Večernji list - Hrvatska

U Čazmi grade jedino ekokupališ­te u Hrvatskoj

Predviđen je i adrenalins­ki park, arboretum...

- Ivona.cuk@vecernji.net

Provedbom projekta stalno će se zaposliti 12 osoba te 40 sezonskih djelatnika, a ta će brojka, očekuje se, širenjem turizma i rasti Ivona Ćuk Izgradnja Zelene tržnice i biološkog kupališta, uređenje dviju učionica OŠ Čazma i arboretuma, izgradnja sportskog parka uz poučno tematsku biciklisti­čku stazu, zaštita i revitaliza­cija zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora... predviđeno je u sklopu projekta Čazma Natura. Grad Čazma dobio je odobrenje za projekt od Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU.

Nove tehnologij­e

– Ovoj smo se vijesti razveselil­i, motivira nas je da se još više trudimo kada je riječ o fondovima EU. Moram naglasiti kako je ovaj projekt od velikog značenja za naš grad jer takvo što još ne postoji u Hrvatskoj – kazao je gradonačel­nik Dinko Pirak. Idejni začetnici projekta susjedi su Slovenci koji već imaju jedan eko bazen pa su upravo oni od samih početaka uz gradonačel­nika sudjeloval­i na sastancima i pomogli s potrebnom dokumentac­ijom. “Čazma Natura” je vrijedan 26 milijuna kuna, a do tih su sredstava došli visokim brojem bodova potrebnih za EU fondove ostvarivši čak 96 od mogućih 100 bodova. U sklopu projekta previđeno je i uređenje Multifunkc­ionalnog centra, odnosno, novouređen­a zgrada na trgu koja će dobiti novu svrhu. Još počet- kom prošle godine gradonačel­nik je najavio taj projekt u kojem vidi mogućnost gospodarsk­og napretka, ali i od kojega očekuje da postane glavna atrakcija turističke ponude Čazme. – Projekt će promijenit­i vizuru grada Čazme te doprinijet­i ostvarenju cilja, a to je razvoj grada zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinenta­lnog turizma i povećanje broja posjetitel­ja na turistički nerazvijen­im područjima – ističe Pirak. Provedbom projekta stalno će se zaposliti 12 osoba te 40 sezonskih djelatnika, a ta će brojka, očekuje se, širenjem turizma dodatno rasti. Osim zapošljava­nja u ovom projektu, gradonačel­nik vidi mogućnost otvaranja radnih mjesta i u postojećim i novim turistički­m i ugostitelj­skim poduzećima, upravo zbog većeg broja posjetitel­ja. Naglašava kako će se uvođenjem novih tehnologij­a doprinijet­i i smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša.

Potvrda truda

– Odobrenje koje je stiglo potvrda je našeg truda i nastojanja i došla je kao šećer na kraju jer sad s još većim veseljem ulazimo u novu, 2018. godinu jer ćemo ponovno zasukati rukave i krenuti u realizacij­u projekta – kazao je entuzijast­ično Pirak.

 ??  ?? milijuna kuna vrijedan je projekt Čazma Natura koji će se financirat­i sredstvima iz fondova EU Čišćenje dimnjaka Redovito čistite dimovodne kanale i kontrolira­jte plinske i električne instalacij­e. Ne ubacujte ništa u dimnjak
milijuna kuna vrijedan je projekt Čazma Natura koji će se financirat­i sredstvima iz fondova EU Čišćenje dimnjaka Redovito čistite dimovodne kanale i kontrolira­jte plinske i električne instalacij­e. Ne ubacujte ništa u dimnjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia