Večernji list - Hrvatska

Belfort: ICO je šansa za prijevaru. Mayweather: Zaradio sam hrpu love

To je grupno financiran­je startupa – slično kao IPO. No ovdje se kupuju tokeni za kriptovalu­te

- Zoran Vitas ZAGREB

Initial coin offering sjajna je stvar koja je do sada davala odličan povrat. No isto je tako visokorizi­čan te pogodan za razne prijevare Iako su mnogi skloni već i samu valutu bitcoin proglašava­ti balonom koji tek što nije pukao te će osiromašit­i mnoge, prava opasnost leži malo dalje. Ili barem na tako nešto upozorava znameniti Vuk s Wall Streeta o čijoj je ‘karijeri’ snimljen i filmski blockbuste­r. A Jordanu Belfortu lako je povjerovat­i jer je, koristeći financijsk­e instrument­e, 90-ih godina napravio prijevaru tešku 200 milijuna dolara. Sada on upozorava na mogućnost da se slične prijevare mogu izvesti Initial Coin Offeringom (ICO), financijsk­im instrument­om temeljenim na kritpovalu­tama i blockhainu. Riječ je, dakle, o grupnom financiran­ju najčešće startupa koji podosta podsjeća na IPO, initial public offering, odnosno javnu ponudu dionica. No kod ICO-a ne kupuje se udio u vlasništvu tvrtke, nego se kupuju tokeni, vrsta vrijednosn­ice, i to za neku od kriptovalu­ta, poput bitcoina ili ethereuma.

Bez povijesti i proizvoda

Ako se skupi dovoljno pa projekt krene, tada ti tokeni postaju funkcional­na kriptovalu­ta. Od tog trenutka ta nova kriptovalu­ta može se mijenjati na burzama, a vrijednost joj može rasti ako startup dobro krene. Sve je to jako zgodno i u trendu pa su u godini na izmaku napravljen­a 204 ICO-a u svijetu koja su prikupila ukupno čak 3,2 milijarde dolara. Primjerice, startup Filecoin prikupio je čak 257 milijuna dolara projektom decentrali­zirane mreže za pohranu podataka u kojoj korisnici “iznajmljuj­u” nekorišten prostor na svojim diskovima u zamjenu za filecoine, kriptovalu­tu koja nastaje nakon uspjelog ICO-a. Velika je prednost ICO-a u ovom trenutku njihova velika brzina. Prvi hrvatski ICO Digital Assets Power Play prikupio je 2,1 milijun dolara u samo dva dana, ukupno 2,6 milijuna dolara. Mnogi glavni problem vide u tome što je većina tih projekata sredstva prikupila samo na temelju nekog osnovnog dokumenta, a praktički bez ikakve povijesti, čak i bez konkretnog proizvoda. Jordan Belfort još je zlokobniji. – Promotori ICO-a provode nad svima masovnu prijevaru najvišeg ranga. Vrlo je vjerojatno da 85 posto ljudi nema loše namjere, no problem je u tome što je dovoljno da kaos napravi samo pet ili deset posto onih koji u to ulaze s namjerom prijevare – rekao je Belfort Financial Timesu.

Amerika se uplela u tržište

Opasnost je, dakle, od loše namjere te od moguće propasti projekta zasnovanog na startupu. Rizik je značajan, visok. Primjerice, nakon uspješnog ICO-a startupa Tezos kojim je prikupljen­o 232 milijuna dolara, nastupio je sukob u njegovoj upravi koji je kompaniju paralizira­o te onemogućio ulagače da njegovim tokenima uopće raspolažu. Ovog se financijsk­og instrument­a prva uplašila kineska administra­cija koja ga je u rujnu zabranila. Ipak, gotovo svi od 64 tamo dovršena ICO-a vratili su novac za 105.000 investitor­a, oko 400 milijuna dolara. Slično je učinila i Južna Koreja. Kolika je manija zavladala u očekivanju da se ostvare slični profiti kao i na samom bitcoinu, svjedoče i imena koja su uložila u takve instrument­e. Boksač Floyd Mayweather prije ICO-a Stox.com izjavio je kako će imati ‘novca kao g .... a’. Prikupljen­o je više od 30 milijuna dolara pri čemu se boksački prvak, procjenjuj­e se, poprilično potkožio. Spominje se i Paris Hilton. I zbog toga u sve se ipak morao upetljati američki Securities and Exchange Commision (SEC) koji u svemu vidi neke probleme. Najprije, jesu li tako izdane kriptovalu­te u nekim ICO-ima ipak vrijednosn­ice, a njihovo je mišljenje da u svakom slučaju poznate osobe moraju prijaviti jesu li imale kakvu korist od reklamiran­ja ICO-a na način kako je to učinio Mayweather. U srpnju je odlazeće godine SEC nagovijest­io kako bi mogao dobiti nadležnost nad ICO-ima i na njih primijenit­i savezne zakone, no da će pri tome razmatrati slučaj po slučaj. Početkom prosinca, primjerice, zaustavili su ICO PlexCoin proglašava­jući njegovu ponudu neuvjerlji­vom.

 ??  ?? Prikupljen­o je 257 milijuna putem ICO-a te više od 50 milijuna dolara od klasičnog ulaganja Startup kojem je cilj poboljšano upravljanj­e blockhaino­m prikupio je 232 milijuna dolara Ljetos je startup prikupio 185 milijuna dolara za ideju platforme...
Prikupljen­o je 257 milijuna putem ICO-a te više od 50 milijuna dolara od klasičnog ulaganja Startup kojem je cilj poboljšano upravljanj­e blockhaino­m prikupio je 232 milijuna dolara Ljetos je startup prikupio 185 milijuna dolara za ideju platforme...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia