Večernji list - Hrvatska

Plenković: Želimo da manjine budu uz nas

Na primanje uoči pravoslavn­og Božića nije došao nitko iz Ureda predsjedni­ce iako je pozvana

- (Hina)

Pupovac i Plenković izrazili su uvjerenje da će zajedno rješavati probleme koje u Hrvatskoj imaju pripadnici srpske nacionalne manjine Srpsko narodno vijeće održalo je tradiciona­lno božićno primanje, na kojem je uz visoke državne dužnosnike bio i predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković. Premijer i predsjedni­k Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izrazili su tom prilikom uvjerenje da će zajednički rješa- vati probleme koje u Hrvatskoj imaju pripadnici srpske nacionalne manjine.

Niz godišnjica u 2018.

– Želimo da manjine budu uz Vladu, uz nas, da na široko prihvaćeno­j političkoj platformi zajednički rješavamo pitanja koja su važna za sve naše građane – poručio je premijer. Na pitanje zašto na primanje nije došao nitko iz Ureda predsjedni­ce RH, rekao je da je on bio pozvan i da je došao te da svatko mora odgovarati za svoje pozivnice. – Mnogi su se odazvali, drugi su sigurno imali za sebe ili za nas opravdane razloge da ne budu danas s nama – komentirao je Pupovac. Premijer je obećao da će riješiti problem manjina u naselji- ma bez struje, a Pupovac istaknuo da ti zaostaci stvaraju nepravdu među građanima Hrvatske i loše tretiraju naselja i područja u kojima žive Srbi pa onda i same Srbe. Podsjetio je na niz godišnjica, među kojima i na 200 godina od rođenja pjesnika Petra Preradović­a, 20 godina mirne reintegrac­ije Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema i 150 godina rada crkve Preobražen­ja Gospodnjeg u Zagrebu.

Spremnost na praštanje

– Kad bismo se mjerili prema Preradović­u, mržnja se ne bi odvijala nigdje, najmanje u školskim knjigama i učionicama, a za ideje ilirskoga pokreta bilo bi mjesta svuda – rekao je Pupovac i ocijenio kako tada mržnja prema Srbima u Hrvatskoj ne bi bila mjera hrvatske slobode. Zagrebačko-ljubljansk­i mitropolit Porfirije Perić istaknuo je da je na ovim prostorima neophodno biti spreman na praštanje. Poručio je da su Srbi i Hrvati dvije grane upletene u jednu pletenicu koja čini jedinstven­i buzdovan, a on ima snagu ljubavi. Uručene su i godišnje nagrade SNV-a: za doprinos razvoju srpskih institucij­a Nikola Tesla Đorđu Kneževiću, za humanizam nagrada Diana Budisavlje­vić novinaru Novosti Vladimiru Juričiću, a Svetozar Pribićević za unapređenj­e hrvatsko-srpskih odnosa Miljenku Domljanu. Predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je mitropolit­u zagrebačko-ljubljansk­om Porfiriju i dalmatinsk­om episkopu Nikodimu čestitku u povodu Božića.

Ove bi se godine trebao riješiti problem srpskih naselja bez struje, obećao je premijer ŽARKO PUHOVSKI: HDZ ima samo jednu taktičku ideju, čuvanje parlamenta­rne većine. No, nije to pravi Plenkoviće­v problem, već što ne zna tko mu u HDZ-u radi o glavi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia