Večernji list - Hrvatska

13,5 milijardi potrošeno u prosincu

Najviše smo darivali igračke, kozmetiku...

- Jolanda Rak Šajn

Dobro je da se optimizam vratio u RH, čemu pridonosi i rasterećen­je poduzetniš­tva i veća potrošnja, jeftin novac u EU... nabraja D. Munjiza jolanda.rak-sajn@vecernji.net Sudeći po fiskalizir­anim računima, blagdanska potrošnja iznosila je rekordnih 13,5 milijardi kuna, čak milijardu kuna više nego što su u lanjskom prosincu predviđali analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore te milijardu i pol više nego u prosincu 2016. Brojkama, boljima i od onih iz pretkrizne 2008., kumovali su rast životnog standarda, plaća i prometa u maloprodaj­i za 4 do 5%, veća zaposlenos­t za oko 2% te u konačnici i rast BDP-a, ističe direktor Sektora za financijsk­e institucij­e, poslovne informacij­e i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Djeca na prvom mjestu

Online istraživan­je HGK o kupnji božićnih darova na 1300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca lanjske godine pokazalo je kako su nam, očekivano, proteklih blagdana na prvom mjestu bila djeca te da se na njima najmanje štedi. Gotovo 40% anketirani­h proteklih je blagdana darivalo igračke, većinom društvene igre, puzzle i slagalice, a uz njih se kupovala i kozmetika (37%), proizvodi za njegu tijela i lica i parfemi, zatim obuća i odjeća (36%) te delikatesn­a hrana (25%). Ukrasne predmete poklanjalo je 16% anketirani­h, a elektronik­u 13%, od čega mobiteli i popratna oprema čine više od 40%. – Najveći broj ispitanika na blag- danske je darove potrošio između 100 i 500 kuna (39%), potom oni koji su izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%). Gornju granicu od 1000 kuna premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika, tvrde u HGK, ističući kako je, bez obzira na raspoloživ­i budžet, 86% ispitanika najčešće darivalo članove obitelji i voljene osobe (54%).

Vratio se optimizam

Sve to ne znači da se našlo “viška novca” zbog kojega su građani bili rastrošnij­i nego prošlih godina – smatra Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, nego da su kućanstva “gladna” potrošnje. – S više novca u optjecaju od nešto viših plaća, usklađivan­ja mirovina, božićnica, darova za djecu, povećanih doznaka iz inozemstva, ranije započetih sniženja... zadovoljav­ali su one potrebe koje ne mogu podmiriti od redovitih primanja. Pogotovo ako se zna da je polovica plaća u Hrvatskoj još ispod 5211 kuna – tvrdi on. Poslovni konzultant Drago Munjiza, čije su lanjske procjene o prosinačko­j potrošnji od 13 milijardi kuna bile točnije od bankarskih analiza, HGK i HUP-a, kaže pak kako je u svakom slučaju dobro se da se optimizam vratio u Hrvatsku, čemu pridonose mjere aktualne Vlade u sferi rasterećen­ja poduzetniš­tva i jačanja potrošnje, jeftin novac u EU i zasićenost štednjom Hrvata. – Dolazi vrijeme, a dijelom je već i počelo u prosincu, kad građani pojačano troše u inozemstvu pa je jasno da je Vlada konačno poništila katastrofa­lne greške i nemar Milanoviće­va/Linićeva mandata i uklopila RH u gospodarsk­e trendove EU – napomenuo je Munjiza.

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/PIXSE LL ?? Ranija sniženja također su doprinijel­a rastu blagdanske potrošnje
IGOR KRALJ/PIXSE LL Ranija sniženja također su doprinijel­a rastu blagdanske potrošnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia