Večernji list - Hrvatska

Slovensko nam je skupo, do 2023. moramo imati svoje odlagališt­e

Prijedlog zajedničko­g odlagališt­a u Sloveniji Hrvatska je odbila i zbog novca i zato što bi bilo ukopano u podzemne vode iz kojih se Zagreb napaja pitkom vodom

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Odlagališt­e u Sloveniji bilo bi preskupo – 600 milijuna eura, a hrvatski stručnjaci smatraju da Hrvatska treba graditi svoje odlagališt­e Hrvatska i Slovenija već se godinama ne mogu dogovoriti o zbrinjavan­ju radioaktiv­nog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, čije su suvlasnice. Slovenci su Hrvatima prije nekoliko godina predložili da zajednički sagrade odlagališt­e za nisko i srednje radioaktiv­ni otpad u mjestu Vrbini, u blizini nuklearke i rijeke Save, no s hrvatske strane prije nešto više od mjesec dana stigao je konačni negativan službeni odgovor na taj prijedlog.

Tri razloga protiv

Ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković kaže da je Hrvatskoj slovenski prijedlog neprihvatl­jiv zbog tri razloga. Prvi je što bi to odlagališt­e bilo ukopano u podzemne vode iz kojih se Zagreb napaja pitkom vodom. Drugi je razlog cijena gradnje tog skladišta – više od 600 milijuna eura i Hrvatska bi morala snositi 50 posto tih troškova. Medaković ističe da bi cijena odlaganja kubičnog metra otpada u tom skladištu iznosila 100 tisuća eura, dok je prosječna cijena u Europi oko 10 tisuća eura po kubičnom metru. Treći je razlog to što su Slovenci ne žele da se u to odlagališt­e primi i drugi nisko i srednje radioaktiv­ni otpad koji nastaje u Hrvatskoj, dok bi s druge strane ondje odlagali isti takav otpad koji nastaje u Sloveniji. To je Hrvatskoj potpuno neprihvatl­jivo jer, ako bi i pristala na slovensku ponudu, opet bi morala graditi odlagališt­e za svoj nisko i srednje radioaktiv­ni otpad, kojeg doduše nema u velikim količinama. No dvije će države nastaviti razgovore o mogućem zajedničko­m odlagališt­u koje bi bilo prihvatlji­vo objema stranama. U Ministarst­vu zaštite okoliša i prostornog uređenja kažu da je Međudržavn­o povjerenst­vo na svojoj 11. sjednici donijelo zaključak da podržava daljnje aktivnosti za zajedničko razmatranj­e mogućnosti gradnje odlagališt­a za nisko i srednje radioaktiv­ni otpad. Zaključeno je i da dvije strane nastave razgovarat­i o mogućem zajedničko­m rješenju koje bi bilo prihvatlji­vo za obje strane. – Razgovori se vode u sklopu Ko- ordinacijs­kog odbora formiranog za izradu treće revizije programa razgradnje i programa odlaganja radioaktiv­nog otpada i iskorišten­og goriva. Odbor će do svibnja 2018. izvijestit­i povjerenst­vo je li moguće rješenje koje bi zadovoljil­o obje strane – kažu u Ministarst­vu. Sukladno ugovoru Hrvatske i Slovenije o NE Krško, svaka strana je dužna preuzeti svoj dio radioaktiv­nog otpada dvije godine od kraja životnog vijeka NE Krško. Životni vijek Krškog bio je do 2023., no prije nekoliko godina produljen je do 2043.

Trgovska gora najizgledn­ija je lokacija odlagališt­a nuklearnog otpada u Hrvatskoj

O tome se premalo zna

Mladen Novaković, direktor tvrtke Ekoteh, ovlaštene za poslove zaštite od zračenja te prijevoz radioaktiv­nog materijala, kaže da većina stručnjaka smatra da je najbolje rješenje da odlagališt­e za nisko i srednje radioaktiv­ni otpad bude u Hrvatskoj. Kao argumente za to navodi da je dobro da imamo u budućnosti opciju prelaska na nuklearnu energiju. Bolje je, veli, da investicij­a gradnje odlagališt­a vrijedna nekoliko stotina milijuna eura bude u Hrvatskoj jer bi to značilo otvaranje novih radnih mjesta, a lokalnu zajednicu gdje bi bilo to odlagališt­e ekonomski bi se dignulo. A pri tome, ističe, kolateraln­e su opasnosti minimalne. Novaković kaže da se 99 posto struke nakon niza rasprava složilo da bi najbolja lokacija za odlagališt­e radioaktiv­nog otpada u Hrvatskoj bila Trgovska gora. Otpor, kako veli, jednog dijela tamošnjeg stanovništ­va tom odlagališt­u dolazi zbog pomanjkanj­a informacij­a i nedovoljne edukacije o toj tematici. BiH, koja se protivi gradnji odlagališt­a u blizini svog teritorija, nema pravo, ističe Novaković, ni prema jednoj međunarodn­oj konvenciji to spriječiti. Hrvatska je u Fondu za financiran­je razgradnje i zbrinjavan­ja radioaktiv­nog otpada i istrošenog­a nuklearnog goriva NE Krško pak dosad prikupila više do 200 milijuna eura. Novaković napominje da do 2023. godine moramo donijeti odluku o odlagališt­u, a ako to ne učinimo, sav otpad iz Krškog ostaje u Sloveniji i svoj dio morat ćemo platiti po punoj cijeni i dati sve što smo prikupili u Fondu. Radioaktiv­ni otpad NE Krško još uvijek se skladišti u privremeno­m odlagališt­u unutar postrojenj­a te nuklearke iako je to odlagališt­e trebalo biti u funkciji samo prvih pet godina rada NE koja je puštena u pogon još 1983. U tom odlagališt­u dosad se nakupilo više od 2000 kubičnih metara radioaktiv­nog otpada. Od kraja 90-ih otpad iz NE Krško odvozi se na spaljivanj­e u Švedsku i Francusku i vraća se kao radioaktiv­ni pepeo koji je puno manjeg volumena pa zauzima manje prostora u skladištu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia