Večernji list - Hrvatska

Nepovezane priče sklope se na kraju u savršenu cjelinu

-

Genijalni um Charlieja Brookera konačno nas je odlučio počastiti novom sezonom svoje antologijs­ke serije “Crno zrcalo”. Kao što znamo, serija se od lani emitira na Netflixu, i ima šest, a ne više tri epizode. Nažalost, četvrta sezona puštena je krajem 2017., pa se mnogima neće naći u godišnjem izboru najboljih serija. A definitivn­o je riječ o seriji koja je jedna od pet najboljih koje smo gledali lani. Brooker i u novih šest sezona drži zanimljiv ritam, a svaka epizoda prepuna je zanimljivi­h detalja, tzv. Easter Eggova. O prvoj epizodi najviše se govoriilo i prije emitiranja serije, budući da je “USS Callister” zanimljiva posveta originalni­m Zvjezdanim stazama. U njoj Jesse Plemons, najpoznati­ji po ulogama u Breaking Badu i Fargu, igra kapetana svemirskog broda koji je ustvari simulacija nastanjena likovima iz njegove blizine. Ti likovi su ustvari virtualni klonovi njegovih kolega koji su zadržali njihova sjećanja i emocije. Plemons je odličan, a koliko je dobro skinuo Williama Shatnnera i njegova kapetana Kirka, govori i podatak da je angažirao vokalnog trenera koji ga je podučavao da govori kao i kapetan Kirk.

Režirala i Jodie Foster

Od brojnih zanimljivo­sti valja izdvojiti i dvije cameo uloge. U ovoj epizodi u jednoj sceni pojavljuje se Kirsten Dunst. Popularna glumica Jessejeva je djevojka, a kako je boravila s njim na setu, pitala je redatelja da je ubaci u jednu scenu. Ako vam se na kraju glas jednog igrača učini poznatim, to je Aaron Paul, Jesse Pinkman iz Breaking Bada, također Plemonsov prijatelj. Zani- mljiva je i druga epizoda nazvana “Arkanđel” u kojoj majka koja zamalo izgubi kćerkicu u nju postavi čip za praćenje, koji joj omogućava i da vidi sve što ona vidi. No, kad djevojčica odraste, shvati da to i nije baš najbolja stvar. Ova je epizoda posebna po tome i što ju je režirala Jodie Foster.

Svijet određuje aplikacija

No, najbolje serije ove sezone su četvrta – “Hang the DJ” i šesta “Black Museum”. I u njima Brooker progovara o prednostim­a i manama moderne tehnologij­e. “Hang the DJ” govori o svijetu u kojem veze određuje aplikacija koja svakoj vezi daje rok trajanja. No nakon što dvoje mladih odluče zanemariti upozorenja, zapitaju se je li njihov svijet stvaran. U ovoj epizodi briljira nova glumačka zvijezda Georgina Campbell, koju ćemo još gledati na malim ekranima. “Black Museum” priča je koja zaokružuje cijelu sezonu, a sastoji se od tri naizgled nepovezane priče. No, u genijalnom Brookerovu umu sve je moguće, pa da se i nepovezane priče na kraju sklope u savršenu cjelinu.

Plemons je odličan, a koliko je dobro skinuo kapetana Kirka, govori i podatak da je angažirao vokalnog trenera Najbolje epizode nove sezone su “Hang the DJ” i “Black Museum” u kojima se Brooker igra modernim tehnologij­ama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia