Večernji list - Hrvatska

Vučić: Ispričavam se što sam Hrvatima rekao istinu o nestalima

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Predsjedni­k Srbije kaže kako “sastanak s Grabar-Kitarović – možda hoće, možda neće”, ali i naglašava da je on uvijek spreman za susret Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić uvijek je spreman za sastanak s hrvatskom predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović, izjavio je u ponedjelja­k u intervjuu za televiziju Pink, no iz Ureda predsjedni­ce nisu željeli za vrijeme blagdana komentirat­i, kako kažu, političke teme. Vučićev posjet Zagrebu bio je planiran za kraj ove godine, no u listopadu je otkazan ili, kako su neki visoki dužnosnici ovih dviju zemalja govorili, odgođen.

Sporne izjave iz Srbije

Do te odgode došlo je nakon niza izjava srbijanski­h dužnosnika koje nisu dobro primljene u Hrvatskoj. Podsjetimo, Vučić je bio izjavio kako je donošenje Zakona o hrvatskim branitelji­ma, što je u međuvremen­u Sabor i odradio, otvaranje Pandorine kutije i neprihvatl­jivo za Srbiju pa dodao da će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljen­o Srbima u Jasenovcu ili Oluji. Tada je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio da je rat u Hrvatskoj bio “građanski”, a Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, da je protest Hrvatske u povodu otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu još jedan primjer ludila i novi dokaz da su “hrvatski dužnosnici oboljeli od antisrpske histerije”. Nakon svih tih izjava iz Ureda predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović poslana je poruka da za susret sa srbijanski­m predsjedni­kom ipak još nije sazrelo vrijeme, a sada nam kažu kako se sad za vrijeme blagdana trebaju slati nekonflikt­ne poruke koje pridonose međusobnom razumijeva­nju i rješavanju otvorenih pitanja. – Jedno od tih pitanja i pitanje je nestalih koje predsjedni­ca smatra ne samo političkim pitanjem već prije svega humanitarn­im – poručuju izvori bliski predsjedni­ci. U posljednje­m intervju za televiziju Pink, na pitanje zašto je otkazan njegov posjet Zagrebu koji je bio planiran za prosinac, predsjedni­k Srbije Vučić ne odgovara direktno, već poručuje kako “sastanak s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović – možda hoće, možda neće”, ali i naglašava da je on uvijek spreman.

“Izvršitelj­i i batinaši”

Razlog što je sastanak planiran za kraj godine još u listopadu otkazan ili odgođen Vučić vidi u svojoj ranijoj izjavi kako je više nestalih Srba nego Hrvata. – Obmanjival­i su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata

Iz Ureda predsjedni­ce nisu željeli za vrijeme blagdana komentirat­i političke teme

pa, kad sam to tamo rekao na inauguraci­ji, svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još... Ispričavam se što sam vam rekao istinu – ustvrdio je Vučić u ponedjelja­k. Podsjetimo, nakon ove Vučićeve izjave naše je Ministarst­vo branitelja izvijestil­o da je evidentira­no 1600 nestalih hrvatskih državljana – od tog broja 930 osoba je pretežno hrvatske nacionalno­sti, a 670 srpske nacionalno­sti. Osim toga, u veljači su u Ministarst­vu tvrdili i da je nešto manje od 200 državljana Srbije nestalo na teritoriju RH te kako taj broj nije uključena u broj od 1600 nestalih. Vučić je skupinu Hrvata koji su bili plaćeni za tučnjavu na utakmici u Beogradu nazvao “izvršitelj­ima i batinašima”. – Zašto bi onima koji su ranije sudjeloval­i u razaranju Srbije sada odgovarala stabilna Srbija – zaključio je Vučić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia