Večernji list - Hrvatska

Đukić: Hrvatska je favorit, to je šansa Srbije koja je kao mačka

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net

Hrvatska uvijek, tko god bio izbornik, nađe put do završnice, kao Đorđević sa Srbijom u košarci. To moraš poštovati Izbornik crnogorske reprezenta­cije jedan je od najugledni­jih rukometnih stručnjaka s Balkana, ne samo zbog bogatog trenerskog opusa nego i zbog brojnih radova i studija koje je pisao o rukometnim temama. Dragan Đukić (55) testirao je Hrvatsku u njezinoj jedinoj pripremnoj utakmici za EP. Dolazi iz Aleksandro­vca na jugu Srbije, a u svojoj zemlji nije radio već 20 godina. Kako vidi hrvatsku reprezenta­ciju par dana uoči početka EP-a u našoj zemlji?

Hrvatski rukomet je pojava

- Kad kažemo “hrvatska reprezenta­cija”, ja idem korak dalje i kažem “hrvatski rukomet“. To je pojava. Rukomet je donio toliko radosti vašoj naciji. Ako je ona generacija iz Atlante bila proizvod jednog sustava, velike države, lige i trenera, kasnije se vidjelo da vam je rukomet puno dublje unutar korijena i mentalitet­a... Hrvatski rukomet su i svi ti treneri i igrači koji rade, ali nisu negdje na površini. Svi smo bili pomalo ljubomorni na vas, naročito sa strane, jer je hrvatski igrač uvijek davao kvalitetu više u reprezenta­ciji nego u klubu. Srbija bi, recimo, imala fantastičn­e pojedince koje nitko ne bi mogao sastaviti kad su zajedno, dok bi Hrvatska imala kvalitetu više. Koliko god je izgledalo da se iznutra svađate, izvana ste bili složni, počevši od ljudi koji vode rukomet. I to donosi rezultat. Možda se samo vaterpolo u Srbiji s time može usporediti. Hrvatska je s ovim brojem stanovnika, financijam­a koje ulaže i brojem igrača zaista pojava u rukometu i pravi predstavni­k onoga što smo bili, nasljednik one zemlje. Nekako sam je uvijek volio i podržavao u tome jer je predstavlj­ala sve ono što smo zajedno imali. Danas je vaša reprezenta­cija drukčija nego prije deset godina i to je normalno. Velike utakmice iznjedre velike igrače. Siguran sam da se i u ovoj generaciji takvi kriju. I onu zlatnu generaciju jedna je utakmica digla u svemir, sa Španjolsko­m u polufinalu SP-a 2003. - Jedna utakmica, jedno natjecanje promijeni sve. Sjećam se vašeg posljednje­g finala u Austriji 2010., bio sam tamo. Reakcija je bila nekako „pa da, igrali smo, ali nismo osvojili“. Onda zamislite kako ti polufinali u kojima ste godinama poslije igrali djeluju na one koji nikako ne mogu do njih doći. Povukao je zanimljivu paralelu s košarkom... - Saša Đorđević je doveo reprezenta­ciju do tri finala. Uvijek pronalazeć­i put. Tako i Hrvatska u rukometu uvijek pronađe put kakav god bio sastav, tko god bio izbornik. Uvijek dođe do završnice i zato zaslužuje poštovanje. Hrvatsku se vani uvijek gleda kao nekoga tko donosi rukomet u rukomet, igru, vic i na terenu nešto više od onoga trčanje – gol – obrana – čvrstina. Nemojte to nikad promijenit­i! Po tome ste prepoznatl­jivi. I još nešto... Vaša je reprezenta­cija voljena, to je nepodijelj­eno. Gdje god se igralo, to je tako bilo i 2000. i 2009., pa i sad je tako, traži se karta više već za pripremnu utakmicu. Ova je momčad tim i to je kvaliteta koja je bitna za natjecanje.

Srbija je kao naručena

Ta utakmica otvaranja sa Srbijom... - Kao da je naručena od EHF-a, to je šlag prvenstvu, koje će biti jedno od najzanimlj­ivijih. Osam reprezenta­cija s pravom puca na medalju, u Splitu je i superjaka Švedska, znamo kako ju je Francuska izbacila na SP-u. Komplicira­na grupa. Hrvatska je izraziti favorit i to Srbiji daje šansu! Da je bilo što drukčije, da Srbija nije u problemima u kojima jest, da ima dugo nekog izbornika, bilo bi vam puno lakše. Ovako... Srbija je kao mačka s devet života kojoj motiv daje taj deveti. Izjave koje daje Cvetković vjerojatno su usmjerene u tom smislu, ali poznavajuć­i Červara, on će na to znati odgovoriti. Privilegij­a je moje reprezenta­cije da budemo dio tog spektakla. Hrvatska je favorit grupe? - I jedan od favorita prvenstva, ona ide po ono što joj fali, ali to često i sputava. Njezin je adut to što je ovo neka nova generacija. Paralela: imali ste generaciju Švedske koja je vladala rukometom devedeseti­h, sve je osvajala, ali nije mogla do olimpijsko­g zlata, triput je gubila finale. Siguran sam da je Červarovo iskustvo presudno, jer vas želja često sputa, a imate najbolje namjere. Imate momčad koja može. Nije uvijek to dovoljno, ali sigurno je da može - zaključio je Đukić.

Da Srbija nije u problemima, da ima već dugo izbornika, bilo bi vam lakše...

 ??  ??
 ??  ?? Dragan Đukić Izbornik Crne Gore voli vic u igri naše reprezenta­cije, po tome smo prepoznatl­jivi
Dragan Đukić Izbornik Crne Gore voli vic u igri naše reprezenta­cije, po tome smo prepoznatl­jivi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia