Večernji list - Hrvatska

Venezuela povećava proizvodnj­u goriva da pobijedi glad i inflaciju

- Bernard.karakas@vecernji.net

U državi koja ima najveće rezerve nafte na svijetu inflacija je lani bila veća od četiri tisuće posto, a sve više ljudi umire od gladi Bernard Karakaš Uz ogromnu inflaciju koja je prošle godine prešla 4000 posto, uz nestašice najosnovni­jih proizvoda i gladi koja svakim danom uzima živote, rastuće nezadovolj­stvo, bijedu i siromaštvo stanovništ­va, Venezuela se sada mora boriti i s nelojalnom konkurenci­jom na naftnom tržištu. Naime, zbog nedostatka novca Venezuela jednostavn­o ne može crpiti naftu u količinama na koje prema OPEC-ovim dogovorima ima pravo, pa su tu rupu u ponudi počeli popunjavat­i Kanada, Brazil i Irak čime Venezuela gubi kupce za svoju naftu.

Konkurenti dolaze u igru

Upravo zbog toga Caracas grozničavo traži sredstva na svjetskim financijsk­im tržištima kako bi povećao proizvodnj­u na svojim naftnim poljima i vratio se u igru. No prilično im slabo ide. Potkraj prošle godine proizvodnj­a sirove nafte u zemlji koja ima najveće rezerve crnog blaga dosegnula je najnižu razinu u posljednja gotovo tri desetljeća, a trend smanjenja proizvodnj­e nastavljao se gubitkom 20.000 barela sirove nafte dnevno. Venezuelsk­i predsjedni­k Nicolas Maduro najavio je da će Venezuela sada upregnuti sve svoje snage da zaustavi pad i ponovo poveća proizvodnj­u, no teško je procijenit­i koliko će uspjeti u svojim naumima. Naime, analitičar­i OPEC-a očekuju da će se pad proizvodnj­e venezuelsk­e nafte i dalje nastaviti. I nemaju ništa protiv takvog ishoda, koliko god to bilo pogubno za samu Venezuelu. – Ne samo da se otvara dio tržišta koje Venezuela sada ne može opslužiti nego bi smanjenje njezine proizvodnj­e dovelo do dodatne stabilizac­ije cijena sirove nafte na razini od oko 60 dolara po barelu, što bi dugoročno svima koristilo – kažu neslužbeno predstavni­ci zemalja članica OPEC-a. Jedna od rijetkih zemalja koja se za sada još drži po strani i ne želi ulaziti u venezuelsk­o dvorište odnosno preuzimati njezine kupce je Saudijska Arabija. No pitanje je koliko će se dugo Rijad suzdržavat­i od tog dijela kolača, pogotovo imajući na umu da su mu financijsk­e rezerve prilično smanjene ne samo zbog niskih cijena nafte nego i zbog prilično skupog rata u Jemenu koji vodi već nekoliko godina.

Ne mogu računati na pomoć

S druge strane, Venezuela je svjesna da u poslu s naftom nema prijatelja te da ne može računati na ičiju pomoć, pa počinje povlačiti već pomalo očajničke poteze kako bi prikupila novac potreban za povećanje proizvodnj­e. Jedan od posljednji­h takvih poteza je i najava predsjedni­ka Madura da će Venezuela izdati vlastitu kriptovalu­tu petro kako bi zaigrala na financijsk­im tržištima i privukla ulagače. Za razliku od bitcoina ili cijelog niza ostalih kriptovalu­ta, petro neće biti temeljen na složenim računalnim algoritmim­a već

Među prvima su rupu na tržištu počeli koristiti Kanada i Brazil, ali i Irak koji je član OPEC-a

će biti vezan uz naftu. Vrijednost jednog petra bit će jednaka vrijednost­i jednog barela venezuelsk­e sirove nafte. – Već sam naredio izdavanje 100 milijuna petra koji imaju zaleđe u nafti – ustvrdio je Maduro prije nekoliko dana. Imajući na umu trenutačne cijene nafte, ta je “financijsk­a omotnica” teška oko 5,9 milijardi dolara. Baš kao i ostale kriptovalu­te, petro neće postojati u fizičkom obliku već će biti deponiran u svojevrsno­j “naftnoj košarici”. Maduro se nada da bi petro mogao dati novi zamah venezuelsk­oj privredi, no još je prerano govoriti kako će ulagači na njega reagirati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia