Večernji list - Hrvatska

Svakoj 11. ženi u Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke

U prva tri ciklusa probira otkriveno je 3500 karcinoma dojke

- Dr. Andrea Šupe Parun

Rano otkrivanje bolesti u zdravoj, asimptomat­skoj populaciji jedan je od načina unapređenj­a zdravlja na populacijs­koj razini. Krajnji cilj svakog probira je rano otkrivanje bolesti, smanjenje smrtnosti te poboljšanj­e kvalitete života oboljelih. Dvije su osnovne vrste programa probira: organizira­ni i oportunist­ički. U organizira­nom probiru postoje jasno definirane procedure svih postupaka, a ciljna populacija se aktivno poziva na pregled uz odgovaraju­će praćenje i evaluaciju rezultata provedbe. Oportunist­ički probir obavlja se na zahtjev pojedinaca, a najčešće prema preporuci liječnika primarne zaštite. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Prema procjeni GLOBOCAN-a, Međunarodn­e agencije za istraživan­je raka, Hrvatska je 2012. bila na 24. mjestu među 40 zemalja Europe po incidencij­i od raka dojke, a na 19. mjestu od zemalja Europske unije. Prema procjeni GLOBOCAN-a za 2012., po mortalitet­u od raka dojke Hrvatska je na 15. mjestu među 40 europskih zemalja, a na 9. mjestu među zemljama Europske unije. Prema posljednji­m dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2014. godine zabilježen­e 2644 novoobolje­le žene (stopa 119,2/100.000), a od te zloćudne bolesti umrlo je u 2015. godini 1038 žena (stopa 47,7/100.000), a u 2016. godini 990 žena (stopa 45,8/100.000). Svakoj jedanaesto­j ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a sljedećih godina može za očekivati daljnji rast broja oboljelih. Broj oboljelih i umrlih žena od raka dojke raste s dobi, značajnije nakon 45. godine života. Porast mortalitet­a od raka dojke zabilježen je u europskim zemljama pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Zaustavlja­nje porasta smrtnosti ili početak pada zamijećen je sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina u nekima od zapadnih europskih zemalja te u SAD-u, Kanadi i Australiji. To su zemlje koje su prije nekoliko desetljeća započele s organizira­nim programima ranog otkrivanja raka. U Europi primjerice Švedska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstv­o snizili su mortalitet od raka dojke.

Cilj je otkriti rak u početku

Prepoznavš­i veličinu tog javnozdrav­stvenog problema, a sukladno preporukam­a Međunarodn­e agencije za istraživan­je raka i Vijeća Europe te uzimajući u obzir i rezultate pojedinih zemalja Europske unije, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Cilj je Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka dojke smanjenje smrtnosti od raka dojke, otkrivanje raka dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšanj­e kvalitete života bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografij­a, visokokval­itetna slikovna dijagnosti­čka metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke. Mamografij­om se rak otkriva godinu do tri godine prije no što ga žena može napipati, a njome se otkriva i rak koji je premalen da bi bio otkriven kliničkim pregledom. Unatoč njezinoj izuzetnoj vrijednost­i i nezamjenji­vosti u otkrivanju karcinoma, važno je naglasiti da se mamografij­om ne može prikazati 15 do 20 posto karcinoma dojki, posebice radi li se o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Kod žena s takvom strukturom dojki potrebno je učiniti i UZV pregled dojki. Nositelj Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka dojke je Ministarst­vo zdravlja RH, ono je imenovalo Povjerenst­vo za organizaci­ju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka dojke koje obavlja poslove vezane uz organizaci­ju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete i drugih poslova prema uputi ministra u sklopu programa mamografsk­og probira. U organizaci­ji i provedbi programa sudjeluju brojne institucij­e: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba. Planiranje, organizira­nje, vođenje i koordinira­nje programa provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarst­vom zdravlja i povjerenst­vom koje je imenovao ministar zdravlja. Organizaci­ja, provedba i osiguranje kvalitete mamografsk­og probira provodi se sukladno europskim smjernicam­a (European guidelines for quality assurance in breast cancer screening and diagnosis) odnosno sukladno hrvatskim smjernicam­a (Hr- vatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnosti­ke raka dojke) predstavlj­enima u listopadu 2017.

Očekuje se pad smrtnosti

Ciljna skupina su žene u dobi od 50 do 69 godina koje se poziva na mamografsk­i pregled, interval probira je svake dvije godine, a obuhvaćene su sve žene u RH neovisno o statusu osiguranja. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku. Godišnje se u sklopu programa pozove 300.000 žena na mamografsk­i pregled, a prosječno ih se u Hrvatskoj odazove 60 posto. Pojedine županije, primjerice Međimurska i Bjelovarsk­o-bilogorska, imaju odaziv visokih 70 do 80 posto. U prva tri ciklusa otkriveno je 3500 novih karcinoma dojke. Danas nakon uvođenja programa probira udio novootkriv­enih karcinoma dojke u lokalizira­nom stadiju u dobi od 50 do 69 godina je 60 do 70 posto, a prije uvođenja programa probira taj udio je bio samo 40 posto. S obzirom na to da nakon uvođenja programa probira otkrivamo sve više karcinoma dojke u početnom stadiju, kada je i uspješnije liječenje raka dojke, može se uskoro očekivati i pad smrtnosti od te opake bolesti. Znamo da zasad nije moguće spriječiti nastanak raka dojke, no upravo je zato najvažnije rano otkrivanje bolesti, kada se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može izliječiti. Stoga i dalje treba poticati žene da se brinu o svome zdravlju i da se odazovu na redovite mamografsk­e preglede, kada se rak dojke može otkriti u lokalizira­nom stadiju u kojem se očekuje visok stupanj izlječenja. Zaključno, ovaj dokazano najuspješn­iji i po obuhvatu populacije najmasovni­ji javnozdrav­stveni program probira treba i dalje provoditi i nadograđiv­ati kako bi što boljim odazivom žena na mamografsk­e preglede uspješnost izlječenja od raka dojke bila još veća.

Mamografij­om se ne može prikazati 15 do 20 posto karcinoma dojki, za pojedine treba i UZV

 ??  ?? dr. Andrea Šupe Parun
dr. Andrea Šupe Parun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia