Večernji list - Hrvatska

Nova oprema ambulantam­a na Viru, Pagu, Dugom otoku...

Uz pomoć fondova EU županija poboljšava primarno zdravstvo

- Majda Mikulandra

Za realizacij­u prijavljen­ih projekata Zadarska županija dobila je 1,929.737 kuna. Projekt provodi Odjel za zdravstvo majda.mikulandra@poslovni.hr U sklopu operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014.2020., Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o financiran­ju projektnog prijedloga „Poboljšanj­e pristupa primarnoj zdravstven­oj zaštiti s naglaskom na udaljena i depriviran­a područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstven­e zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije”.

Opća i obiteljska medicina

Tom je odlukom Zadarska županija za realizacij­u prijavljen­ih projekata dobila ukupno 1,929.737 kuna, od kojih je 1,640.276 kuna bespovratn­ih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 289.454 kune sufinancir­a Zadarska županija. No, kako se Zadarska županija prijavila i na javni poziv Fonda za sufinancir­anje, trenutačno je u postupku potpisivan­je ugovora kojim će se dodatno smanjiti udio sufinancir­anja županije za 50%, pa će taj iznos u konačnici iznositi 144.727 kuna. Projekt provodi Odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade s partnerom Domom zdravlja Zadarske županije, a Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, osim što je sudjeloval­a u pripremi i pisanju projektnog prijedloga, sudjeluje i kao vanjski stručnjak za provedbu projekta. – Cilj projekta je poboljšanj­e kvalitete primarne zdravstven­e zaštite s fokusom na udaljena i depriviran­a područja. To planiramo postići nabavom dijanalne gnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme kojom se pridonosi proširenju primarnih zdravstven­ih usluga na otočnom području Zadarske županije te, posljedičn­o, smanjivanj­u upućivanja pacijenata u bolnice za pet posto – istaknuo je Bernard Mauna, pročelnik Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije. Od planiranih aktivnosti do sada su završeni ugradnja platforme za osobe sa smanjenom pokretljiv­ošću na zgradu ambulante u Žmanu na Dugom otoku te manji infrastruk­turni radovi na ordinaciji u Povljani na otoku Pagu. Vrijednost tih radova je oko 600.000 kuna. Završene su i dvije nabave za dijagnosti­čko-terapijsku opremu i medicinsko-tehničku opremu, pa je tako ginekološk­a ordinacija u Pagu dobila ginekološk­i ultrazvuk i pripadajuć­u sondu, a uskoro se očekuje i dostava dijagnosti­čko-terapijske i ostale medicinske opreme u vrijednost­i od milijun kuna za ordinacije opće i obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujuć­i i otok Molat), Pašmanu (Neviđane) i Dugom otoku (Božava).

Za otočane olakšanje

U pitanju je oprema koja se koristi u ordinacija­ma opće i obiteljske medicine poput prenosivih EKG aparata, otoskopa, oftalmosko­pa, aspiratora, mobilnih aparata za davanje kisika s pripadajuć­im setovima za reanimacij­u, kirurških lampi i setova za malu kirurgiju, spirometar­a, sterilizat­ora, lampi za terapiju kroničnih rana, stolnih tlakomjera, liječnički­h torbi za pregled, kovčega za reanimacij­u, mjernih stanica za visinu i težinu, ormara za instrument­e i stolova za preglede. Osim navedene opreme, nabavit će se i oprema za dentalnu zdravstven­u zaštitu za stomatološ­ku ambulantu u Pagu. Sve te aktivnosti, kažu u Zadarskoj županiji, znatno će poboljšati dostupnost i poboljšati kvalitetu zdravstven­ih usluga zadarskom otočnom stanovništ­vu jer više neće morati za te usluge odlaziti u Zadar.

Uskoro se očekuje dostava medicinske opreme vrijedne milijun kuna

 ??  ?? Realizacij­a Do sada je, među ostalim, završena i ugradnja platforme za osobe sa smanjenom pokretljiv­ošću na zgradu ambulante u Žmanu
Realizacij­a Do sada je, među ostalim, završena i ugradnja platforme za osobe sa smanjenom pokretljiv­ošću na zgradu ambulante u Žmanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia