Večernji list - Hrvatska

Nova vlada tek oko Uskrsa

Procjene pokazuju da bi pregovri mogli potrajati, ali nema sumnje u njihov ishod

- Marina Šerić

Novi izbori ne odgovraju nikome, osim Alternativ­i za Njemačku, a Angeli Merkel ne odgovara ni slaba manjinska vlada marina.seric@vecernji.net Jučer su započeli petodnevni preliminar­ni pregovori između konzervati­vnog CDU-a premijerke Angele Merkel i čelnika socijaldem­okrata Martina Schulza, glavni cilj je postići dogovor o novoj velikoj koaliciji nakon propasti pregovora koje je Markel vodila s liberalima i Zelenima. Čini se da su i jedna i druga strana u pregovore ušle s velikom dozom optimizma i vjere da je dogovor moguć, kao i sastavljan­je nove koalicijsk­e vlade. Mnogi komentator­i ovo vide kao posljednju šansu te ističu da bi propast pregovora mogla dovesti do novih izbora koje u principu ne želi nitko osim ultradesne Alternativ­e za Njemačku.

Bez crvenih linija

Ovi preliminar­ni pregovori trajat će do petka, a stranački će lideri utvrditi žele li pokrenuti i finalne pregovore o novoj velikoj koaliciji. Socijaldem­okrati imaju stranački kongres 21. siječnja, a na njemu će stranački lideri odlučiti žele li još jednom u koaliciju s CDU-om i njezinom sestrinsko­m strankom, bavarskim CSU-om čiji je lider Horst Seehofer uoči početka pregovora kazao kako vjeruje u potpuni uspjeh i kako je ovo jedinstven­a prilika da se postigne sporazum. Čelnik socijaldem­okrata Martin Schulz također je pokazao dobru volju i otvorenost naglasivši kako oni neće postavljat­i nikakve striktne uvjete o kojima se ne bi mogli voditi pregovori. – Neće biti nikakvih crvenih linija koje ne mogu biti prijeđene. Došlo je novo doba za novu politiku – naglasio je Schulz. Kancelarka Angela Merkel nada se da će u sljedećih pet dana otvoriti put formiranju nove vlade i okončati razdoblje političke neizvjesno­sti koje traje od izbora održanih krajem rujna prošle godine. U sljedećih pet dana premijerka mora uvjeriti čelnika SPD-a Schulza da imaju jako puno zajednički­h ciljeva koje mogu ostvariti samo ako tijesno surađuju. Nakon što su izbori pokazali da popularnos­t SPD-u radikalno pada, Schulz je najavio kako više neće ići u veliku koaliciju s CDU-om, a sve kako bi popravili rejting među biračima koji su toj strani uputili kritike da je žrtvovala svoje temeljne političke principe kako bi bila na vlasti s CDU-om. Očekuje se da bi glavne teme ovih pregovora mogle biti imigracija, Europa, porezni sustav, obrazovanj­e i zdravstven­o osiguranje. Tako je Schulz uoči pregovora kazao kako su mu u središtu interesa politika obrazovanj­a, investicij­e u stanogradn­ju i infrastruk­turu. Merkel je pak rekla da su joj u središtu unutarnja i vanjska sigurnost Njemačke te socijalna kohezija.

Temelji za prosperite­t

– Treba položiti temelje za dugo razdoblje prosperite­ta koje je pred nama, sve to kako bi svi Nijemci mogli živjeti u sigurnosti, demokracij­i i blagostanj­u – kazala je Merkel. Iako je pritisak na formiranje ove vlade velik i unutar Njemačke, ali i iz Europske unije, očekuje se da bi Njemačka novu vladu mogla imati do Uskrsa, odnosno krajem ožujka ili početkom travnja. Kada se sve zbroji, to će biti najdulji period izgradnje neke koalicije u njemačkoj povijesti. Komentator­i kažu da će pregovori biti zahtjevni i da će biti razmimoila­ženja, osobito u poreznoj politici i u odnosu prema imigraciji. No i jedna i druga strana, tvrde mnogi, svjesna je da im se ne sviđa baš nijedna alternativ­a novoj velikoj koaliciji, prvenstven­o ne novi izbori ili slaba manjinska vlada. Dvije trećine Nijemaca odobrava ove pregovore, a 54 posto njih smatra da će oni biti uspješno okončani.

mjeseci nakon izbora Njemačka će biti bez nove vlade. To je najduži period koalicijsk­ih pregovora u dosadašnjo­j povijesti te zemlje.

 ?? REUTERS ?? I Angela Merkel i Martin Schulz bili su jako optimistič­ni uoči početka preliminar­nih pregovora o novoj velikoj koaliciji
REUTERS I Angela Merkel i Martin Schulz bili su jako optimistič­ni uoči početka preliminar­nih pregovora o novoj velikoj koaliciji
 ?? REUTERS ?? Čelnik bavarskog CSU-a Horst Seehofer dao je otvorenu podršku pregovorim­a o velikoj koaliciji
REUTERS Čelnik bavarskog CSU-a Horst Seehofer dao je otvorenu podršku pregovorim­a o velikoj koaliciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia