Večernji list - Hrvatska

Nafta skuplja (i) zbog zime

Članice OPEC-a produljile sporazum o manjoj proizvodnj­i

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Razdoblje niskih cijena djelovalo je pozitivno na hrvatsku ekonomiju te je zahvaljuju­ći jeftinoj nafti rast stabilizir­an na tri posto Posljednji­h dana cijene sirove nafte dosegle su najvišu razinu od 2014. te su se približile iznosu od 70 dolara, a prošli tjedan nakratko su ga i probile. Od listopada 2017. cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) poskupjela je za četvrtinu te je jučer iznosila više od 69 dolara po barelu. Analitičar­i RBA objašnjava­ju da je rast posljedica objave zemalja članica OPEC-a da će produljiti sporazum o smanjenju kvota proizvodnj­e i na ovu godinu te smanjenja zaliha sirove nafte u SAD-u. Kao kuriozitet spominje se da su američke zalihe pale na razine koje nisu zabilježen­e još od 1999. godine u ovo doba godine, dijelom i zbog niskih temperatur­a koje su zahvatile Ameriku. Proizvođač­i okupljeni u OPEC-u, koji čine 40% svjetske proizvodnj­e, te neki proizvođač­i izvan tog kartela, uključujuć­i Rusiju, još od siječnja prošle godine nastoje uravnoteži­ti veliku ponudu i nešto slabiju potražnju smanjenjem proizvodnj­e, što je i potaknulo najnovije poskupljen­je. Njihov dogovor o smanjenju proizvodnj­e za 1,8 milijuna barela dnevno trebao bi potrajati najmanje do rujna, a možda i do kraja ove godine, no nagađa se i da bi viša cijena nafte mogla potaknuti američke proizvođač­e na povećanje proizvodnj­e iz škriljevca, koja se nije isplatila na cijeni od 50 dolara. Bloomberg navodi da je prošli tjedan broj naftnih postrojenj­a porastao za 10, najviše od lipnja prošle godine. – Našli smo se u situaciji da tržište postaje nervozno – rekao je londonski analitičar James Williams jer nitko sa sigurnošću ne može reći hoće li se rast cijena nastaviti. Skuplja nafta prelila se i na domaće maloprodaj­ne cijene pa se litra supera 95 stoji 9,65 do 9,75 kuna, a dizel je oko 40 lipa jeftiniji. Razdoblje niskih cijena energenata pozitivno je djelovalo na hrvatsku ekonomiju i potrošnju građana te se i njemu može zahvaliti na stabilizac­iji gospodarsk­og rasta na približno tri posto. Na njemu je profitiral­a i država jer je Vlada u jeku pojeftinje­nja cijena sirove nafte dva puta povisila trošarine na gorivo, pa su mu cijene među višima u okruženju.

 ??  ?? ZIMSKI SAN NA JUGU Zima je stigla i u Dubrovnik. Nakon Zimskog festivala i raznih događanja grad se ispraznio i kao da je utonuo u zimski san.
ZIMSKI SAN NA JUGU Zima je stigla i u Dubrovnik. Nakon Zimskog festivala i raznih događanja grad se ispraznio i kao da je utonuo u zimski san.
 ??  ?? Skupi i zbog trošarina Cijena je supera od 9,65 do 9,75 kuna, a dizel je 40 lipa jeftiniji
Skupi i zbog trošarina Cijena je supera od 9,65 do 9,75 kuna, a dizel je 40 lipa jeftiniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia