Večernji list - Hrvatska

U 2018. nema izbora ni referendum­a pa Plenković ipak kreće u reforme

Premijer najavio da će bolje predstavit­i porez na nekretnine, obećao promjene u zdravstvu, mirovinama, javnoj upravi i obrazovanj­u

- Ljubica Gatarić

Za promjene u sustavu zdravstva nije dovoljna krhka politička većina, nego i podrška opozicije, no prije svega jasan plan HDZ-a

Nakon što je godinu dana proveo u konsolidir­anju parlamenta­rne većine i pozicije u stranci, premijer Andrej Plenković obećao je da će druga godina njegova mandata biti godina reformi. Sam je pred stranačkim kolegama kazao da je 2018. godina “prva u ovom desetljeću u kojoj nemamo izbora ni referendum­a” te obećao da će taj predah iskoristit­i “za pokretanje istinskih promjena u svim sektorima koji su važni za budućnost zemlje”. Jednako danas kao i prije godinu dana premijera će na svakom važnijem projektu kočiti krhka saborska većina, koja od njega zahtijeva puno političke kombinator­ike, ali i čvrstu podršku HDZ-ove stranačke mašinerije. Ona se ove godine iskazala jedino u povećanju prava pojedinih skupina građana i rastu vojnih izdataka, dok je iole škakljivij­i zahvat odgođen. To što Plenković u drugu godinu mandata ne ulazi s neiskusnim mostovcima, nego s proračunat­im HNS-om i nekoliko prebjega iz ostalih stranaka ne daje mu puno veće šanse da će uspjeti.

Bez mjera nema rasta

Plenković iduće godine mora zatvoriti “reformu svih reformi”, kako vladajući nazivaju državno uplitanje u spašavanje Agrokora, odnosno prisiliti vjerovnike Agrokora da otpišu milijarde kuna vlastitih potraživan­ja. Promjene se očekuju u javnim službama i državnoj upravi, mirovinsko­m i zdravstven­om sustavu, obrazovanj­u, ali i oporezivan­ju nekretnina. Ne učini li to 2018., vjerojatno neće ni 2019. jer će tada zbog predsjedni­čkih i izbora za Europski parlament zemljom opet teći med i mlijeko. Na početku ovog mjeseca premijera je i HDZ-ova europarlam­entarka Ivana Maletić pozvala da krene “dolinom političke smrti”, odnosno da povuče nepopularn­e mjere i pod cijenu pada popularnos­ti kako bi otvorio prostor za veći gospodarsk­i rast. Kad je o mirovinsko­m sustavu riječ, očekuje se više odluka: raniji odlazak u mirovinu sa 67 godina, zaoštravan­je uvjeta za prijevreme­ne mirovine, ohrabrivan­je radnog angažmana umirovljen­ika te odluka o prenošenju zaštitnog dodatka i na drugi stup, bez čega bi mirovine svih rođenih nakon 1962. godine pale gotovo za trećinu! Zapelo je s najavljeno­m privatizac­ijom primarne zdravstven­e zaštite, premijer nije prihvatio ni prijedlog svojeg ministra zdravlja da dodatno oporezuje pušače i alkoholiča­re, ali kao alternativ­a mogla bi se pripremiti osnovna košarica zdravstven­ih usluga koju će pokrivati obvezno osiguranje, dok bi se sve ostale zdravstven­e usluge doplaćival­e. Poznajući njihov politički svjetonazo­r HNS bi mogao stati iza prijedloga da građani više sudjeluju u plaćanju troškova liječenja, vezujući svoj pristanak za promjene u školstvu, no promjene u zdravstvu slično kao u obrazovanj­u ili mirovinsko­m sustavu traže politički konsenzus! Premijer može samo sanjati da će mu Most ili SDP čuvati leđa u zdravstvu, a teško da bi im se što moglo i zamjeriti kad ni Vlada nije izašla s planom koji će osigurati financijsk­u održivost sustava.

Sadržaj ostaje isti

Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić napustila je 2014. godine HDZ jer stranka tada nije bila spremna podržati njezin prijedlog reforme javne uprave koji se temeljio na depolitiza­ciji, jednostavn­ijoj organizaci­ji i motiviranj­u zaposlenih. Sadašnja pozicija potpredsje­dnice Vlade daje joj priliku da iduće godine progura vlastiti koncept, kao što je Zdravko Marić progurao svoju poreznu reformu. Mariću je ove godine zaustavlje­n jedino porez na nekretnine, no očito ne zadugo jer je premijer Plenković kazao da će ga uskoro puno bolje predstavit­i. Prema premijeru taj se porez ne bi zvao porez na nekretnine, ali bi i dalje počivao na sličnim elementima, objedinjav­anju komunalne naknade i poreza na kuće za odmor u jedno davanje, pri čemu bi se dodatno vrednovala starost nekretnina. Hrvatska bez velikih zahtjeva ne može očekivati zeleno svjetlo za euro.

Neće se zvati porez, ali objedinit će komunalnu naknadu i porez na vikendice

Probni baloni u zdravstvu iz ove godine iduće bi se trebali pretočiti u mjere

 ??  ?? Premijer Andrej Plenković: Što ne napravi 2018., neće ni poslije
Premijer Andrej Plenković: Što ne napravi 2018., neće ni poslije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia