Večernji list - Hrvatska

Divjak: Bandić ne vlada pojmovima

Ni politički partneri ni oporba ne mogu pogoditi koji je povod Bandićevoj reakciji

- Lana Kovačević, Dino Brumec, Petra Maretić-Žonja ZAGREB

U Zagrebu škole imaju azbestne krovove, desetljeći­ma čekaju na listi za ulaganje i obnovu, a Bandić propituje informatik­u Nakon četiri godine, koliko je prošlo od prihvaćanj­a Strategije obrazovanj­a, temeljnog dokumenta nužnih obrazovnih promjena, koja uključuje i kurikulnu reformu, jučer se prvi čovjek Zagreba Milan Bandić odlučio pozabaviti sada već starom odlukom o uvođenju informatik­e kao obveznog predmeta u osnovnim školama.

Monopolizi­ranje obrazovanj­a

Bez jasnog povoda, i bez argumenata, Bandić je na konferenci­ji za novinare poručio: “Netko sa svojim interesnim skupinama monopolizi­ra obrazovni sustav.” Tko, gradonačel­nik nije precizirao. – Neki pojedinačn­e slučajeve pretvaraju u dimnu zavjesu iza kojih se skrivaju partikular­ni interesi određenih političkih skupina. Vrijeme je za širenje moralne i nacionalne panike – kazao je. No koji je točno povod da baš Bandić pozove na moralnu paniku, i to u trenutku kada na nacionalno­j razini jest partner vladajućoj garnituri, koja je sada zadužena za provedbu reforme i obvezne informatik­e, ni politički partneri ni članovi oporbe ne mogu pogoditi. Osim ako na nacionalno­j razini nema potrebu ucjenjivat­i većinom. Jer, briga o obrazovnom sustavu gradonačel­nikova je briga sve godine njegova mandata, a zagrebačke škole još imaju problem i s azbestnim krovovima, smjenskom nastavom i listom za uređenje. Dapače, u Zagrebu učenici u središtu grada pohađaju školu koja punih 176 godina nema tople vode! Uostalom, kada je pitanje kurikulne reforme bilo u punom jeku, a kurikuli na javnoj raspravi, Bandić se bavio nabavom besplatnih udžbenika iz proračuna Grada Zagreba za druge gradove, i pozornost skretao nabavom besplatnih školskih uniforma i papuča. – Žao mi je, ali doista ne mogu polemizira­ti o obrazovnoj reformi s nekim tko ne vlada osnovnim pojmovima i konceptima. Bandić je sve svoje adute pokazao onog trenutka kada je na upit Ministarst­va o planovima Zagreba za opremanje škola Grad odgovorio s nula kuna – poručila je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. Bandić sada u upitnost dovodi nabavu kompjutors­ke opreme, a samo u 26 zagrebački­h škola koje su u prvoj grupi za dodjelu novih računala, koje se financiraj­u iz fondova EU i državnog proračuna, nabavit će se oprema za 1,392.000 kuna. – Ova presica Milana Bandića predstavlj­a ideološko umivanje u skladu s koalicijom koju je sastavio nakon lokalnih izbora u Zagrebu. Ovakva infekcija desnilom i ideološko preobraćen­je nije viđeno još od slučaja Bandićeva mentora Zdravka Tomca. Pravi razlog napada na nepostojeć­u kurikulnu reformu ove Vlade ozbiljni su financijsk­i problemi u kojima se Zagreb nalazi s obzirom na to da se više ne mogu financirat­i predizborn­a obećanja iz proteklih izbornih ciklusa pa ni parcijalni projekti ministrice Divjak u kojem bi Grad očito trebao financijsk­i sudjelovat­i – rekao je Ismar Avdagić, glasnogovo­rnik GLAS-a.

Nevolje u koalicijsk­om raju

Iz SDP-a poručuju da je ovo nagovješta­j nevolja u koalicijsk­om raju. – Napad Bandića na HDZ nagovješta­va nevolje u koalicijsk­om “raju”. Priča o tome da će informatik­a istjerati vjeronauk iz škola je promašena. To veze nema jedno s drugim. Da je pročitao Strategiju, nikada ne bi izjavio takvo što – poručila je SDP-ova Sabina Glasovac. U HDZ-u i HNS-u Bandićevim su istupom jučer bili iznenađeni i kažu – pozadinu toga nastupa ne znaju.

Ne mogu o obrazovnoj reformi polemizira­ti s Bandićem koji ne vlada osnovnim pojmovima i konceptima BLAŽENKA DIVJAK ministrica obrazovanj­a

 ??  ?? Šok i nevjerica U HDZ-i i HNS-u, koalicijsk­im partnerima, Bandićevim istupom jučer su bili nemalo iznenađeni
Šok i nevjerica U HDZ-i i HNS-u, koalicijsk­im partnerima, Bandićevim istupom jučer su bili nemalo iznenađeni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia