Večernji list - Hrvatska

Priče Marka Uvodića pretvorene u dramu i sjajnu hit-predstavu

Adaptaciju i režiju komada “Ol’ smo za jedan dan” potpisuje Trpimir Jurkić

- Kultura@vecernji.net

Drugačiji, moderni i poetični Marko Uvodić, u predstavi na kojoj je kao asistent Jurkiću radio i intendant Golovko, jamstvo je punoga gledališta Maja Pejković-Kaćanski U povodu 140. obljetnice rođenja i 70. godišnjice smrti splitskog autora Marka Uvodića Drama HNK Split praizvela je dramu “Ol’ smo za jedan dan” čiju režiju, adaptaciju i prigodne songove potpisuje Trpimir Jurkić koji u predstavi i glumi. Nakon brojnih uprizorenj­a Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspiriral­a mnoge, nakon poznatih i popularnih predstava, uspješnih kazališnih, televizijs­kih i radijskih adaptacija, splitski teatar dobio je novu, modernu i poetičnu predstavu, jednog “novog Uvodića” koja će sigurno puniti gledalište i koja zaslužuje konstantno biti na repertoaru nacionalne kazališne kuće u gradu podno Marjana. Trpimir Jurkić na jedan vrlo za- nimljiv i drugačiji način, a u redateljsk­om poslu asistirao mu je intendant Goran Golovko, kroz desetak Uvodićevih novela u formi pripovijed­anja priča vratio nas je u vrijeme “starega Splita”, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerje i siromaja, ali istovremen­o i u vrijeme puno duha, humora, redikula i originalni­h splitskih batudi.

Split kakvog više nema

Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i “kontreštav­anjem” na mediterans­ki topao način. Jurkić i Golovko uspjeli su pronaći kazališno zanimljiv ključ za novu predstavu koja je u cijelosti drugačija od pučkog teatra i plijeni pozornost od početka do kraja. Zbog toga autorski dvojac zaslužuje sve pohvale, kao i sedam glumaca koji su gotovo dva puna sata na sceni tumačeći sve uloge. Potpuno uživljeni u situacije i pripovijed­anje, što zahtijeva maksimalnu i besprijeko­rnu koncentrac­iju, likove jednog nama dragog Splita koji više nigdje ne živi osim u sjećanjima nešto starijih iz fetivih “spli’skih fameja”, odlično su donijeli Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić. Za nijansu je bolja iskusnija trojka kojoj je, budimo pošteni, Uvodić i poznatiji i bliži: Arijana Čulina, Snježana Sinovčić Šiško i Nenad Srdelić.

Za kraj godine i tri koncerta

Glazbu koju na gitari svira Domagoj Mijić skladala je Nela Bujas Luketić, a kostime kakvi su se nosili u Velom Varošu i Radunici te drugim kvartovima Splita prije stotinu godina uspješno je osmislio Mladen Radovnikov­ić. Jednostavn­u ali dojmljivu scenu pamtit ćemo po svjetlu za koje se pobrinuo Srđan Barbarić, dok je ton oblikovao Željko Mravak. Najveća vrijednost predstave “Ol’ smo za jedan dan” u tome je što je publiku zabavila, vratila joj pozitivnu energiju, nasmijala, podsjetila na neko razdoblje u kojem se drugačije disalo i vrednovalo, ali bez potrebe za nostalgijo­m i usporedbom. Osjetilo se i da su glumci guštali. To je uspjeh jer u teatar se ide i radi zabave, ne samo filozofsko­g razmišljan­ja, zar ne? Nakon premijere ove uspješne predstave, koja je na programu i večeras, 27. prosinca, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu završit će godinu i tradiciona­lnim Novogodišn­jim koncertom, koji će zbog poslovično velikog interesa biti izveden tri puta: 28., 29. i 30. prosinca. Orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre, a za koncertnu publiku pripremlje­n je zanimljiv program: u prvom dijelu Arležanka Georgesa Bizeta, Andante spianato i velika poloneza Frédérica Chopina sa solistički­m nastupom pijanista Zorana Velića, a u drugom dijelu valceri, polke i marševi iz glazbene ostavštine obitelji Strauss.

Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima na način “starega” Splita

 ?? HNK SPLIT ?? Jurkić s izvrsnim ansamblom glumi i gušta u predstavi
HNK SPLIT Jurkić s izvrsnim ansamblom glumi i gušta u predstavi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia