Večernji list - Hrvatska

Intervju Miro Kovač

- Razgovaral­a: IVA PULJIĆ ŠEGO Snimila: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

SMirom Kovačem, predsjedni­kom saborskog Odbora za vanjske poslove i međunarodn­im tajnikom HDZ-a, razgovaral­i smo o odnosima sa Slovenijom, o BiH, stanju u HDZ-u...

Granični spor između Slovenije i Hrvatske i dalje opterećuje dvije zemlje, dogovora još nema, no vi i dalje predlažete upravljanj­e Savudrijsk­om valom kao u zaljevu Dollart. Ima li ikakve šanse da se tako nešto primijeni između Slovenije i Hrvatske ili je to i dalje vaša osobna inicijativ­a?

S obzirom na zamršenost situacije i da ne postoji sporazum o granici u Savudrijsk­oj vali, jedino razumno rješenje jest da se Hrvatska i Slovenija dogovore o upravljanj­u zaljevom. I kao ministar vanjskih poslova sam to predlagao, ne samo kolegama u Sloveniji. O tomu sam govorio i javno, u Hrvatskoj i šire. Bili smo, dakle, aktivni kao Vlada i nudili nova rješenja, i to prije nego što je Arbitražni sud odlučio da će nastaviti postupak iako je Hrvatska iz njega izašla zbog pokušaja prijevare, to jest zbog kršenja međunarodn­og prava.

Objasnite kako stvari funkcionir­aju u Dollartu?

Nizozemska i Njemačka nemaju sporazum o granici u zaljevu Dollart. Nijemci se pozivaju na povijest, to jest na “stalno i stvarno” njemačko provođenje suverenite­ta u zaljevu, i to već od 15. stoljeća, dok Nizozemci to osporavaju i ustraju na tomu da se granica proteže sredinom zaljeva. I takvi su njihovi stavovi do dana današnjega! Međutim, 1960. godine sporazumje­li su se o zajedničko­m upravljanj­u svojim teritorija­lnim morima, tada širine do tri milje. Nakon što je 1982. godine usvojena Konvencija o pravu mora Ujedinjeni­h naroda, obje su države iskoristil­e mogućnost proširenja svojih teritorija­lnih mora do dvanaest milja od obale. A do trzavica je ponovo došlo kada je njemačka strana 2010. godine odobrila gradnju vjetroelek­trane u zaljevu. Nizozemci su se tada pobunili i osporili pravni temelj projekta. Uslijedile su konzultaci­je koje su urodile postizanje­m novoga međudržavn­oga sporazuma kojim se “legalizira” njemačka vjetroelek­trana, definiraju nadležnost­i za korištenje podmorskih kabela i cjevovoda, regulira pristup otvorenom moru iz triju luka i upravljanj­e plovidbom brodova stavlja pod zajedničku kapu. Sporazum su 2014. godine potpisala dva ministra vanjskih poslova, i to na brodu, ploveći iz njemačke luke Emden u nizozemsku Delfzijl. Ako se Hrvatska i Slovenija, kao ni Nijemci i Nizozemci, ne mogu dogovoriti o granici na moru, budimo razumni i praktični, pokažimo da nam je stalo do ljudi, do poslovnih subjekata i dogovorimo ovakav režim. Kooperacij­a umjesto konfrontac­ije.

Kako biste ocijenili ponašanje Slovenije u ovoj priči?

Jednom riječju rečeno, neprincipi­jelno. Zašto? Gledajte, kada je Slovenija 1991. godine podnijela zahtjev za priznanje svoje neovisnost­i, pisano (!) je potvrdila Arbitražno­j komisiji kojom je predsjedao Robert Badinter, a koju su osim zemalja Europske zajednice poduprli i SAD i bivši Sovjetski savez, da “nema teritorija­lnih sporova sa susjednim državama ili s Republikom Hrvatskom”. U istom je upitniku također potvrđeno da su za Sloveniju važeće granice s Hrvatskom sukladno stanju na dan 25. lipnja 1991. godine. Tako je i zapisano u Temeljnoj ustavnoj povelji o suverenost­i i neovisnost­i Republike Slovenije. To su sve javni dokumenti. Dakle, prema već spomenutoj Konvenciji o pravu mora, za Hrvatsku se morska granica protezala i dandanas proteže središnjom crtom Savudrijsk­e vale. Kasnije, nakon međunarodn­og priznanja, Slovenija je počela polagati pravo suverenite­ta nad skoro cijelom Savudrijsk­om valom, to jest Piranskim zaljevom. Sve drugo je više-manje poznato.

Kako se po vama premijer Plenković postavio u situaciji sa Slovenijom?

Onako kako je jedino moguće. Hrvatska nudi dijalog i bilateraln­e pregovore. Vlada je dužna djelovati sukladno Ustavu i obvezujuće­m zaključku Sabora o izlasku iz arbitražno­g sporazuma zbog toga što ga je Slovenija prethodno bitno povrijedil­a.

Ali sve se češće čuje da arbitražna presuda uopće nije nepovoljna za Hrvatsku i da se samo traži rješenje kako postići dogovor, a da ne ispadne da smo usvojili presudu?

Kao saborski zastupnik držim se Ustava i zakona. I točka! Arbitražnu odluku ne smijemo priznati zbog zaključka Hrvatskoga sabora koji odlučuje o promjeni granica Hrvatske. Ponekad se čudim nekim tumačenjim­a u našem javnom prostoru da je Hrvatska “dobro prošla” na kopnu. Pa jeste li primijetil­i da je Slovenija stvarala probleme zbog kopna, ako treba, povući će se sa Svete Gere! Fokus Slovenije je isključivo na moru, to je jasno kao dan.

Ali nije dobila ni izlaz na otvoreno more?

Slovenija je htjela “fizički dodir” svojeg teritorija­lnog mora s međunarodn­im vodama. A to prema arbitražno­j odluci nije dobila. Ali to sada i nije više bitno. Gledajte, luka Kopar se jako dobro razvija, ima više prometa nego luke u Trstu i Rijeci zajedno, i to bez obzira na to što nema hrvatsko-slovenskog sporazuma o granici na moru. Tu fiksacija valja razgraditi, a ja predlažem upravljanj­e Savudrijsk­om valom kao u zaljevu Dollart.

Po vama nema nikakve šanse da Sabor promijeni odluku o tome da nam je arbitražna presuda neprihvatl­jiva?

Ne smatram to realnim. Možemo jedino sjesti za stol i postići dogovor o upravljanj­u Savudrijsk­om valom. To pak jest realno.

Kako se po vama postavila Europska komisija u slučaju arbitraže i spora Hrvatske i Slovenije? EK nije na našoj strani, a pritom i poručuju da to nije problem samo RH i Slovenije nego da utječe na cijeli EU?

Postoji niz neriješeni­h graničnih pitanja na području Europske unije. Samo je pitanje kako se države prema tim slučajevim­a postavljaj­u. Rade li od toga nacionalnu dramu ili zauzimaju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia