Večernji list - Hrvatska

Ljepotica u lokvi vode

Upravitelj Posinković: Konačno se pojavio gradonačel­nik koji želi riješiti naše probleme. Imamo sedam zaposlenih, a puni smo 200 dana u godini

- Mladen Miletić

Okoliš dvorane u kojoj u petak počinje rukometni EP pomalo straši... Napušteno je gradilište poslovnog tornja, otvoren je samo fitnesscen­tar – Do Spaladium arene? Pa niste daleko, skrenete desno i idete dok ne vidite nedovršenu zgradu, to vam je to!, kaže nam prolaznik u blizini centra Joker. Nedovršenu? Kako nedovršenu, pa 2009. se ovdje igralo prvenstvo? Nije dugo trebalo da se uvjerimo – bio je u pravu. Prvi susret s drugom najvećom hrvatskom dvoranom bio je pomalo sablažnjav­ajući i teško bi na prvu bilo reći da će se tu igrati Europsko rukometno prvenstvo. Da ne bi bilo zabune, iznutra je dvorana biti besprijeko­rno pripremlje­na, dan i noć radilo i još se radi na pripremi arene koja je iznutra i ljepša od zagrebačke sestre, u svakom slučaju sportskija i nekako paklenija za gosta jer su tribine strmije i bliže terenu. U kombinacij­i s vatrenom splitskom publikom dobije se grotlo, vulkan kojem suparnik teško može odoljeti. Generalka protiv Crne Gore sve to je potvrdila, a uvjeti za gledatelje i rad zaista su odlični. Za usporedbu, na finalu Lige prvaka na San Siru 2016. prvih 20 minuta ništa nije funkcionir­alo, počevši od wirelessa! No, vanjski izgled i neuređena okolina Spaladiuma pomalo straše. Iz zidova vire željezne šipke, a između same arene i improvizir­anog parkinga u ogromnoj lokvi leži začeto, ostavljeno gradilište koje je trebalo izrasti u poslovni toranj, prepušteno prirodi koja čini svoje pa je izraslo i žbunje. U međuvremen­o je sve prekriveno, navečer se i ne primijeti, ali kad sve prođe i arena skine prigodno ruho, napuštena rupa i dalje će biti tu. Kao i lokve.

Jedino Posinković dobro radi...

A šteta, jer prostor je zaista veleban i nudi masu mogućnosti, no radi samo jedan objekt – odlično uređeni Fitness-centar XXL i vezan je za trenažnu dvoranu u kojoj Červar ovih dana priprema svoje izabranike za Euro... – Mi smo jedini ovdje, malo smo u „mrtvom kutu“grada, ali dobro radimo, imamo dosta posjetitel­ja. Što se arene tiče, mi tu ne možemo ništa, zapravo smo u izdvojenom prostoru, nismo ni u upravitelj­stvu objekta – kažu nam na ulazu u klub. A upravitelj je poznato ime, naš proslavlje­ni sportaš Renco Posinković. Nekad sjajni vaterpolsk­i vratar, osvajač olimpijsko­g zlata u Seulu 1988. i svjetski prvak iz 1991. te dvostruki osvajač Kupa prvaka sa splitskim Jadranom, od 2009. bavi se Arenom koja je zadnjih 40 mjeseci pod stečajem. No, situacija nije tako loša kako se čini... – Došao sam nakon odlaska američke firme koja je upravljala, ali nije se snašla u balkanskim uvjetima. Iako smo u stečaju, sve funkcionir­a, od web stranice, svih uređaja i uvjeta u dvorani. Spaladium je maksimalno funkcional­an, a svi govore “ruševina“– kaže Posinković i pokazuje nam listu od 70-ak velikih događaja samo otkako je stečajna uprava. – Otprilike radimo 200 dana u godini, najveći problem su nam kolovoz i rujan, kao i to što „nema“sporta u Splitu. Proračun nam pune koncerti, sajmovi i filmska industrija, i to značajno. Pokušali smo Spaladium profurat’ na tržište kao studio. Dvaput smo bili blizu, jednom je propalo zbog gradske administra­cije, a drugi put smo izgubili od Budimpešte. Inače je napravljen­a kao najbolji filmski studio u Europi. Na 40 metara visine možeš kakve god hoćeš kulise raditi. Spaladium nije vezan za gradski proračun. – Funkcionir­amo kao privatna firma (Sportski grad TPN – tvrtka posebnih namjena – u stečaju, op. a.), cijela arena ima samo sedam zaposlenih, a svi kažu „uhljebi, ondje se ništa ne događa“!? Pa kako onda radi, pitam one što tako komentiraj­u? To vam je kao paradoks samoubojic­a: što ih je više, to ih je manje! Imamo još nekih dugova prema dobavljači­ma, ali to se sve sanira. Po javno-privatnom partnerstv­u i grad i država trebali su davati po milijun i pol kuna, mi platimo 550.000 kuna PDV-a i bankama, i nešto bi nam sitno ostalo. No, to je zakazalo. Jako mi je drago da smo uspjeli spasiti „vojni sajam“s najvećim kupcima vojne opreme koji će se održati sad petu godinu, a takav imaju još samo Pariz i Kuvajt. Zašto je prostor oko Arene tako zapušten?

Petu godinu zaredom održat će se „vojni sajam“s najvećim kupcima vojne opreme

Mala dvorana donosi profit

– Tu je 90.000 četvornih metara s građevinsk­om dozvolom. Tu je trebao biti velik neboder, poslovna zgrada s hotelom i šoping-centrom veličine Jokera, velika garaža... Vidim da novi gradonačel­nik to želi riješiti, prvi put se pojavila želja. Tri firme koje su trebale to raditi legle su, pare im više nisu bile dostupne i sad to stoji – kaže Posinković koji očekuje da će 2018. biti vrhunska za Spaladium. – Mala trenažna dvorana donosi nam značajna sredstva, stalno je puna. Da je još jedna takva, a mogla bi se napraviti iznad, bili bismo skroz pokriveni – zaključio je Posinković.

 ??  ?? Rukometaši Hrvatske su u Spaladium Areni na Svjetskom prvenstvu 2009. ostvarili sve tri pobjede. Hoće li opet, ovaj put na EP?
Rukometaši Hrvatske su u Spaladium Areni na Svjetskom prvenstvu 2009. ostvarili sve tri pobjede. Hoće li opet, ovaj put na EP?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia