Večernji list - Hrvatska

“Pogledajmo Valentinov­o u oči” i “Ništa ljubav, karentinov­o” poruke za podizanje nataliteta

-

Priča o ljubavi obično ugnjavi”, pjevao je davno Bora Đorđević i bio u pravu. Od efektnih objašnjenj­a “obična ljubavna pjesma” Jurice Pađena, do “nepatetičn­e ljubavne pjesme” Bregovića i legendarne Arsenove izjave “nisam emotivan, ali sam osjećajan”, jasno je da je ljubavnoj tematici u domaćoj pop i rock glazbi trebalo vremena da dođe na prihvatlji­ve estetske razine. A kad vidimo u što su se pretvorile priče o ljubavi u suvremenoj Hrvatskoj – od pada nataliteta, nevoljkost­i ljudi da osnuju obitelj prije nego pobjegnu u Irsku, pa do odbačenog prijedloga nacrta Obiteljsko­g zakona i aktivnosti udruge U ime obitelji – jasno je da je ljubav kod nas u ozbiljnoj krizi. Jer, kad općeprokla­mirana falš ljubav prema obitelji i Piranskom zaljevu preraste onu osnovnu, ljudsku, egzistenci­jalnu i svima jasnu, običnu međusobnu ljubav koja ne poznaje političke i nejasne “više vrijednost­i”, vrijeme je da se zamislimo.

Glazba je jak afrodizija­k

Stoga, kao praktični i narodu općerazuml­jiv antidot možda i nije bio loš – naravno da nije! – lanjski poklič Leta 3 za antivalent­inovski koncert u Domu sportova kad su jednostavn­o proglasili “ništa ljubav, samo karanje” i priču vratili u svima razumljiv i jasan kontekst. Doista, ako nas već svi “karaju” sa svojim željama iz “više sfere”, koja ponajčešće isključuju onu primarnu, općeljudsk­u volju za ljubavi, možda je vrijeme da se stvari maksimalno pojednosta­ve i vrate u ljudski okvir. Glazba je tu oduvijek bila jak afrodizija­k i pogonsko gorivo koje zbunjenim ljudima može praktično pomoći. Stoga, bez obzira na to kakvi su vam stavovi prema nabrojenim temama, skorašnje Valentinov­o, iliti po naški Dan zaljubljen­ih, ne mora biti tek floskula za omraženo darivanje cvijećem i obećavanje neispunjiv­ih emotivnih želja, nego sasvim ovozemaljs­ka zabava, radnja u kojoj se možda dogodi i neko “karanje”. Dakako, pritom mislim na ono kako se i “galebi karaju” u pjesmi “Ribari” koju potpisuje Vinko Coce. Jer, ako se karaju galebi, zašto ne bismo i mi? Pogotovo na rock koncertima od kojih vam ovi koji uskoro slijede mogu sasvim jednostavn­o, jasno i praktično pomoći da Valentinov­o provedete uz dobar i potentan soundtrack i lakše otkrijete odgovor na pitanje “što je to, zapravo, ljubav?” U ovom kontekstu svakako treba spomenuti i sjajnu pjesmu “Neki dječaci” Jasenka Houre s prvog albuma Prljavog kazališta 1979., u kojoj vizionarsk­i, dok još LGBT pokreta nije bilo ni u povojima, proklamira “ja sam za slobodnu mušku ljubav”. Buđenje u Boogaloou 3. veljače, Let 3 s TBF-om i Edom Maajkom 10. veljače u Domu sportova, Zoran Predin s Lačnim Franzom na dva nastupa u ZKM-u 13. i 14. veljače, te Pavel i Detour u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 14. veljače, nesumnjivo su među pozvanima da publici olakšaju Dan zaljubljen­ih. Ne treba čuditi da Buđenje svoj koncert reklamira sloganom “Pogledajmo Valentinov­o u oči”, a Let 3 ublaženom porukom spram lani, “Ništa ljubav, karentinov­o svuda”, jer u osnovi se radi o istoj poruci, sa željom da se preživi Valentinov­o i kod kuće i “na terenu”, tj. tržištu i olakša zabava što veće količine publike.

Buđenje se vraća

Poznati znalac ljubavne, društvene i ine tematike Zoran Predin s Lačnim Franzom u ZKM-u prvi put u Zagrebu nastupa s akustičnim programom albuma “Nova nebesa” (hrvatsko izdanje), tj. akustična pusa (slovensko), kojim maksimalno udovoljava publici na dva tržišta i pokušava biti razumljiv, mada ga svi vrlo dobro razumiju čak i u ovo vrijeme krize oko Piranskog zaljeva (slovenski) ili Savudrijsk­e vale (hrvatska inačica). Pavel i Detour u Lisinski dolaze nakon sjajne sezone za oba benda, u kojoj su Pavel s albumom “Družba krivih odluka” bili na popisima najboljih albuma 2017., odsvirali odličan koncert u Tvornici, a Detour na temelju albuma “10” odradili respektabi­lnu sezonu koncerata, osvojili dva Porina, za pjesmu godine i izvedbu grupe s vokalom s pjesmom “Zaljubila sam se”. Buđenje se pak na zagrebačke pozornice vraća dvije godine nakon koncerta u Kerempuhu s kojeg su objavili i DVD, ali i nakon važnog lanjskog nastupa prije Stinga u pulskoj Areni, te nakon što su krajem 2017. s dodjele nagrada Hrvatske diskografs­ke udruge otišli s priznanjem “grupa godine”. Ili, kao što mi je jednom prilikom rekao Darko Bakić iz Buđenja, “nismo bili prvi i na vrhu, ali smo s pjesmama proveli najveći broj tjedana među prvih deset”. Spomenimo i da su frontmen Buđenja Darko Bakić kao autor pjesama i producent Zvonimir Dusper s projektom Lorenzo i pjesmama “Sve sam znala i prije” za Miju Dimšić i “Sve što pomislim” Antoneli Doko, opet završili na visokim mjestima radijskih top-ljestvica. Ukratko, “Pogledajmo Valentinov­o u oči” i “Ništa ljubav, karentinov­o svuda”, prave su poruke za podizanje nataliteta, za razliku od onog, srećom abortirano­g, prijedloga Obiteljsko­g zakona. Ukratko, od vizionarsk­og stiha “ja sam za slobodnu mušku ljubav” Houre iz 1979., do “galebi se karaju” Vinka Coce, “obična ljubavna pjesma” ostala je temelj boljeg dijela domaće pop i rock glazbe.

“Obična ljubavna pjesma” ostala je temelj boljeg dijela domaće pop i rock glazbe

 ??  ?? Buđenje, Let 3 s TBF-om i Edom Maajkom, Lačni Franz Zorana Predina, te Pavel i Detour, olakšat će publici doček Valentinov­a
Buđenje, Let 3 s TBF-om i Edom Maajkom, Lačni Franz Zorana Predina, te Pavel i Detour, olakšat će publici doček Valentinov­a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia