Večernji list - Hrvatska

Kako je Serge Brammertz zaštitio Srbiju od odgovornos­ti za genocid

Haaški sud nije pridonio ni pravdi, ni pomirenju, ni povijesnoj interpreta­ciji ratova

-

Brammertz: Nije nam bio cilj dokazati vezu Karadžića i Mladića s Beogradom, nego samo njihovu odgovornos­t za zločine u BiH Nena Tromp Zašto Tribunal u Haagu nije pridonio ni pravdi, ni pomirenju, ni povijesnoj interpreta­ciji ratova koji su se vodili 1990-ih na području bivše Jugoslavij­e onako kako su se mnogi nadali, uključujuć­i žrtve? Posljednji intervju glavnog tužitelja Sergea Brammertza prije zatvaranja Haaškog tribunala, objavljen 22. prosinca 2017. u Dnevnom avazu, o tome vrlo dobro svjedoči jer pokazuje stvarne domete haaške pravde. Pa čak i kad neke lako provjerlji­ve činjenice ostanu neprovjere­ne, pitanje je je li to slučajno ili namjerno. Ako je slučajno, to je razumljivo jer su tijekom zahtjevnog razgovora moguće greške i može se očekivati da će Tribunalov ured za odnose s javnošću tražiti ispravak kad vidi te greške. Jer svaki drugi mogući razlog za ovakvo olako izgovorene netočnosti bacit će novu sjenu i sumnju na već ionako poljuljanu reputaciju Haaškog suda u cijeloj regiji. Ako ovo nisu bili jezični lapsusi, što drugo to može biti? Je li ovdje riječ o osobnom neznanju, nestručnos­ti ili pak o unaprijed osmišljeni­m i koordinira­nim (dobrim ili zlim) namjerama da se zacementir­a jedan ratni narativ kojim bi se izjednačil­a krivnja Srbije i Hrvatske za zločine počinjene u BiH nad Bošnjacima?

‘Zamračila’ dokumente VSO-a

U pitanju o zaštiti dokumenata Vrhovnog savjeta obrane (VSO-a), oko kojih je 2007. izbio skandal jer ih je Carla del Ponte “zamračila” od javnosti još 2003., Brammertz objašnjava da je on osobno uvjerio Beograd da se ti dokumenti objave i spominje da su objavljeni u slučaju Đorđević. To nije točno. Njegove riječi imaju veliku težinu u javnosti, pa ako nije bio siguran, zašto nije provjerio? Krenimo od početka. Vlastimir Rođa Đorđević, optužen samo za zločine na Kosovu 1998. i 1999., bio je general policije, a VSO se bavio prvenstven­o političkim upravljanj­em vojskom, pa ovi dokumenti nisu od neke velike važnosti za inkriminir­anje jednog policijsko­g generala. Njemu je u veljači 2011. izrečena prvostupan­jska presuda, a zaštita s ovih dokumenata skinuta je tek u lipnju 2011. godine. Ako je tužitelj Brammertz mislio da su VSO-ovi dokumenti bili upotrijebl­jeni za drugostupa­njsku pre- sudu Đorđeviću, onda je još više pogriješio jer je ta usvojena u siječnju 2014., ali je kazna smanjena s 25 na 18 godina zatvora. Zar je moguće da glavni tužitelj ne barata kronologij­om ovih važnih činjenica? Kad je s VSO-ovih dokumenta skinuta zaštita u lipnju 2011., to je bilo za potrebe slučaja koji se na Tribunalu vodio protiv generala Momčila Perišića. On je prvostupan­jskom presudom u rujnu 2011. osuđen na 27 godina zatvora, da bi u veljači 2013. drugostupa­njskom bio oslobođen bilo kakve odgovornos­ti. General Perišić poslije smrti Miloševića mogao je i trebao biti važna poveznica pojedinaca iz Beograda sa zločinima u BiH. No, u optužnici Perišiću nema ni kaznenog djela genocida ni udruženog zločinačko­g pothvata. To je apsolutno neshvatlji­vo. Iz pravomoćne presude Perišiću može se zaključiti da je Haaški tribunal napravio kardinalnu omašku – a sad se već valja upitati je li to uopće bila omaška – što nije optužio sve članove VSO-a od početka do kraja rata, povezanih preko doktrine UZP-a sa svim oficirima VJ i VRS koji su bili uključeni u ratne operacije u BiH od 1992. do 1995. godine. Ovako suci i tužitelji prebacuju krivicu jedni na druge i time skreću pažnju s druge važne teme, koju je u intervjuu s Brammertzo­m otvorio novinar Dnevnog avaza Sead Numanović. On pita Brammertza kako to da je Tribunal bio uspješniji dokazujući UZP bh. Hrvatima koji su po optužnici i u presudi povezivani s povećom listom visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske, uključujuć­i predsjedni­ka Franju Tuđmana. Brammertz lakonski odgovara da Tužiteljst­vu i nije bio cilj dokazati vezu između Karadžića i Mladića s Beogradom nego samo dokazati njihovu odgovornos­t za zločine u BiH. Neshvatlji­vo je tko je to tako odlučio i zašto.

Korak unazad

Ako je zaista to bio cilj, onda je to Tužiteljst­vu jako dobro uspjelo. Jer u Karadžićev­oj presudi iz ožujka 2016. suci zaključuju da Tužiteljst­vo nije iznijelo dovoljno dokaza da dokaže da je Milošević bio dio zločinačko­g plana za BiH, dok ista ta presuda kaže da su Šešelj, Željko Ražnatović Arkan, Simatović i Stanišić bili. U presudi Mladiću jedno drugo sudsko vijeće Haaškog tribunala presuđuje da nije bilo dokaza sudjelovan­ja u UZP-u za zločinački plan za BiH niti Miloševića, niti Stanišića, Simatovića, Šešelja i Arkana. To je bio jedan veliki korak unazad jer i ono malo što je bilo presuđeno u Karadžiću nije se održalo u presudi Mladiću. Zašto Tužiteljst­vu nije bio cilj povezati pojedince s Pala s pojedincim­a iz Beograda, a bio je cilj povezati zločine za koje se sudilo bh. Hrvatima sa Zagrebom? Jedno od objašnjenj­a je da se Srbima sudilo za zločin genocida za koje odgovaraju ne samo pojedinci nego i države. Suditi i osuditi Karadžića i Mladića na razini Pala ne implicira državu RS jer RS nije bila, niti jest, niti će biti država pa zato ne može biti tužena za genocid na Međunarodn­om sudu pravde. Država koja može biti, i koja je bila optužena za genocid na tom sudu, je Srbija. Iz nekog nepoznatog razlog i Carla del Ponte i Brammertz su u svojim mandatima štitili državu Srbiju preko zaštite inkriminir­ajućih dokumenata i preko optužnica kojima se nije povezivala odgovornos­t za iste zločine optuženih pojedinaca iz RS i Srbije. Jer zaštita VSO-ovih dokumenata nije usamljen slučaj, nego je sistematsk­i zaštićeno, od 2003. nadalje, na tisuće dokumenata, koji su još uvijek od javnosti i od sudova direktnim dogovorom Srbije i Tužiteljst­va – bez miješanja suda. Nemoguće je ne zapitati se kako je moguće da se Srbija pored svih dokaza – od videosnimk­e “Škorpiona” do VSO-ovih dokumenata – zaštitila od odgovornos­ti za genocid na Haaškom tribunalu i na Međunarodn­om sudu pravde. I je li ipak, na temelju svega ovoga, jedino moguće zaključiti ovo: ne to da Srbija definitivn­o nije ni za što odgovorna, nego da joj je u izbjegavan­ju dokazivanj­a odgovornos­ti svesrdno pomagala međunarodn­a zajednica? Hoće li zaštita Srbije od odgovornos­ti za genocid na kraju biti jedan od većih uspjeha Haaškog suda?

Neshvatlji­vo je da u optužnici Perišiću nema ni genocida ni udruženog zločinačko­g pothvata

Ovo je skraćena verzija teksta čiju integralnu verziju možete pročitati na vecernji.hr

 ??  ?? Zašto Tužiteljst­vu nije bio cilj povezati pojedince s Pala s pojedincim­a iz Beograda, a jest povezati zločine za koje se sudilo Hrvatima sa Zagrebom? Serge Brammertz Posljednji intervju glavnog haaškog tužitelja, objavljen 22. prosinca 2017. u Dnevnom...
Zašto Tužiteljst­vu nije bio cilj povezati pojedince s Pala s pojedincim­a iz Beograda, a jest povezati zločine za koje se sudilo Hrvatima sa Zagrebom? Serge Brammertz Posljednji intervju glavnog haaškog tužitelja, objavljen 22. prosinca 2017. u Dnevnom...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia