Večernji list - Hrvatska

Kopić: Želim pojačanja, ali neću direktoru stavljati omču

Imam plan, no teško je treneru Hajduka govoriti o dugoročnom...

- Mladen.miletic@vecernji.net

Rekao sam da ću se baciti na glavu. Treba mi najbolji mogući trening, sutra, preksutra. No, svjestan sam da će me držati rezultat... Mladen Miletić Hajdukov trener Željko Kopić u pratnji kapetana bijelih Zorana Nižića ušetao je u bijeli salon u trenirci, spreman za prvi trening u nastavku sezone, koji je i odradio kao da se sam misli boriti za mjesto u prvih 11. Dok nam izvana stižu snimke Mourinha, Wengera i drugih kako uglavnom stoje na treninzima, naslonjeni na neku ogradu, a jedino Guardiola nešto žustro gestikulir­a, Hajdukov trener baca se po poljudskom terenu, demonstrir­a, trči... Vjerojatno mu je to i lakše nego doći s odmora pred novinare baš tog ponedjeljk­a kad su mediji objavili sliku najboljeg strijelca iz Dubaija, u dresu novog kluba.

Prvi Dinamov pratitelj

No Kopić se vrlo znalački s time nosi, ne kuka, ne plače „kako ćemo sad kad više nema Ante Ercega“. Bar ne javno. Realno je, doduše, teško bilo momku od 28 godina odbiti sve ponude, to je i u bivšoj ligi bila izlazna dob. – Ne postavljam ultimatume ili omču oko vrata direktoru. Znam koliko je tržište zahtjevno, nije lako dovesti kvalitetno­g igrača. Neću inzistirat­i da dovedemo nekog tek toliko da možemo reći da smo doveli nekog. Kroz skauting želimo dovesti najbolje. Ako ne budemo mogli, imamo kvalitete u svom kadru – kaže Kopić i otkriva da će Hajdukov kurs biti ponešto drukčiji od onog kakav je prošlog ljeta imala Rijeka. Štoviše, na pitanje koji su zapravo konkretni ciljevi u nastavku sezone, u koji Hajduk nakon duljeg vremena ulazi kao prvi Dinamov pratitelj, ali i sa solidnim šansama u kupu gdje ga u polufinalu čeka Lokomotiva, uspješni mladi trener odgovara: – Želimo što veći broj bodova, da uz pravi start u prvenstvu vidimo koja je to neka granica do koje možemo doći. Utakmica finala kupa apsolutno je cilj, kao i trofej. Želimo što više mladih priključit­i da bismo vidjeli koliko su se u stanju nametnuti. Za mene je izuzetno bitno da kroz proljeće preko atmosfere, energije i kvalitete igre napravimo pripremu za sljedeću sezonu. Samo po sebi to je nametnulo pitanje i o dugoročnoj Kopićevoj viziji Hajduka. E, tu je već trener izletio s pruge pokazavši da je ipak svjestan koliko je vruća poljudska klupa. – Teško je treneru Hajduka govoriti o dugoročnim projektima, hahaha! Rekao sam da ću se baciti na glavu. Treba mi najbolji mogući trening, sutra, preksutra. Radim kao da ću ovdje ostati dugo. Imam sliku, sve drugo bilo bi neozbiljno. Svjestan sam veličine kluba i znam kakvi se rezultati očekuju. I znam da prve utakmice determinir­aju sve što će se u budućnosti događati. Nije tako samo u Hajduku. Nastavi li dobar posao s kraja jeseni, Kopić bi se mogao dulje zadržati, što bi svakako bila odlična stvar i za Hajduk i za našu trenersku struku, za još uvijek mladog trenera koji ima puno toga iza sebe. Probijao se kroz male klubove, a određivao je sudbinu velikih. Ne treba zaboraviti da je prošlog proljeća baš Kopić sa Slaven Belupom presudio utrku za naslov oduzevši Dinamu tri odlučujuća boda, da je plavima jednom skoro odnio i kup, u finalu u njegovu rodnom Osijeku, one godine kad je Rijeku razbio s 3:0. Što može učiniti direktor Branco da se Kopić baš ne osjeća ostavljen kao grančica na buri s kadrom koji je možda dovoljan za obraniti drugo mjesto, ali ne i za trofej? – Vjerujem da ćemo ubrzo dočekati prvo pojačanje – rekao je Kopić i dodao da je priključen Stanko Jurić, kapetan Dugopolja. Hajdukovi igrači iz svlačionic­e su izašli vrlo ozbiljni, nema paradiranj­a, „give me five“najdražem novinaru i slično. Dobro, red je pozdraviti prvu damu poljudske tartan-staze, novinarku Mirtu Šurjak, koja je i prva postavila pitanje na pressu: – Treneru, momčad je napustio Ante Erceg, znači li to i prelazak na sustav igre 4-4-2?

Pet godina čekanja

Odmah u glavu s taktičkom postavom, nek’ se Kopa snalazi... – Ne. Kao trener želim Anti zahvaliti za sve što je dao i zaželjeti mu puno sreće u karijeri. Prijelazni rok je tek počeo, vidjet ćemo što ćemo odraditi. Što se tiče dolazaka, već sam govorio da sustav nije presudan, bitnija mi je zajednička ideja igre – odgovorio je. Bit će dobro ako ne bude još odlazaka. Kapetan Nižić odgovarao je na pitanja s maksimalno rečenicu i pol, između ostalog i na ono o mogućem odlasku u Sampdoriju. Pet godina bijeli čekaju trofej. Od Tudorova kupa 2013. u Maksimiru protiv Lokomotive. Previše je prošlo, za lokose je te večeri zabio Andrej Kramarić!

Kao trener želim Ercegu zahvaliti za sve što je dao i zaželjeti mu puno sreće u karijeri

 ??  ?? ŽELJKO KOPIĆ Nogometaši Hajduka u ponedjelja­k su počeli pripreme za proljetnu polusezonu, u kojoj žele zadržati drugo mjesto
ŽELJKO KOPIĆ Nogometaši Hajduka u ponedjelja­k su počeli pripreme za proljetnu polusezonu, u kojoj žele zadržati drugo mjesto
 ??  ?? Ante Erceg, ponajbolji igrač Hajduka u prvoj polusezoni, otišao je u Emirate
Ante Erceg, ponajbolji igrač Hajduka u prvoj polusezoni, otišao je u Emirate
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia