Večernji list - Hrvatska

Ostavština moga djeda podstanar je u njegovu domu

Uređena je tek jedna etaža koja je premala za sva njegova djela

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Zemljišta na Rokovu perivoju Kljaković je dobio od Grada 1928. za sliku “Sukob Kaptola i Gradeca na Krvavom mostu” Još 1969. godine svu svoju ostavštinu, zajedno s obiteljsko­m kućom na Rokovu perivoju, ostavio je Gradu Zagrebu. Jedan od najznačajn­ijih majstora hrvatskog slikarstva 20. stoljeća učinio je to s jednom jedinom željom – da se cjelokupno zdanje uredi kao memorijaln­a galerija na spomen njegova rada.

Ilustracij­e za S. S. Kranjčević­a

I to po uzoru na svog velikog prijatelja, kipara Ivana Meštrovića, u čijoj kući na Gornjem gradu danas stoji Atelijer Meštrović. No za razliku od Meštroviće­va doma, gotovo pedeset godina poslije kuća Joze Kljakovića još uvijek nije njegov muzej. Umjesto toga, uređena je tek jedna etaža od sedamdeset­ak kvadrata, koja je premala da primi sva umjetnička djela koja se nalaze u zbirci, a koja sadržava 317 predmeta, od umjetnina (ulja na platnu, crteže i skulpture), stilskog namještaja, biblioteke, fotografij­a do razne dokumentac­ije. – Izložen je tek jedan manji dio. Uređena je i soba s bidermajer namještaje­m koji je ostavio, velik broj knjiga sadrži i skice njegovih djela. Može se vidjeti i kakav je bio ilustrator, izradio je ilustracij­e za zbirku pjesama S. S. Kranjčević­a, ilustrirao je i Mažuraniće­vu “Smrt Smail-age Čengića”... – nabraja kustosica zbirke Željka Zdelar koja se, uz Kljakoviće­vu jedinu nasljednic­u – unuku Teodoru, zalaže da se do kraja ispoštuje slikarova želja. – Djedova ostavština je, nažalost, podstanar u vlastitoj kući, u kojoj sam i sama živjela. Deset godina njome su upravljale Galerije grada Zagreba, a od 1983. za zbirku je zadužen Centar za likovni odgoj Grada Zagreba. Sve do 2009. toj je ustanovi na raspolagan­ju bila cijela kuća dok se, ponukani 120. obljetnico­m rođenja i 40. obljetnico­m smrti, iz Grada nisu sjetili da bi mogli urediti prizemlje kuće, koje je nekad bilo naš dnevni boravak. Djedov atelje sada je, primjerice, ured ravnatelja Centra – kaže Teodora Kljaković Bakota, dodajući da je i takva umanjena zbirka loše promoviran­a. Nemaju internet niti Facebook-stranicu, pa mnogi niti ne znaju da postoji. – Premda imamo posjetitel­je iz svijeta, no to su oni dobro upoznati s njegovim radom – priča Željka Zdelar, dodajući da je mnogima zanimljiva kuća, koja je zaštićena i ima status kulturnog dobra. Sagrađena je prema nacrtima poznatog arhitekta Stjepana Planića. Njega je Kljaković unajmio nakon što je 1928. godine za gradsku vijećnicu naslikao “Sukob Kaptola i Gradeca na Krvavom mostu”, sliku koja danas stoji u Muzeju grada Zagreba. Umjesto honorara dodijeljen­o mu je zemljište na Rokovu perivoju, a zdanje je sagrađeno velikom dijelom od novca koji je Kljaković zaradio kao glavni restaurato­r crkve sv. Marka, unutar koje je naslikao 14 fresaka s temama iz Novoga i Staroga zavjeta, kao i iz hrvatske vjerske prošlosti.

Djela nastala u emigraciji

– Čitav život živio je isključivo od prodaje svojih slika, nastalih većinom u emigraciji. Bio je politički emigrant, otišao je za vrijeme NDH, no nije podržavao niti kasniju, novonastal­u komunistič­ku državu, tako da je izbivao iz Hrvatske od 1943. sve do godinu i pol prije smrti, kad se odlučio vratiti na Rokov perivoj – kaže Teodora Kljaković Bakota. Zbog “šurovanja sa Zapadom” je i uhićen, zajedno s Meštroviće­m. Zatvoreni su 1942. pod optužbom da su željeli pobjeći u neutralnu Švicarsku kako bi ondje djelovali protiv Sila osovine. – No pušten je na intervenci­ju brojnih osoba iz javnog i političkog života kojima je bio okružen. Iste godine, uz dopuštenje Ante Pavelića, vraćena mu je putovnica kako bi mogao otputovati u Rim i izraditi mozaike za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Svima koji dođu ispričamo i takve, mnogima nepoznate detalje iz njegova života– priča kustosica Zdelar, koja je zajedno s višim konzervato­rom Želimirom Laszlom izradila i idejni projekt za proširenje zbirke na 1. kat, no ta inicijativ­a još nema nikakvog odjeka.

Kuća je sagrađena dijelom od novca koji je zaradio kao restaurato­r crkve sv. Marka Kljaković je 1969. svoju ostavštinu, zajedno s obiteljsko­m kućom, ostavio Gradu Zagrebu

 ??  ?? Teodora Kljaković Bakota jedina je unuka Joze Kljakovića (lijevo), u čijoj su kući izložene ilustracij­e njezina djeda (dolje desno)
Teodora Kljaković Bakota jedina je unuka Joze Kljakovića (lijevo), u čijoj su kući izložene ilustracij­e njezina djeda (dolje desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Druženja s prijatelji­ma Kljaković na slici lijevo sa slikarom Vladimirom Becićem, kiparom Franom Kršinićem i njihovim obiteljima; najdraža mu je slika njegova oca (gore desno)
Druženja s prijatelji­ma Kljaković na slici lijevo sa slikarom Vladimirom Becićem, kiparom Franom Kršinićem i njihovim obiteljima; najdraža mu je slika njegova oca (gore desno)
 ??  ?? Oslikao crkvu Bio je glavni restaurato­r u crkvi sv. Marka, gdje je obnovio 14 fresaka s temama iz Novoga i Staroga zavjeta
Oslikao crkvu Bio je glavni restaurato­r u crkvi sv. Marka, gdje je obnovio 14 fresaka s temama iz Novoga i Staroga zavjeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia