Večernji list - Hrvatska

Proces upitan jer roditelji ne žele da njihova djeca svjedoče

Tužiteljst­vo ima snimku, no pitanje je je li to zakonit dokaz

- Ivana Jakelić (ija)

Krešimir Bagarić pritvoren je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a za sada je predloženo saslušanje samo jedne svjedokinj­e ivana.jakelic@vecernji.net Djeca pred kojom je trenutačno pritvoreni Krešimir Bagarić (38) na satu vjeronauka, sumnja se, govorio da bi trebalo objesiti bivše predsjedni­ke države Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, nisu saslušana niti je predloženo da tijekom istrage protiv Bagarića budu saslušana kao svjedoci.

Tužiteljst­vo ima problema

Naime, kako se neslužbeno doznaje, roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u OŠ Matija Gubec, pred kojom je Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjere­ne rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece. S obzirom na to da je riječ o osnovnoško­lskoj djeci kojoj bi ispitivanj­e na policiji i na tužiteljst­vu, a kasnije moguće i na sudu, bez sumnje bilo trauma, stav je roditelja razumljiv. S druge strane, tužiteljst­vo bi moglo imati problema jer će bez iskaza djece teško dokazati tvrdnje da je Bagarić javno poticao na nasilje i mržnju. Istina, postoji snimka onoga što je Bagarić izgovorio. Snimilo ga je jedno dijete mobitelom i snimka je za sada dio istražnog spisa protiv Bagarića. No, nema sumnje da će Bagarićeva obrana problemati­zirati zakonitost te snimke, jer učenik koji je snimio što je Bagarić izgovorio u učionici, to je vjerojatno napravio bez Bagarićeva pristanka. A neovlašten­o snimanje nekoga do sada se u sudskoj praksi tretiralo kao nezakonit dokaz, osim ako je riječ o izuzetno teškom kaznenom djelu koje je uz to iz nadležnost­i Županijsko­g državnog odvjetništ­va. U ovom slučaju riječ je o općinskoj, a ne županijsko­j nadležnost­i, pa je već samo zbog toga teško vjerovati da snimka s mobitela može ostati u spisu kao zakonit dokaz. Inače, Vrhovni je sud do sada samo u dva navrata ozakonio nezakonite snimke. Radilo se o slučaju bivšega vukovarsko­ga gradonačel­nika Željka Sabe, optuženog i osuđenog zbog kupnje vijećnički­h mandata, te u slučaju Border gdje je snimljen dogovor o prodaji hrvatskih putovnica balkanskim kriminalci­ma. S druge strane, u slučajevim­a Vrtići i Bundekfest gdje su suradnici gradonačel­nika Milana Bandića optuženi za traženje i primanje mita te su ih neovlašten­e osobe snimile kako to rade, Vrhovni je sud smatrao da se radi o nezakoniti­m snimkama pa su izdvojene iz spisa. Taj je stav Vrhovni sud zauzeo iako je niži sud smatrao da je riječ o zakonitom dokazu pravdajući to činjenicom da se dvoje odraslih ljudi pri zdravoj pameti na javnom mjestu dogovaralo o kaznennom djelu. No argumentac­ija nižeg suda nije bila dovoljno uvjerljiva za suce Vrhovnog suda. Obzirom na sve to bit će zanimljivo vijdet kako će se rasplesti priča u slučaju vjeroučite­lja i snimke snimljene mobitelom. Što se tiče Bagarića, on je pritvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a predloženo je saslušanje samo jedne svjedokinj­e. Drugim riječima, čim ona bude ispitana, Bagarić će biti pušten iz Remetinca.

Pritvoren nakon mjesec dana

Općinsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu sumnjiči ga da je na satu vjeronauka iznio neprimjere­ne stavove, čija je nakana bila da “izazove netrpeljiv­ost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnici­ma srpske nacionalno­sti i muslimansk­e vjeroispov­ijesti”. Sumnjiči ga se i da je podučavaju­ći djecu kao vjeroučite­lj iznosio diskrimina­torne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljiv­ost prema pripadnici­ma spomenute nacionalno­sti i vjeroispov­ijesti. Tužiteljst­vo smatra da je Bagarić tako učenicima nametao iznesene stavove čime je kod njih izazvao “osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanj­a agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnici­ma srpske nacionalno­sti i muslimansk­e vjeroispov­ijesti”. Sporne rečenice Bagarić je izgovorio u učionici još 29. studenog, a malo nakon tog događaja snimka onog što je izgovorio dospjela je u medije. Pritvoren je mjesec dana nakon izgovoreno­g u učionici, a na ispitivanj­u se branio šutnjom. USKOK je podigao optužnicu u akciji Azija kojom je optuženo 57 osoba, od kojih je devet hrvatskih državljana, a ostalo su kineski. Optuženo je i 39 trgovačkih društava, a tereti ih se za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarsk­om poslovanju, utaju poreza... Prema optužnici, od veljače 2013. do 30. studenog 2016. proračun su oštetili za oko 14 milijuna kuna, a od trgovačkih društva do sada je oduzeo 5,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Optuženici se terete da su osnivali trgovačka društva koja su izdavala nevjerodos­tojne račune za robu koja nije isporučena. Nakon plaćanja ispostavlj­enih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanj­e dogovorene provizije od osam posto, vraćan okrivljeni­m trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentira­nje nevjerodos­tojnih računa u poslovnim knjigama te umanjenje osnovice za obračun PDV-a.

 ??  ?? Vjeroučite­lj Krešimir Bagarić trenutačno je u Remetincu
Vjeroučite­lj Krešimir Bagarić trenutačno je u Remetincu
 ??  ?? milijuna kuna šteta je napravljen­a proračunu. Optuženo je i 37 trgovačkih društava, od kojih je već oduzeto 5,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi Privođenje osumnjičen­ih u akciji Azija
milijuna kuna šteta je napravljen­a proračunu. Optuženo je i 37 trgovačkih društava, od kojih je već oduzeto 5,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi Privođenje osumnjičen­ih u akciji Azija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia