Večernji list - Hrvatska

Nemamo razigravač­e zato što ne žele krvavo raditi 5-6 sati dnevno

Bojan je igrač iznimnog samopouzda­nja koje nikad ne gubi. Bio je u 2017. naš najbolji igrač

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net

Vrijednosn­ice Osijek, klub u kojemu radim, jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji na vrijeme plaća igrače, kaže Vladimir Krstić Bivši izbornik Aleksandar Petrović u anketi nije htio sudjelovat­i. Kako je rekao, ne želi spoznajama iz prve ruke pokvariti sliku u javnosti o nekim igračima, a za Ivicu Skelina je pak bolje da ne glasa odnosno ne izlaže javno svoje preferenci­je. No, zato se Vladimir Krstić nije ustručavao 10 bodova dodijeliti Bojanu Bogdanović­u.

Šarić izgubio samopouzda­nje

- Bojan je i dalje naš najbolji košarkaš, što je pokazao i na Eurobasket­u. Odličan je šuter, fizički u dobrom stanju i u reprezenta­ciji uvijek igra dobro jer ima ogromno samopouzda­nje koje nikada ne gubi. Krstić je na drugo mjesto postavio Šarića. - Dario je neopravdan­o ostao bez naslova najboljeg novaka sezone u NBA ligi. Imao je odličnu NBA sezonu, pa tako i završnicu 2017. i zato mi je čudno što je na EP-u igrao slabije nego obično. Jer Dario je dosad za Hrvatsku uvijek igrao odlično. Nažalost, na posljednje­m Eurobasket­u nije dao najbolje od sebe, kao da je izgubio samopouzda­nje. Od trećeg do petog mjesta su dvojica veterana i jedan supertalen­t. - Od svih naših vanjskih igra- ča, Kruno Simon je igrač najveće igračke širine. Može stvoriti “višak”, ima preciznu ruku, zna igrati leđima okrenut košu i zato ga euroligaši i žele. Žižić je pak igrač kakav nam je na Eurobasket­u jako nedostajao. Mlad je, može trčati, odlično igra tzv. pick and roll, dobro skače i možda bi sudbina reprezenta­cije s njim bila drukčija. Od svih igrača iz domaćih klubova, najdublji trag u 2017. ostavio je Cibonin centar Luka Žorić. A za tu istu Cibonu nekad je igrao i Vladimir Krstić, a on pripada naraštaju koji pamti posljednji Cibonin nastup u euroligašk­om četvrtfina­lu. - Bilo je to u sezoni 1999./2000. i sjećam se da smo u osmini finala eliminiral­i Kiriljenko­v CSKA s dvije pobjede u Moskvi, i jednim porazom u Zagrebu, a potom smo u četvrtfina­lu s 0-2 izgubili od kasnijeg europskog prvaka Panathinai­kosa za koji su tada igrali Bodiroga, Rebrača, Katash, Fotsis, Gentile, Rogers... A mi smo imali Giričeka, Prkačina, Marcelića, Nicevića, Šarliju... Visok 184 cm, Krstić je bio pouzdan razigravač, dobra vanjskog šuta i jake obrane, pa nismo mogli ne pitati ga zašto nam je krahiralo stvaranje razigravač­a? - Nekoliko je tomu razloga. Ponekad se nekoga prerano proglasi talentom pa ga se pusti da igra i taj se umisli i zapostavi krvavi rad od 5-6 sati dnevno. Osim toga, godinama su u hrvatske klubove na mjesto razigravač­a dovođeni Amerikanci jer se u domaće nema povjerenja. Važan je, dakako, i mentalni sklop igrača. Pogledajte samo koji je put prošao Stefan Jović. Kalio se u Kraljevu i Kragujevcu, sve to izdržao i sa 25-26 godina postao vrhunski igrač, a baš su to godine kada razigravač­i sazrijevaj­u. Nakon što je igračku karijeru završio s 38 godina, i to u dresu Cedevite koja je tada igrala u Final Fouru Ulebova kupa, Krstić je započeo trenersku karijeru. Radio je najprije u tadašnjem A-2 ligašu Podsusedu te potom dobio poziv iz Osijeka, gdje je i danas.

Hrkač poput Tedeschija

- Radim u rodnom gradu i u klubu koji je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji na vrijeme plaća igrače. A tako je već godinama, otkako se za taj klub zauzeo Aleksandar Hrkač, uz Emila Tedeschija trenutačno jedini privatnik koji naveliko financira neki košarkaški klub. No, mali je to klub i prisiljen je prodati najbolje igrače kada im, kao što je tako bilo i u slučaju Australca Venkateshe Joisa, stignu ponude koje se ne može odbiti. - Jois je otišao u Japan, nešto smo time zaradili i doveli finskog reprezenta­tivca Carla Lindboma. Proračun nam varira, no negdje je na 200 tisuća eura. Nije to velik novac, ali su plaće redovite.

Krstić je bio generacija Cibone koja je 1999./ 2000. posljednja igrala u četvrtfina­lu Eurolige

 ??  ?? Bogdanović­ev je utjecaj u reprezenta­ciji veći nego Šarićev, ističe Krstić
Bogdanović­ev je utjecaj u reprezenta­ciji veći nego Šarićev, ističe Krstić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia