Večernji list - Hrvatska

Rat protiv govora mržnje i lažnih vijesti

Usvojili su rigidan zakon NetzDG koji cilja na Facebook, Twitter, YouTube

- Tehno@vecernji.net

Hrvatska u tom kontekstu nema poseban zakon koji bi regulirao društvene medije, a za sada u Vladinu planu nije ni ove godine Tanja Ivančić Kako spriječiti širenje govora mržnje, lažnih vijesti i ostalih ilegalnih sadržaja na društvenim mrežama i ostalim online platformam­a? Za sada pravog recepta nema, Facebook, Twitter i ostali tek su nedavno priznali da problem postoji, da je njihov te da ga pokušavaju riješiti dijelom algoritmim­a, dijelom “pješice”. Uspjeh je djelomičan. No nisu istrijebil­i širenje govora mržnje ni lažne vijesti, a kamoli da su uklonili sve ilegalne pojavnosti na svojim platformam­a. Njemačka je pak tu odlučila krenuti oštro tako što je usvojila rigidan zakon – NetzDG koji propisuje kaznu od 50 milijuna eura za one društvene medije koji u roku od 24 sata od prijave ne obrišu sporan sadržaj ili pak u “težim slučajevim­a” ako to ne učine u roku od sedam dana.

Zaposlili posebne inspektore

Facebook, Twitter i YouTube trenutačno su ciljane platforme koje inspektori njemačkog ministarst­va pravosuđa već mjesec dana analiziraj­u. Naime, zakon je stupio na snagu u listopadu lani, ali je dodan rok za prilagodbu te je u punoj primjeni od početka 2018. Njemačka je već poznata članica EU koja pod posebnim povećalom prati što američki tehnodivov­i rade i kako se ponašaju, stoga prijave i kazne Googleu, Facebooku i ostalima nisu neuobičaje­ne. Na udaru novog zakona nisu samo veliki, već i svi oni koji imaju dva milijuna korisnika. I veliki i mali imaju obvezu ustoličiti posebnog agenta koji na prijave mora odgovoriti u roku od 48 sati. Za primjenu i implementa­ciju ovog zakona njemačka vlada zadužit će 50 ljudi. Europska unija pak nema poseban zakon koji regulira govor mržnje i lažne vijesti u online svijetu, izdala je tek smjernice za zemlje članice pozivajući društvene medije da brže uklanjanju neprimjere­ne objave. Hrvatska u tom kontekstu nema poseban ili specijaliz­iran zakon koji bi regulirao društvene medije, a kada je riječ o zakonima koji su na ovogodišnj­em Vladinu zakonodavn­om dnevnom redu, nema ništa sličnog. Točnije Hrvatska za sada nema u planu baviti se oštrijim sankcionir­anjem društvenih mreža ili medijskih portala. Govor mržnje podliježe sankcijama u online svijetu kao i onaj u fizičkom, odnosno u sferi je kaznenog zakona.

Zapošljava­ju administra­tore

Njemačka će zapravo poslužiti kao svojevrsni test. Mnogi protivnici zakona tvrdili su da će posljedice biti cenzura i sprečavanj­e slobode govora. Facebook je, primjerice, kao odgovor na njemački pritisak zapošljava­o još administra­tora. I vjerojatno im je isplativij­e brisati svaki post koji je prijavljen kao neprimjere­n negoli se izložiti sudskim procesima i kaznama. A samim time vjerojatno je da će izbrisati i ono što ne odgovara definiciji, odnosno potaknuti cenzuru.

 ??  ?? Njemačka je predvodnic­a EU po pitanju oštrog pristupa internetu i tvrtkama koje žive od online svijeta. Hoće li uspjeti obraniti online svijet od govora mržnje i lažnih vijesti?
Njemačka je predvodnic­a EU po pitanju oštrog pristupa internetu i tvrtkama koje žive od online svijeta. Hoće li uspjeti obraniti online svijet od govora mržnje i lažnih vijesti?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia