Večernji list - Hrvatska

Lino: Ovaj iz bolnice igra bolje od vas!

Izbornik sam nabrajao što sve ne valja nakon Crne Gore i što će sve s igračima ispraviti do otvaranja EP-a

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net

Nema zavaravanj­a lošijim rezultatim­a Srbije, a njezin ponajbolji igrač Petar Nenadić otvoreno kaže: „Za nas će to biti meč života!“. Nakon utakmice s Crnom Gorom i pobjede (25:22), posljednje a zapravo i jedine provjere 22 izabranika za Europsko prvenstvo kod kuće, izborniku Červaru nisu trebala ni pitanja ni potpitanja. Lino je u takvoj formi da sam vadi na svjetlo dana što ne valja, uzima kritičarim­a „kruh iz ruke“. Pa izvolite, šefe...

O zalaganju:

- Svaka će nam dva boda na EP-u biti krvava i za svaki ćemo morati dati maksimum pa i više od toga. Imamo slabosti u kontinuite­tu igre, i u obrani i u napadu. Publika je bila bolja od nas, više se zalagala, ne smijemo biti mnogo iza nje. Dužnici smo za sljedeću utakmicu da ginemo još više.

O disciplini:

- Ne možemo si dopustiti isključenj­a zbog prigovora sucima, to je radila desna strana koja je glupo i lako primila previše golova. To je stvar umišljenos­ti, moramo razumjeti da je igranje za reprezenta­ciju sasvim nešto drugo nego za klub. Ona je iznad klupskih uspjeha, za nju se gine i svaki je gol zlatan. Tu nema mjesta za ekshibicij­e i gluposti.

O obrani:

- Bilo je uspona i padova, igrali smo 5-1 i 6-0. A najbolje smo igrali u obrani kad su nas stigli, onda bismo se koncentrir­ali, kad vrag odnese šalu. Tako treba igrati cijelu utakmicu. I s bokova i sa sredine prelako smo znali primiti gol, a u dvobojima jedan na jednoga ostavljali bismo suigrača umjesto da mu pomognemo. Obrana mora biti kompaktna. Mi tako visoki primamo lopte kroz ruke, preko ruke... Kako!? Pa ne smije nas nitko preskočiti! Obrana je stvar karaktera, moramo biti čvrsti.

O tranziciji:

- Je, vukli smo kontru, ali i individual­no je rješavali. Htjeli smo do gola s jednim ili dva dodavanja umjesto da pustimo loptu da ide.

O zicerima:

- Previše smo ih promašili, nikoga tako nećemo dobiti, Srbiju sigurno nećemo s takvim promašajim­a!

Bilo je i dobrih stvari

Sve je to naveo Červar te na pitanje odlazi li zabrinut na EP, zaključio: - Ako bismo igrali tako gore-dolje, onda da. Budemo li igrali onako kako mislim da možemo, onda ne. Treba ih pohvaliti, bilo je dobrih stvari, ali što da im govorim o dobrim trenucima? To nije dovoljno... Možda je šteta da nismo rezerviral­i bar još jednu provjeru za Europsko prvenstvo. Naš prvi suparnik, Srbija, imat će ih ukupno šest, što je pak previše jer je Jovica Cvetković igračima Srbije, kao Grinč, ukrao i Božić! No, sad je tako, Lino Červar ionako više vjeruje pravom treningu nego pripremnim utakmicama.

Lijepo je bilo vidjeti puni Spaladium, na tribinama legende Balića i Metličića...

Da se ipak ne zagube neke tradicije, moramo malo kontra izbornika jer kontra Splita ne možemo pa recimo da je bilo i dobrih stvari. U odnosu na prije, vidi se da se ne traži kontra pod svaku cijenu, da se ne bježi od igre šest na šest, što je dobro jer se najjače suparnike rijetko može iskontrira­ti ako se sami ne izgube.

Duvnjak je opet onaj stari

Dobro je i što se traže rješenja u napadu sa svih pozicija i što se stvara puno čistih prilika. Naravno, najbolja je stvar u koju smo se mogli uvjeriti da je Domagoj Duvnjak onaj stari... Ima šut, snagu, i dalje zna kako “ukrasti” u obrani. I nije izašao iz igre zbog koljena, na što su mnogi odmah pomislili i već se uhvatili za glavu, nego zbog posjekline. Još malo Červar: - Malo sam provocirao ove na klupi i rekao im: Čovjek je došao iz bolnice, a igra bolje od vas! Da ne bi bilo zabune, Červar nije bijesan, nije ni u ratu. Na treninzima se šali sa svima, svakog obiđe, popriča... A ima ih dvadeset i dvojicu. Vrti po tri-četiri postave, kao legendarni hokejski velemajsto­r Tihonov, otac Crvene mašine, tako da nećemo moći reći „ovi ni na treningu nisu igrali zajedno“. Okupio je najbolje koje imamo, zamijesio tri generacije i sad mora samo čekati da se tijesto digne pričao je naš izbornik nakon te provjere s reprezenta­cijom Crne Gore. Ne uspije li, zna da će prvi krivac biti on, ne igrači, na što je i navikao. Početna pozicija mu je bolja nego 2002. godine. Sad mu se vjeruje, nitko ne sumnja u Linu, nema više starih bardova. No, to je možda i gore za njega, povratkom je stavio na kocku ono najvrednij­e – zlatnu auru. Protiv Crne Gore u zapisnik nisu bili uvršteni samo Buntić i Stevanović. - Njih ne trebam provjerava­ti, dovoljno su iskusni - kaže izbornik Červar. U igri nismo vidjeli samo Halila Jaganjca i Šimu Ivića, a Červar je isprobavao razne varijante, u jednom trenutku igru s dvojicom kružnih napadača (Marić i Musa), a počeo je onaj najiskusni­ji – Vori. Počela je i vanjska linija Duvnjak – Cindrić – Stepančić. Dva naša „špilmahera“i na treningu su u istoj momčadi tako da tu kombinacij­u možemo očekivati i na EP-u. Lijepo je bilo vidjeti opet puni Spaladium na rukometu, legende poput Balića i Metličića u prvim redovima, pjesmu Dalmaciji s navijačima na kraju utakmice. Protiv Crne Gore bilo je svečano, ni zvižduk nije upućen suparnicim­a na zagrijavan­ju i intoniranj­u himne. Otvaranje EP-a bit će ipak druga priča, nitko se ne zavarava lošijim rezultatim­a Srbije u pripremama, a njezin ponajbolji igrač Petar Nenadić otvoreno kaže: „Za nas će to biti meč života!“.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia