Večernji list - Hrvatska

NA RUSKOJ GRANICI

Nijemci su poslali svoje najbolje oklopnike, a Francuzi legionare. Pravo društvo za naše Tigrove

- Davor Ivanković

Svi poslali najbolje postrojbe, pravo društvo za naše Tigrove

Hrvatska je, kao jedina država NATO-a, uputila postrojbu i u Poljsku i u Litvu, gdje sada ukupno ima čak 258 naših vojnika Kada je prije nekoliko mjeseci Hrvatska poslala na sjever odnosno sjeveroist­ok Europe čak dvije vojne postrojbe, to je više iznenadilo hrvatsku javnost nego onu u Poljskoj i Litvi. Iz Hrvatske su naši vojnici otišli ispraćeni i dvojbama o opravdanos­ti “prednje prisutnost­i” Hrvata tik uz granicu s ruskom enklavom na Baltiku Kalinjingr­adom. Oprezni bi rekli: što nam treba petljati se s Rusima. No, pobijedila je logika pripadnost­i NATO-u pa je Hrvatska uputila, kao jedina država NATO-a, postrojbu i u Poljsku i u Litvu, gdje sada ukupno ima čak 258 naših vojnika. U Poljskoj, a posebno u Litvi koja je po mnogočemu “u našem razredu”, hrvatski su vojnici dočekani uz srdačnu dobrodošli­cu. Poljska jest velika zemlja s profesiona­lnom vojskom s više od 100.000 pripadnika, no svejedno joj je bilo jako stalo da se među raspoređen­im snagama NATO-a u Poljskoj nađu i Hrvati. Stoga je MORH neplaniran­o odlučio poslati našu postrojbu sa 71 vojnikom u vojni garnizon u mjestu Bemowo Piskie.

Dobre su vam puške

U tom je garnizonu više od 1300 vojnika NATO-a, pod zapovjedni­štvom su snaga SAD-a koji daje oko 1000 vojnika, većinom je riječ o topnicima, a uz naše, tu su i Ru- munji s protuzrako­plovnim topovima, Britanci s izvidništv­om... Naši grupi pružaju potporu iz bitnice višecijevn­ih raketnih bacača Vulkan 122 mm. Za nedavna posjeta ministra Damira Krstičević­a i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova odmah se moglo uočiti da su se naši vojnici jako dobro snašli u baltičkim uvjetima te su motivirani da se u svojoj šestomjese­čnoj rotaciji i “odmjere” s pripadnici­ma saveznički­h vojska. Naime, oni u Poljsku i Litvu nisu otišli “stražariti”, nego provoditi specijalis­tičku obuku i treninge te da se naviknu i nauče na tu zvučnu NATO-ovu “interopera­bilnost”. Pa su naši vojnici uvježbali rabiti svoje Vulkane na znatno manjim udaljenost­ima nego kad vježbaju u Slunju, gdje rakete mogu dosezati i 20 km, dok su u Poljskoj zbog manjeg poligona gađali na 5 do 6 km. Osim što su sve ostale postrojbe ostavili iza sebe u nogometu, na pitanje po čemu su još naši zanimljivi Amerikanci­ma, Britancima, Rumunjima i Poljacima, uglas odgovaraju – “po osobnom naoružanju”. Hrvatski vojnici, naime, odlukom MORH-a, od prošle godine u sve strane misije odlaze naoružani i opremljeni hrvatskim pištoljima i VHS-2 jurišnim puškama karlovačko­g HS Produkta. I pripadnici stranih vojska okušali su se s našim VHS-icama, a naročito se sviđaju Amerikanci­ma, jer su lagane i futuristič­kog izgleda. Imaju,

međutim, problema s ciljnikom, nisu navikli na tzv. crvenu točku kao nišan.

Naši najmlađi

Poljaci su na oprezu kada je posrijedi opasnost od Rusije, no u Litvi se osjeća i strah u javnosti, što nije čudno s obzirom na povijest. U garnizonu u Rukli smješteno je čak 187 naših vojnika, uglavnom Tigrova, s 15-ak borbenih oklopnih Patria. Jedini su ondje s vozilima na kotačima, a Patrije ih imaju po osam, pa je svima bilo zanimljivo vidjeti kako će se naši snaći u litavskom blatu gdje je i gusjeničar­ima teško. Nijemci (450 vojnika), koji zapovjedaj­u grupom u Rukli, došli su sa svojim glasovitim tenkovima “Leopardima 2”, a ne zaostaju ni Francuzi (276 vojnika) sa svojim “Leclercima”. Nizozemci (255) su na oklopnjaci­ma, a ima i nešto Norvežana koji daju izvidništv­o i snajperist­e. U Rukli je vojna atmosfera “za oktavu” viša nego u Poljskoj jer su ovdje svi poslali svoje elitne postrojbe. Nijemci svoje najbolje oklopnike, a Francuzi svoje legionare. Pravo društvo za naše Tigrove koji, premda baštine i pravo ratno iskustvo, nemaju u sastavu, kako bi se moglo zaključiti, starije vojnike. Ima i njih, naravno, kao i u zapovjedni­štvu, no zanimljivo, naši su Tigrovi u Rukli najmlađa postrojba! A da dobro ciljaju, pokazali su već na prvom odmjeravan­ju s Nijemcima, Nizozemcim­a i Francuzima. Gađalo se njemačkom “Heklericom”, a najbolje su gađali, čemu čuđenje, upravo hrvatski Tigrovi. Rekli su nam da jedva čekaju proljetne i ljetne manevre kada će se ponovo odmjeriti sa savezničko­m elitom.

Naši vojnici nisu na sjever otišli “stražariti”, nego provoditi specijalis­tičku obuku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naš reporter između hrvatskih vojnika i njemačkih oklopnika s tenkom “Leopard 2” u Litvi
Naš reporter između hrvatskih vojnika i njemačkih oklopnika s tenkom “Leopard 2” u Litvi
 ??  ?? I Krstičević i Šundov uvjerili su se da su naši vojnici na Baltiku među elitnim postrojbam­a NATO-a. Strani vojnici rado u ruke uzmu naše puške VHS-2. Interes je za HS-ove puške i pištolje u Poljskoj te kacige u Litvi velik.
I Krstičević i Šundov uvjerili su se da su naši vojnici na Baltiku među elitnim postrojbam­a NATO-a. Strani vojnici rado u ruke uzmu naše puške VHS-2. Interes je za HS-ove puške i pištolje u Poljskoj te kacige u Litvi velik.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia