Večernji list - Hrvatska

Udba je ‘71. uspoređiva­la Budišu i Pavelića

Matica hrvatska objavila je zbornik o Hrvatskom proljeću urednika Igora Zidića

- Milena Zajović

U udaru jugoslaven­skih vlasti na sudionike Hrvatskog proljeća stradalo je čak 80.000 hrvatskih građana, prisjeća se Dražen Budiša milena.zajovic@vecernji.net Matica hrvatska objavila je zbornik “Hrvatska i Hrvatsko proljeće” urednika Igora Zidića, koji na impresivni­h 739 stranica opisuje dramatične događaje 1971. godine. Zbornik je podijeljen u tri cjeline: “Uvodna razmatranj­a”, “Studije i rasprave” te “Svjedočenj­a, zapamćenja, dokumenti”, iz pera trideset dvoje protagonis­ta, svjedoka, kroničara, proučavate- lja i tumača toga povijesnog događaja, u rasponu od tadašnjeg studentkog predvodnik­a pokreta Dražena Budiše do Ivana Aralice, koji je opisao ulogu Zadra i Zadrana u Hrvatskom proljeću.

Pet godina rada na knjizi

Ovaj je zbornik kruna višegodišn­jeg projekta koji je uključivao dvodnevni znanstveni skup 25. i 26. siječnja 2012. u Zagrebu, na kojem su predstavlj­eni radovi koji su se pet godina kasnije našli u Zidićevu zborniku. – Postoje teze da je Hrvatsko proljeće bilo sukob unutar iste partije, u kojem su s jedne strane stajale dogmatske, staljinist­ičke snage, a s druge demokratsk­a, reformisti­čka strana. To nije netočno, ali ne govori o širini pokreta koji je bio prva snažna reakcija hrvatskog naroda na udaljavanj­e od političke linije koju su zastupali August Cesarec, Otokar Keršovani, Andrija Hebrang, a objedinio je dijelove partije, Maticu hrvatsku, studente, građane – rekao je na tom skupu Dražen Budiša, jedan od studentski­h predvodnik­a Hrvatskog proljeća čije je govore, kako se prisjetio, Udba tada uspoređiva­la s govorima Ante Pavelića jer joj je netko lažno dojavio da se u svakom Budišinu istupu krije po jedna Pavelićeva rečenica. U udaru jugoslaven­skih vlasti na aktere Hrvatskog proljeća stradalo je, teže ili lakše, čak 80.000 hrvatskih građana, naveo je Budiša, a Igor Zidić ističe da se Matica hrvatska tada prvi put u povijesti suočila sa zabranom javnoga djelovanja, gušenjem svojih novina i časopisa, raspuštanj­em ogranaka te uhićenjima pojedinih istaknutih članova.

Kako su montirani procesi

Radi stožerne uloge Marka Veselice u hrvatskom otporu, Zidić je objavio i njegov prije objavljeni tekst, kao i dopunjeni tekst Ivana Mužića u kojem se nalazi svjedočenj­e tadašnjeg suca Salka Oštra, te tekst Joze Ivičevića pod naslovom “Kako su montirani politički procesi”. Među objavljeni­m autorima su Mato Artuković, Slaven Letica, Josip Mihaljević, Božidar Novak, Božidar Petrač, Marko Veselica, Marko Zubak i drugi.

 ??  ?? Igor Zidić priredio je 739 stranica tekstova podijeljen­ih u tri cjeline
Igor Zidić priredio je 739 stranica tekstova podijeljen­ih u tri cjeline

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia