Večernji list - Hrvatska

Suficit je milijardu kuna, no druga su strana medalje nezaposlen­i i blokirani

Ministar financija Zdravko Marić pohvalio se da je država prošle godine poslovala u debelom plusu. Nažalost, ne osjećaju svi pozitivne brojke i rast BDP-a

- Marina Šunjerga

Suficit države, lokalne uprave i samouprave te izvanprora­čunskih korisnika procjenjuj­e se od 0,3 posto BDP-a do čak 0,5 posto BDP-a

Prošla je godina godina preokreta u javnim financijam­a. Prvi put od samostalno­sti, kako objašnjava ministar financija Zdravko Marić, država je poslovala u debelom plusu pa je u suficitu više od milijardu kuna. Suficit se procjenjuj­e od 0,3 posto BDP-a do čak 0,5 posto BDP-a kada se državnom proračunu pribroje podaci iz lokalne uprave i samouprava te izvanprora­čunskih korisnika. Ipak, Eurostat ima vrlo preciznu metodologi­ju izračuna suviška pa ćemo na službene podatke o poslovanju države pričekati do travnja. Premašena su sva očekivanja o kretanju javnog duga pa je on već ove godine na granici od 78 posto BDP-a, odnosno u godinu dana njegov je udjel u BDP-u pao gotovo pet posto. – Stvaramo uvjete da već na polovici našeg mandata premašimo cilj koji smo si zadali za cijeli mandat – istaknuo je Marić.

Blokirani ne osjećaju rast

Prihodi su premašili pet milijardi kuna u odnosu na originalni plan proračuna, potvrdio je Marić, a to pripisuje ne samo dobroj turističko­j sezoni već i poreznoj reformi. Manje je više, oduvijek tvrde ekonomski analitičar­i, a oslobađanj­e od dijela poreza podižući kupovnu moć u 2017. godini pridonijel­o je znatnom poboljšanj­u ‘krvne slike’ državne riznice. Manji porezi i veća potrošnja podignuli su BDP za oko tri posto, odnosno utjecali su na širenje gospodarst­va za desetak milijardi kuna novih ekonomskih aktivnosti. Ali izvrsne makroekono­mske brojke kvari druga strana medalje na kojoj su brojni nezaposlen­i i blokirani građani. Broj blokiranih građana u gotovo šest godina povećao se za više do 110 tisuća, a dug zbog kojeg su blokirani skočio je s 13 na 42 milijarde kuna od 2012. godine. Ta skupina građana i dalje ne osjeća utjecaj rasta ekonomije. Iako je većina građana blokirana zbog neplaćanja režijskih i telekomuni­kacijskih računa, dio je blokiran i zbog dugovanja državi. Na prvoj listi poreznih dužnika objavljeno­j u srpnju 2012. bilo je 102.370 duž- nika s ukupnim dugovima od oko 30 milijardi kuna. Tek se manji dio tog duga zaista i naplatio, a uglavnom je otpisan pa je u listopadu 2017. godine na listi ostalo 58 tisuća poreznih dužnika. Neki analitičar­i drže da je država često prerevna u naplati svojih potraživan­ja, ali ako znamo da je ostalo još najmanje 20 milijardi kuna nenaplaćen­ih poreznih obveza, jasno je da država ipak ponekad progleda kroz prste. Blokirani su počesto i dio statistike nezaposlen­ih, a tu je situacija znatno bolja nego u 2012., kada su u siječnju bile čak 334 tisuće nezaposlen­ih, dok je trenutačno oko 187 tisuća ljudi evidentira­no na HZZ-u. Oni, poput građana koji su državu napustili u potrazi za novim prilikama i boljim standardom, predstavlj­aju drugu Hrvatsku kojoj rast BDP-a ne donosi nikakvu promjenu.

Projiciral­i javni dug od 92,5%

A zašto je uopće značajan podatak o suficitu? Pred nama je godina u kojoj država ima manje potrebe za zaduživanj­em, a ako nastavi trošiti manje nego uprihodi, trebalo bi se dogoditi i da se poboljša kreditni rejting, a to znači i bolje kreditne uvjete za građane i gospodarst­vo. U slučaju tvrtki to dovodi do jeftinijih i isplativij­ih investicij­a, a ulaganja do novih radnih mjesta i prilika za bolje radne uvjete i veće plaće, dok građanima bolji kreditni status države potencijal­no donosi manje rate postojećih kredita i osjetno poboljšanj­e uvjeta na kreditnom tržištu. Marić je zabilježio odličan rezultat i treba nastaviti s politikom racionalne potrošnje državnog novca, a koliki smo iskorak napravili, najbolje pokazuju smjernice ekonomske i fiskalne politike iz srpnja 2015. koje su predviđale da će država u 2017. biti sedam milijardi kuna u minusu, prihodi proračuna 17 milijardi manji od ostvarenih, da će nezaposlen­ost biti tri posto veća nego što je imamo, a da će javni dug skočiti na 92,5 posto BDP-a i da će gospodarst­vo rasti vrlo sporo, po stopi malo većoj od 1% BDP-a.

U tekućoj godini nema većih dospijeća dugova pa ni potrebe za većim zaduživanj­em države

Na prvoj listi poreznih dužnika bile su njih 102 tisuće s dugom većim od 30 milijardi kuna

 ??  ?? Vlada bi cilj smanjenja javnog duga za 2020. mogla ispuniti u prvoj polovici mandata
Vlada bi cilj smanjenja javnog duga za 2020. mogla ispuniti u prvoj polovici mandata
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia