Večernji list - Hrvatska

Fric je pokazao da je kultura i dalje važna

- (Denis Derk)

Je li vam Nagrada Fric važnija u prestižnom ili financijsk­om smislu?

Ova nagrada financijsk­i mi je jako važna jer sam pisac koji živi samo od pisanja. Taj mi je novac i te kako važan da bih se na miru mogao posvetiti novom romanu koji pišem. No isto tako ponosan sam jer sam dobio nagradu koja nosi ime našeg književnog velikana Miroslava K rleže, i to u iznimno jakoj konkurenci­ji u kojoj su sudjeloval­i i neki pisci iz regije. Naime, kad vidite koji su romani bili u finalu, a svaki je od tih romana mogao dobiti nagradu, shvaćate koliko je bilo teško osvojiti prvog Frica.

Koliko su vam značile ovacije Gavellinih glumaca koji pripremaju predstavu po vašem romanu na proglašenj­u dobitnika Frica?

Ova je nagrada stvarno odjeknula, tako da mi i na ulici čestita puno ljudi. Mislim da je tome pridonio i ovako izdašan financijsk­i fond jer ljudi misle da je, ako je u pitanju toliko novca, onda valjda i važno. Mislim da je ovim novčanim fondom poslana poruka da su književnos­t i kultura i dalje jako važne. A ovacije Gavellinih glumaca lijepo su mi legle, sve je bilo kao u nekoj predstavi. Nagrada je i njima poticaj da još više zapnu kako bi se iz knjige izrodila odlična predstava u kojoj će glumci govoriti čakavicom mog sela, a to je na neki način i posveta mom malom selu.

Jeste li ovom nagradom postali mainstream pisac?

Nikad se nisam opterećiva­o jesam li alternativ­ni, mainstream, stvarnosni, nadrealni ili nekakav drugi pisac, meni je najvažnije da je knjiga kvalitetna. Ono što me zanima jest pisanje još boljih knjiga, tako da još više čitam, proučavam, istražujem, slušam kritike, jer se samo tako može napredovat­i.

 ??  ?? književnik, dobitnik Nagrade Fric za roman “Sjećanje šume”
književnik, dobitnik Nagrade Fric za roman “Sjećanje šume”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia