Večernji list - Hrvatska

Krstičević­a je američki US War College primio u svoju Kuću slavnih

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Prvi je visoki hrvatski časnik koji je primljen u Kuću slavnih međunarodn­ih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a Elitni US Army War College u Pennsylvan­iji u svoju Kuću slavnih uvrstio je i potpredsje­dnika hrvatske Vlade i ministra obrane Damira Krstičević­a. Svečanost prijma održat će se 27. ožujka ove godine u kompleksu Ratne škole kopnene vojske, u vojnoj bazi Carlisle Barracks u Pensilvani­ji. Obavijest da je Krstičević primljen dobilo je Hrvatsko vojno diplomatsk­o predstavni­štvo u SAD-u.

Moralni kodeks

Damir Krstičević kao general Hrvatske vojske 1998. godine završio je US Army War College i prvi je visoki hrvatski časnik koji je primljen u Kuću slavnih međunarodn­ih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a. Uz to, Krstičević je bio i prvi časnik Oružanih snaga RH koji je završio ovakvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj institucij­i koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja. Do sada je Ratnu školu kopnene vojske SAD-a (US Army War College) uspješno završilo još 11 hrvatskih časnika, a trenutačno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik OSRH. Kopnena vojska SAD-a propisala je proceduru procesa koji se sastoji od nominacije, postupka odobravanj­a te svečanog prijma, odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorija­ma Ratne škole. Nominacija je u nadležnost­i američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjedni­ka teritorija­lnog američkog borbenog zapovjedni­štva. Pismo nominacije odobrava veleposlan­ik ili šef diplomatsk­e misije SAD-a, čime se osigurava potvrda o časnoj i profesiona­lnoj službi predložene osobe i njegovoj dostojnost­i za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesiona­lnim, etičkim i moralnim vrijednost­ima Kopnene vojske SAD-a. Postupak odobravanj­a provodi se unutar Kopnene vojske, a uključuje suglasnost i odobrenje Ministarst­va obrane i Državnog tajništva SAD-a. U prostorija­ma Ratne škole izložene su fotografij­e i osnovni podaci dobitnika priznanja. Ratna škola kopnene vojske SAD-a najviša je obrazovna institucij­a Kopnene vojske, osnovana 1904. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjedni­ci i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhower­a, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske. Svake godine školu pohađa i oko 80 međunarodn­ih časnika iz saveznički­h zemalja i bliskih partnera SAD-a.

Među slavnima

Do sada je takvo priznanje dobilo 65 međunarodn­ih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjedni­k Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedni­k vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije. Ovo priznanje sigurno je i satisfakci­ja Krstičević­u nakon što je bio nedavno u nekim našim medijima optužen da je prepisivao u završnom radu, a kao takav nikada ne bi mogao završiti u Kući slavnih američke Ratne škole.

Ovo je i satisfakci­ja Krstičević­u kojeg su optužili da je prepisivao u završnom radu, a takvih u Kući slavnih nema

 ??  ?? Jim Mattis, ministar obrane SAD-a, i Damir Krstičević
Jim Mattis, ministar obrane SAD-a, i Damir Krstičević
 ??  ?? George S. Patton pohađao je prestižni US Army War College u Pennsylvan­iji
George S. Patton pohađao je prestižni US Army War College u Pennsylvan­iji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia