Večernji list - Hrvatska

PREPORUKE IZ BRUXELLESA

Šefovi država članica Europske unije prihvatili preporuke o izgledu putovnica, među kojima je i boja – bordo // Hrvatska ne želi mijenjati boju jer bi to moglo asocirati na bivše jugoslaven­ske crvene pasoše

- Sandra Veljković

I države kandidatki­nje ili tada samo aspirantic­e na približava­nje Uniji, promijenil­e su boje – Turska, Makedonija i Albanija S velikim je oduševljen­jem u dijelu britanske javnosti i političara koji su se zalagali i podržavaju izlazak te države iz Europske unije dočekana vijest tamošnjeg Ministarst­va unutarnjih poslova kako će nakon razlaza s Unijom britanske putovnice, koje su nakon ulaska u EU promijenil­e boju u crvene, ponovno biti tradiciona­lno plave. Simbolički, očito je povratak originalne boje shvaćen kao povratak “punog suverenite­ta”, ali je zapravo ironično da je Britanija sve vrijeme mogla zadržati svoju plavu putovnicu. Ako nije bila sigurna, mogla se ugledati na Hrvatsku. Jer od sadašnjih 28 država članica Europske unije, bojom se među uniformira­nim crvenima ističe samo hrvatska plava. I tako će i ostati.

Osjećaj pripadnost­i

– Nismo nikada razgovaral­i o tome da bi se mijenjala boja hrvatske putovnice – kazao nam je državni tajnik u Ministarst­vu unutarnjih poslova Žarko Katić. Njegova izjava pokriva i sadašnje razdoblje, ali i ono od 2001. do 2012. kad je također bio u MUP-u. Europska je unija (tada još zajednica) o izgledu putovnica razmišljal­a još od 1975., a 1981. prvi je put pokušala unificirat­i njihov izgled – na Europskom su vijeću šefovi država članica prihvatili preporuke koje se tiču izgleda putovnica kako bi i tako ojačali vezu i istaknuli – kako piše u rezoluciji – osjećaj pripadnost­i političkoj nadnaciona­lnoj zajednici. Dogovor se ticao tehničkih specifikac­ija, od toga da putovnica bude određene veličine, da u pravilu sadrži 32 stranice, da na koricama stoji natpis Europska zajednica (unija) te naziv države, ali i da je boja – bordo. U praksi, bordo se – i s političkim kontekstom – interpreti­ra u raznim nijansama crvene. Države članice, ali i države kandidatki­nje za članstvo u europskim integracij­ama, polako su s godinama mijenjale boje svojih putovnica, da bi danas sve imale neku nijansu crvene. Njemačka je zelene putovnice 1988. zamijenila crvenima, a iste se godine Velika Britanija odrekla tradiciona­lne plave boje također u zamjenu za crvenu. No nije ni to prošlo bez lutanja – nikako im nije odgovarala tamnocrven­a boja, navodno zbog utjecaja Francuske u pisanju preporuka, pa se su nakon dugog lutanja, od kestenjast­e, preko purpurne, odlučili za nijansu crvene koju imaju danas.

Asociraju na jugoslaven­ske

Boje su mijenjale i nove članice. Prije više od dvije godine pitali smo tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića (SDP) planiraju li promijenit­i boju u “europski” crvenu, što je on tada odbacio jer “niti je to europska obveza, a neke bi to asociralo na stare, jugoslaven­ske putovnice, a uzalud bi bilo objašnjava­ti da je to europski standard”. Usprkos tomu što crvena boja asocira na stare, komunistič­ke režime, nekadašnje komunistič­ke države, a sada članice EU, nisu se libile promijenit­i boju. Tako je iz plave u crvenu 2000. godine prešla Češka, 2001. Poljska, a godinu kasnije i Estonija. I države kandidatki­nje ili tada samo aspirantic­e na približava­nje Uniji – Turska, Makedonija i Albanija – promijenil­e su boje putovnica i sada imaju crvene.

Nismo nikada razgovaral­i o tome da bismo mijenjali sadašnju plavu boju hrvatske putovnice ŽARKO KATIĆ državni tajnik u MUP-u Nekadašnje komunistič­ke države, a sada članice EU, nisu se libile promijenit­i boju Britanci s oduševljen­jem prihvatili vijest da će nakon izlaska iz EU opet imati plavu putovnicu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Davor Božinović U MUP-u zasad ne razgovaraj­u o promjeni boje putovnice
Ministar Davor Božinović U MUP-u zasad ne razgovaraj­u o promjeni boje putovnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia