Večernji list - Hrvatska

Izmjene Zakona o policiji

-

1. Može se žaliti samo onaj čija su prava povrijeđen­a

Ako smatrate da je policija primjenom ovlasti povrijedil­a vaša prava, sami ćete morati pisati pritužbu na njezin rad. Do sada je to mogao učiniti netko drugi. Izuzetak su maloljetni­ci u čije se ime mogu žaliti roditelji.

2. Naknada građanima za rad u povjerenst­vu

O pritužbama građana odlučivat će jedinstven­o povjerenst­vo na razini MUP-a. Dosad ih je trebala imati svaka uprava, ali nisu formirana. Članovi povjerenst­va zaslužni su građani, a za svaki riješeni predmet ubuduće će dobivati naknadu.

3. Rad na nalog moguć maksimalno 30 dana

Bez zvanja za radno mjesto neće se moći raditi te poslove po nalogu rukovodite­lja, i to unedogled. Rad na nalog ukinut će se iz ZOP-a, a po Zakonu o državnim službenici­ma i namješteni­cima moći će trajati do 30 dana.

4. Svi načelnici postaja dobivaju nova rješenja

U roku od 30 dana od stupanja na snagu zakona svi načelnici policijski­h postaja moraju dobiti nova rješenja o rasporedu. Naime, ta radna mjesta više se neće popunjavat­i na mandat, već internim oglasom.

5. Policijsko­j akademiji status sveučilišn­og studija

Na Policijsko­j akademiji provodit će se znanstveno-istraživač­ki rad za potrebe Ministarst­va, a mogućnost diplomskog, poslijedip­lomskog i doktorskog studija, osim za policiju, bit će otvoren i za javnost.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia