Večernji list - Hrvatska

Bez kamera i semafora žuti kvadrat nema nikakvu svrhu

U Španskom i na Sveticama nitko ne poštuje “žuti znak”

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net

U određenim kvartovima signalizac­ija slična onoj koja se planira već je postavljen­a, ali nedostaju joj ključni dijelovi za funkcionir­anje – Neko je vrijeme tu, ali iskreno, pojma nemam čemu točno služi – priznao nam je jučer prelazeći preko žutog kvadrata u Rešetarovo­j, Marko iz Španskog. Iako Zagreb žute površine na križanjima tek treba dobiti, na nekim su mjestima u gradu one već odavno iscrtane i uglavnom ničemu ne služe, kažu stanovnici na zapadu grada, ali i na Sveticama.

Važan psihološki utjecaj

Razlog tome vrlo je jednostava­n, objašnjava­ju – ostanu li na žutoj površini dulje ili kraće od dopuštenog, ne dogodi im se ništa. – Znam da žuti kvadrat služi tome da vozač lakše procijeni može li skrenuti a da ne blokira promet suprotnom smjeru, ali ne mogu reći da vozim baš po pravilima – priznao je Ivan Marić, kojeg smo sreli na parkirališ­tu tik do žutog kvadrata u Španskom. Da je situacija drukčija, odnosno da je horizontal­an znak pod videonadzo­rom, Marić bi, kaže, pomnije pazio na prometna pravila. A upravo je ta kombinacij­a, kaže sudski vještak za promet Goran Husinec, ono je što ideju Grada o postavljan­ju žutih kvadrata na najprometn­ija križanja čini odličnom. Kako kaže Husinec, glavna razlika u kvadratima koji su već nacrtani i onima koji će se tek crtati jesu pozicije na koje će se smjestiti, ali i činjenica da će zbog nepoštovan­je znaka vozači konačno moći biti i kažnjeni. – Dosad već iscrtane površine nalaze se na T križanjima bez semafora i praktički ih nitko ne nadzire pa je vozačima svejedno hoće li se držati prometnih propisa ili neće. Ova koja tek trebaju biti iscrtana bit će na najprometn­ijim križanjima s četiri semafora. Usto, činjenica da će ih snimati i kamere bit će dodatan psihološki utjecaj na vozače koji sigurno neće ulaziti u križanje i blokirati ga ako znaju da postoji mogućnost da će ih se novčano kazniti – objašnjava sudski vještak Husinec pa predlaže da se, uz horizontal­an znak, odnosno žuti kvadrat, malo prije križanja postavi i okomiti, koji će vozače upozoriti na videonadzo­r. To će biti još jedan način, kaže, da ih se potakne na dodatni oprez.

Cilj nije kazna

– Naravno da cilj nije kažnjavanj­e, nego sigurnost u prometu, baš kao i kod svakog novog rješenja. A ovo je dobro iz još jednog razloga, zato što nije skupo. Najprometn­ija križanja u gradu ionako se već nadziru kamerama, pa će Grad jedino potrošiti nešto novca na malo radnih sati i malo boje – kaže Goran Husinec, koji procjenjuj­e da je pojava novih žutih kvadrata po gradu samo pitanje dana. Podsjetimo, Grad je Ministarst­vu prometa uputio zahtjev za uvrštavanj­e žutog kvadrata, tzv. boxa, među ostale znakove kako bi se mogli smjestiti na raskrižje Vukovarske i Miramarske, Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske te na ostala na kojima se u “špicama” zastoji jednostavn­o ne mogu izbjeći. Kako je prvi pisao Večernji list, križanja će nadzirati prometno redarstvo, a i već sada postoji kazna za zadržavanj­e usred raskrižja, i to od tisuću kuna, ali ona se u pravilu vrlo rijetko naplaćuje s obzirom na to da bi policajac morao utrčavati među automobile i na taj način sankcionir­ati vozače.

Jedan od razloga zašto je ovo dobra ideja jest to što je jeftina. Kamere već postoje, potrošit će se samo malo boje GORAN HUSINEC sudski vještak za promet

 ??  ??
 ??  ?? Oprezno Ako vozač procijeni da iz žute površine ne može izaći na vrijeme, u nju ne bi trebao niti ulaziti
Oprezno Ako vozač procijeni da iz žute površine ne može izaći na vrijeme, u nju ne bi trebao niti ulaziti
 ??  ?? Svetice Kvadrat se nalazi odmah pokraj stajališta busa
Svetice Kvadrat se nalazi odmah pokraj stajališta busa
 ??  ?? Špansko U Rešetarovo­j žute su linije već godinama
Špansko U Rešetarovo­j žute su linije već godinama
 ??  ?? Europa U Londonu se tako vozi već pola stoljeća
Europa U Londonu se tako vozi već pola stoljeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia