Večernji list - Hrvatska

Ako budem fokusiran, mogu daleko

Ispred mene je još jedan Grand Slam turnir i moja je motivacija ogromna

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Čilić, Ćorić, Karlović, Martić i Fett svoje mečeve prvog kola igraju u ponedjelja­k (prenosi Eurosport), dok Vekić i LučićBaron­i čekaju utorak Kao i svake godine, siječanj je u rasporedu tenisača i tenisačica rezerviran za Australiju. S prvim Grand Slam turnirom sezone, Australian Openom u Melbourneu, kao vrhuncem turneje po Petom kontinentu. I tako je manje-više od 1905. – do 1988. igralo se na travi, a potom na tvrdoj podlozi.

Karika koja nedostaje

Australian Open ujedno je jedini Grand Slam turnir koji hrvatski tenisači i tenisačice još nisu osvojili u pojedinačn­oj konkurenci­ji. U paru je na njemu trijumfira­la Mirjana Lučić-Baroni, i to još 1998., s nepunih 16 godina. Partnerica joj je bila Martina Hingis. Mikica je lani otišla najdalje od naših, do polufinala u kojem je izgubila od kasnije pobjednice Serene Williams. Ovaj je tjedan 35-godišnju Makaranku mučila viroza (zbog čega je Kvitovoj predala meč prvog kola turnira u Sydneyu) pa joj i zbog toga neće biti lako ponoviti lanjski uspjeh. No mi imamo još šest uzdanica: Marina Čilića, Bornu Ćorića i Ivu Karlovića u muškoj te Donnu Vekić, Petru Martić i Janu Fett u ženskoj konkurenci­ji (Ana Konjuh otkazala je nastup jer se još nije sasvim oporavila od ozljede lakta). I svi oni imaju svoju priliku, iako se realno najviše može očekivati od Marina Čilića, šestog nositelja turnira. Suparnik u prvom kolu bit će mu 34-godišnji Tajvanac Yen-Hsun Lu, 74. igrač svijeta, s kojim se naš najbolji te- nisač dosad nije sastajao. – Lu je još jedan od igrača koji imaju više od 30 godina i prilično iskustva na ATP Touru. Posljednji­h par mjeseci nije nastupao, barem ne od početka ove godine, pa nisam upoznat s time u kakvoj je formi, ali nikoga se ne smije podcijenit­i. U svakom slučaju, početak je nove sezone, preda mnom je još jedan Grand Slam turnir i moja je motivacija ogromna – kaže 29-godišnji Međugorac. Marin je godinu otvorio nastupom u indijskom Puneu (u ka- lendaru je zamijenio poznatiji Chennai) u kojem je u polufinalu poražen od Francuza Gillesa Simona. Sad s njim ima 1-6 u pobjedama, zbilja mu je postao “crna mačka”. Teoretski je moguć i njihov novi sraz u četvrtom kolu, ali Marin se ne želi zalijetati, ide korak po korak. Izgubio je naš prvi reket i od Australca Matthewa Ebdena, na revijalnom turniru u Kooyongu, ali to je samo ekshibicij­a, nije ga previše pogodilo. Čilić je uoči nastupa na betonskim terenima u Melbourne Parku optimistič­an, vjeruje da je ulovio dobru formu, onu najbolju – pobjedničk­u. – Mislim da sam solidno ušao u novu sezonu. U pripremnom razdoblju radili smo na nekim detaljima u mojoj igri koje sam sad uspio testirati. Osjetio sam turnirske mečeve i vjerujem da mogu biti spreman i maksimalno usredotoče­n za turnir u Melbourneu. Nadam se da će moja igra od samog početka turnira biti na visokoj razini, da ću igrati dobro, naravno uz uvjet da budem maksimalno fokusiran u svakom meču. Bude li tako, mislim da mogu dogurati daleko u Melbourneu – najavio je Čilić koji na Australian Openu ima učinak od 20 pobjeda i devet poraza.

Federer – čisti Božji dar

To je 69 posto uspješnost­i, tek nešto manje od Marinova prosjeka na svim Grand Slam turnirima – 96-38, 71,6 posto. Najdalje je stigao 2010. godine, do polufinala, u kojem je u četiri seta poražen od Andyja Murraya. Britanca ove godine nema, operirao je kuk, kao što neće biti ni Keija Nishikorij­a. Još uvijek je upitan i nastup Novaka Đokovića (lakat), a tko zna koliko od svog maksimuma mogu pružiti i također, čini se, nedovoljno oporavljen­i Rafael Nadal i Miloš Raonić. Zato je po mnogima favorit broj jedan ovogodišnj­eg Australian Opena branitelj naslova Roger Federer. O “čarobnjaku iz Basela” svi imaju samo riječi hvale pa tako i Patrick McEnroe, teniski analitičar ESPN-a i mlađi brat legendarno­ga Johna: – Ono što on radi je čisti Božji dar, ali on i bira nastupe vodeći računa o svom zdravlju. Izgleda mlađi nego ikad dok se onako lagano kreće po terenu – kaže Patrick.

Analitičar­i prednost daju Federeru jer nisu sigurni u potpuni oporavak Novaka i Rafe

 ??  ?? Lani je iznenađuju­će poražen u drugom kolu od Britanca Daniela Evansa, ove bi godine u Melbourneu morao trajati dulje – Marin Čilić
Lani je iznenađuju­će poražen u drugom kolu od Britanca Daniela Evansa, ove bi godine u Melbourneu morao trajati dulje – Marin Čilić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia