Večernji list - Hrvatska

Post nakon blagdana ne mora biti radikalan

Aleksandra Dojčinović, Nives Ivanković, Mirjana Mikulec i Marijana Mikulić brzo se vraćaju u dobru formu

- Scena@vecernji.net

Aleksandra i Nives ne pretjeruju s hranom tijekom blagdana, a Marijana i Mirjana priuštit će si laganiji detoksikac­ijski tretman Danijela Goreta Blagdansko vrijeme obilježava­mo u društvu obitelji i prijatelja, a ta druženja najčešće prate neodoljiva hrana i koja “čašica više”. Zbog prevelike količine hrane, alkohola i šećera osjećamo brojne poteškoće kao što su umor, problemi s probavom, želucem, kožom i slično. Upravo iz tih razloga među novogodišn­jim odlukama nađe se i zdraviji način života koji najčešće nastojimo početi čišćenjem organizma ili detoksikac­ijom.

“Ne!” rigoroznim dijetama

– Nikako se nakon blagdana ne preporučuj­e restrikcij­ska radikalna dijeta, nego povećavanj­e tjelesne aktivnosti uz uvođenje mediterans­ke prehrane. Naš tanjur mora uključivat­i cjelovite žitarice, mliječne niskomasne proizvode u kojima prednjače jogurti s probiotičk­im kulturama, obilje voća i povrća te riba, kao neizostava­n izvor kvalitetni­h proteina i masnoća. Nikako ne smijete zaboraviti na unos vode u danu koji treba biti oko dvije litre. S obzirom na to da jetra pazi na čistoću i zdravlje našeg organizma, ponajviše što se tiče toksina, možemo je nagraditi čajem od artičoke ili sikavice. U zdravom tijelu zdrav je duh. Ključ zdravlja je umjerenost u jelu i piću – kaže Katarina Hunjet, nutricioni­stica Herbe Croatice. Naše poznate dame odlučile su se nakon Nove godine vratiti zdravim životnim navikama. – Ja stalno idem na neke vrste detoksikac­ije. Takvo što primjenjuj­em nakon vikenda pa tako i sada nakon blagdana. Uživalo se u velikim količinama hrane tako da sam već u teretani. Počela sam opet jesti zdravije namirnice poput voća i ribe. Općenito volim takvu zdraviju prehranu jer se u protivnom osjećam loše i umorno – rekla je dizajneric­a interijera Mirjana Mikulec.

Umjerenost je ključ

Baš poput Mirjane, u rutinu se vraća i glumica Marijana Mikulić. – Pretjerala sam tijekom blagdana i morat ću na detoksikac­iju. Mijenjam prehranu i vraćam se tjelovježb­i, odnosno u svoju rutinu. Općenito se trudim da se u kući svi zdravije hranimo. Pazim da se što manje jedu bijelo brašno i šećer. Umjesto bijelog brašna volim koristiti pirovo, a umjesto šećera med. Treba uvesti što više povrća i variva i to je dovoljno – kaže Marijana. Naravno, postoje i oni koji su tijekom blagdana uspjeli odoljeti brojnim nezdravim iskušenjim­a. – Nemam običaj pretjeriva­ti u hrani pa tako nisam ni tijekom blagdana. Smatram da mi detoksikac­ija nije potrebna – rekla je dizajneric­a Aleksandra Dojčinović. Glumica Nives Ivanković za sebe kaže da nije veliki gurman pa tako za vrijeme blagdana nije jela previše. – Nisam od onih koji se natrpaju za blagdane. Nije da se pazim, općenito jedem manje masnu hranu. Klasična detoksikac­ija nije mi u planu. Najbolja detoksikac­ija zapravo bila bi otići na jedno lijepo putovanje u neku od susjednih zemalja zbog promjene sredine – otkrila nam je Nives.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL ??
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL
 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Poznata dizajneric­a kaže da neće trebati detoksikac­iju Nives Ivanković umjerena je u jelu i piću stoga nema potrebu za tretmanima mršavljenj­a Mirjana Mikulec često se počasti detoksikac­ijskim tretmanom Marijana Mikulić već je krenula na tjelovježb­u, a...
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Poznata dizajneric­a kaže da neće trebati detoksikac­iju Nives Ivanković umjerena je u jelu i piću stoga nema potrebu za tretmanima mršavljenj­a Mirjana Mikulec često se počasti detoksikac­ijskim tretmanom Marijana Mikulić već je krenula na tjelovježb­u, a...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia