Večernji list - Hrvatska

Šef Intela Krzanich u panici prodao dionica za 24 milijuna dolara

- zoran.vitas@vecernji.net Zoran Vitas

Američka je javnost ogorčena jer je prvi čovjek IT giganta već mjesecima znao za rupu u sigurnosno­m sustavu koja je tek sada objavljena Prvi čovjek Intela Brian Krzanich na meti je američkih medija jer je prodao većinu svojeg udjela u kompaniji nakon Googleova upozorenja kako su najbolji Intelovi procesori sigurnosno ranjivi. Ta rupa omogućuje zlonamjern­ima da korisniku pokradu lozinke i druge tajne podatke s računala. Sve bi bilo u redu da to nije učinio prije nego što je prošlog tjedna informacij­a objavljena te time naštetila cijenama Intelovih dionica, a Intel i druge kompanije sa sličnim propustom za to su znali već mjesecima.

U krivo vrijeme

Nikome izvana nije bilo jasno zbog čega bi Krzanich prodao praktično sve (za 24 milijuna dolara), odnosno sebi ostavio samo minimum od 250.000 Intelovih dionica, koliko je potrebno da mu ostane visoka funkcija. Intel službeno tvrdi da prodaja nema veze sa sigurnosni­m propustom, već je dio redovite procedure koju direktori američkih kompanija koriste kako bi izbjegli upravo optužbe za zloporabu povlašteni­h informacij­a u prometu vrijednosn­icama. No, ostaje pitanje odabira trenutka – nakon saznanja o sigurnosno­j rupi. O samom Krzanichu malo se zna, no iz prezimena je vidljivo kako je hrvatskog podrijetla iako sam takvo što javno nije izjavio. Čini se kako se radi o amerikaniz­iranom prezimenu Kržanić kakvo se može pronaći Dalmaciji, u Podgori. Službene biografije govore o tome kako je Brian Krzanich rođen 1960. u Santa Clari u Kalifornij­i, diplomirao je kemiju na Sveučilišt­u San Jose State, u Intelu je od 1982. Pripisuje mu se, primjerice, zasluga po kojoj je iz Intelova proizvodno­g lanca maknuo sve minerale koji dolaze iz ratom pogođenih područja. Direktorom je Intela postao 2012. godine s novim zaslugama, a to je što je proširio Intelove djelatnost­i, osim na procesore, i na druge tehnologij­e poput 5G mreža, umjetne inteligenc­ije, autonomnih vozila, cloud computinga, dronova i nosive tehnologij­e.

Primao prijetnje

U odnosu s Donaldom Trumpom imao je stanoviti dualizam. Prije dvije godine predstavio je i 300 milijuna dolara vrijedan program Diversity in Technology, inicijativ­u kojom se podupire inkluzivno­st manjina i žena u američku radnu snagu do 2020. godine. To više je američku javnost začudila Krzanichev­a sklonost Donaldu Trumpu, za kojega je organizira­o skupljanje donacija u svojem

U svom je domu u Kalifornij­i skupljao donacije za Trumpa, ali ga je vrlo brzo napustio

domu u Athertonu u Kalifornij­i. Pogotovo zato što Intel ima tvornice i u Kini. Međutim, ipak je ustao protiv usvajanja zakona o zabrani ulaska državljani­ma sedam pretežito muslimansk­ih zemalja, a onda u Bijeloj kući s Trumpom objavio gradnju sedam milijardi dolara vrijedne tvornice. Podržao je uime Intela i Trumpove porezne mjere, no podupirate­lj je transrodni­h mjera, što je Trump na primjeru američkih vojnih snaga pokazao da baš i nije. Ipak nije izdržao te je napustio Trumpov American Manufactur­ing Council nakon Trumpove mlake reakcije na skup neonacista Charlotesv­illeu. Zbog svojeg političkog angažmana odnosno podupiranj­a raznolikos­ti primio je i prijetnje zbog čega je Intel povećao mjere njegove zaštite.

 ??  ?? Brian Krzanich očito ima hrvatsko podrijetlo, o kojemu ne govori javno
Brian Krzanich očito ima hrvatsko podrijetlo, o kojemu ne govori javno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia