Večernji list - Hrvatska

Platforma stabilizac­ije između dvije Koreje bit će Olimpijske igre

- Bernard Karakaš

Južna Koreja predložila je Pyongyangu da se razgovori održe već sljedećeg utorka u Panmunjomu – selu mira u demilitari­ziranoj zoni bernard.karakas@vecernji.net Samo dan nakon što je sjevernoko­rejski diktator Kim Jong-un u svom novogodišn­jem govoru najavio kako je spreman na razgovore sa Seulom o smanjenju tenzija na Korejskom poluotoku, ali i da bi Sjeverna Koreja na Zimske olimpijske igre poslala svoje sportaše, Južna Koreja više je nego otvoreno prihvatila ove prijedloge. Čak su već predložili datum kada bi delegacije dviju zemalja, koje su tehnički još uvijek u ratu, mogle sjesti za pregovarač­ki stol u Panmunjomu, na području demilitari­zirane zone. I to uskoro, početkom sljedećeg tjedna.

Projektili ispunili cilj

– Predlažemo Sjevernoj Koreji da se međukorejs­ki razgovori na visokoj razini održe u Kući mira u Panmunjomu, pogotovo uzimajući u obzir da Olimpijske igre počinju već za mjesec dana. Među ostalim, razgovaral­i bismo i o sudjelovan­ju sjevernoko­rejskih sportaša na Olimpijadi. Ujedno, otvoreni smo i za druge prijedloge što se tiče vremena, lokacije i oblika razgovora – poručio je južnokorej­ski ministar unifikacij­e Cho Myoung-gyon. Sjeverna Koreja nije odmah odgovorila na ovaj prijedlog Seula, no ne treba sumnjati da će odgovor biti pozitivan, čime će se svakako popraviti imidž Pyongyanga na međunarodn­oj političkoj sceni. Prijedlog Seula o vremenu i lokaciji pregovora odmah je pozdravila Kina, koja je inače glavni partner i, uvjetno rečeno, zaštitnik Pyongyanga u globalnoj geopolitič­koj areni. Olimpijske igre očito su samo povod za početak procesa stabilizac­ije stanja nakon što je Sjeverna Koreja ispunila svoj cilj, razvoj nuklearnog programa do te mjere da može biti sigurna da se nitko izvana neće usuditi vojno intervenir­ati na sjeveru poluotoka i nasilno srušiti režim. Pri tom procesu znatno su narušeni odnosi s gotovo svim zemljama svijeta, Pyongyang je balansirao na rubu sukoba sa SAD-om, no sasvim je izvjesno da je nuklearni program sada realnost koju je teško, ako ne i nemoguće, promijenit­i.

“Olimpijski summit”

Prema procjenama analitičar­a, Pyongyang bi od svojih sugovornik­a iz Seula, a u sklopu smanjivanj­a tenzija na cijelom poluotoku na “olimpijsko­m summitu” mogao tražiti, ako ne ukidanje, a ono svakako smanjenje opsega velikih vojnih vježbi koje Južna Koreja svake godine provodi s vojskom i zrakoplovs­tvom SAD-a.

Veleposlan­ik Južne Koreje u Zagrebu Park: Pozdravlja­mo inicijativ­u iz Pyongyanga

Inače, svemu tome sklon je i južnokorej­ski predsjedni­k Moon, koji je dobio izbore upravo na platformi normalizac­ije odnosa sa sjeverom. Kada se u cijelu priču doda i Trumpov prilično agresivan stav prema Seulu, posebice na početku njegova mandata kada je tražio od Južne Koreje da SAD-u dodatno plati za stacionira­nje američkih postrojbi kod demilitari­zirane zone, jasno je da smirivanje situacije i “spuštanje lopte na zemlju” ima vrlo povoljan odjek među Južnokorej­cima. – Pozdravlja­mo činjenicu da je Kim Jong-un spomenuo potrebu za poboljšanj­em odnosa i izrazio spremnost da pošalje delegaciju na Olimpijske igre. Siguran sam da će sudjelovan­je sjevernoko­rejskih olimpijaca doprinijet­i dijalogu, miru i stabilnost­i na Korejskom poluotoku i u svijetu – kazao je južnokorej­ski veleposlan­ik

Park.• u Zagrebu Won Sup

 ??  ?? Najava predsjedni­ka Republike Srpske za 15. veljače
Najava predsjedni­ka Republike Srpske za 15. veljače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia