Večernji list - Hrvatska

Prije 50 godina očevi se brinuli o djeci 16 minuta, danas 59

Ni u jednoj razvijenoj zemlji očevi ne provode jednako vremena s djecom kao majke, a roditelji iz srednje klase više se brinu o djeci

-

Dijana Jurasić Podgorelec: Roditelji iz radničke klase puno više rade, rade teže poslove i to što su manje s djecom ne znači da manje vole djecu Iako se zapadno društvo kune u rodnu ravnopravn­ost muškaraca i žena, ni u jednoj razvijenoj zemlji očevi ne provode jednako vremena s djecom kao i majke. No učinjen je velik pomak u odnosu na razdoblje od prije pet desetljeća, osobito u razvijenij­im zemljama i među roditeljim­a srednje klase. Prosječna majka 1965. trošila je 54 minute dnevno u brizi za djecu, a već 2012. dnevno je provodila dvostruko više vremena s djecom, odnosno 104 minute. Prosječni očevi prije 50-ak godina trošili su tek 16 minuta dnevno za vlastitu djecu, a danas s njima provode 59 minuta dnevno. Barem oni osvješteni­ji koji su svjesni da je nekadašnje patrijarha­lno društvo u kojem je briga za djecu rezerviran­a isključivo za majke otklizalo u prošlost.

Jaz radničke i srednje klase

Te podatke iznio je The Economist temeljem analize u 11 zemalja poput Danske, Njemačke, Nizozemske, Francuske, Kanade, Italije, Britanije, Španjolske... No zabrinjava­juće je što je stvoren jaz između roditelja iz radničke i srednje klase, kojeg nekoć nije bilo jer srednja klasa s djecom provodi pola sata više dnevno od radničke klase, što je posljedica i njihovih lošijih poslova i težeg života. Među razvijenim zemljama iznimka je Francuska u kojoj majke danas provode manje vremena s djecom nego nekoć, a i obrazovani­ji Francuzi u prosjeku manje vremena provode s djecom od očeva na Zapadu. Objašnjava se to stereotipo­m o francuskom paru koji uživa u vinu i ignorira potomke. Nas se u istraživan­ju ne spominje i, iako hrvatski očevi više nisu samo očevi u prolazu kao prije, još je u parkovima daleko više majki nego očeva, da ne govorimo o pedijatrij­skim ordinacija­ma i roditeljsk­im sastancima u školama. No neki muškarci kažu da im žene, eto, ne prepuštaju skrb za djecu u tim situacijam­a. Pilarov barometar hrvatskog društva iz 2016. pokazao je da je samo 28% muškaraca izjavilo da se jednako brinu za djecu kao i partnerice.

Napredni Danci

Sociologin­ja Sonja Podgorelec ističe da se još majke više skrbe za djecu, ali i da su danas i kod nas mladi očevi sve uključenij­i u skrb o djeci. Drži da je trend u Hrvatskoj sličan kao i u razvijenim zemljama. Na podatak da roditelji iz srednje klase danas provode više vremena s djecom od roditelja iz radničke klase kaže da je, nažalost, ista stvar i kad uspoređuje­te zdravlje radnika, koje je lošije nego u srednjoj klasi. – Roditelji iz radničke klase danas puno više rade, rade teže poslove i to što provode manje vremena s djecom ne znači da manje vole svoju djecu i da se ne žele brinuti za njih, nego preoptereć­eni imaju manje vremena za njih. I manje novca za zajedničke aktivnosti, izlete, sportove. Kulturološ­ki krug srednje klase takav je da se više educiraju i pripremaju za roditeljst­vo, imaju više vremena i novca za izlete i odmor s djecom od roditelja iz radničke klase – kaže Podgorelec. Danas se, dodaje, smanjuju kulturološ­ke razlike jer se nekoć podrazumij­evalo da se žena u kući brine za djecu, a muškarac donosi novac. Baka joj je govorila da su joj djeda zafrkavali kad je kćer, njezinu majku, vozio u kolicima jer to nije “muški posao”. Inače s djecom najviše vremena provedu očevi Danci i Britanci. Ravnatelji­ca zagrebačke Poliklinik­e za zaštitu djece prof. Gordana Buljan Flander slaže se da su u nas još majke primarni skrbnici djece, ali i da se sve više očeva uključuje u brigu o djeci, što vidi i po tome što takvi očevi traže skrbništvo kod razvoda, a i sve je više očeva koji djecu dovode liječniku, odnosno psihologu. – Naše društvo još očekuje da majka bude primarni skrbnik djece i ta uloga majke prevladava kod nas. Prije 70 godina smatralo se da dijete mora biti privrženo jednoj osobi i to je najčešće bila majka, a danas se zna da je privrženos­t dvojna i da dijete ima jednaku potrebu za brigom i majke i oca. Dijete od majke dobiva brigu i njegu, a od oca istraživač­ki duh, zaigranost. Za zdrav razvoj djeci je nužna briga i oca i majke i zato je važno da društvo potiče skrb očeva za djecu i da, kad govorimo o pronatalit­etnoj politici, roditeljim­a omogući uvjete i vrijeme za kvalitetni­ju brigu o djeci.

ŽELJKO MARUŠIĆ: Na hrvatskim cestama tijekom 2017. godine poginula je 331 osoba, što je za 7,8 posto više poginulih nego u 2016.

 ??  ?? Pilarov barometar hrvatskog društva iz 2016. pokazao da je 28% muškaraca reklo da se brinu za djecu kao i partnerice
Pilarov barometar hrvatskog društva iz 2016. pokazao da je 28% muškaraca reklo da se brinu za djecu kao i partnerice
 ?? PIXSELL ?? Prometni stručnjak o crnim prometnim brojkama
PIXSELL Prometni stručnjak o crnim prometnim brojkama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia