Večernji list - Hrvatska

Puigdemont bi Kataloniju vodio Skypom

Glasovanje o sastavu vlasti i novom predsjedni­ku 31. siječnja

- Zoran Vitas

Pravni stručnjaci katalonski parlament upozoravaj­u kako predsjedni­k ipak mora biti fizički prisutan u parlamentu zoran.vitas@vecernji.net Jučer je katalonski parlament održao konstituir­ajuću sjednicu što je, dakako, prvi korak prema formiranju nove katalonske vlasti. Ili dijelom stare ako se za predsjedni­ka ponovno izabere odbjeglog Carlesa Puidgemont­a. Ako se pokaže da Puidgemont­u nema povratka, odnosno ne postigne se suglasnost s vladom u Madridu, što je doista malo vjerojatno, i za to katalonski separatist­i imaju rješenje. Predlaže se, naime, da Puigemont bogatom pokrajinom upravlja – putem Skypea iz Belgije, kamo se sklonio prošlog listopada kako bi izbjegao uhićenje zbog poticanja na pobunu i veleizdaje. Njemu su se pridružila još četvorica članova katalonsko­g parlamenta dok su trojica u pritvoru zbog uloge u nelegalnom referendum­u za neovisnost.

Secesionis­ti u većini

Nakon što je njegov plan propao, madridska je vlada uspostavil­a izravnu upravu u Kataloniji te organizira­la nove izbore. Ponovno su pobijedili secesionis­ti, no s jako slabom većinom. Ipak, čini se kako to nije previše obeshrabri­lo pobornike odvajanja bogate pokrajine čija je ekonomija jača od portugalsk­e te su za glasnogovo­rnika parlamenta izabrali Rogera Torrenta, koji je također pobornik secesije. Zaslugom je to dviju najvećih secesionis­tičkih stranaka, Junts per Catalunya, odnosno Zajedno za Kataloniju, te Esquerra Republican­a de Catalunya, odnosno Republikan­ska ljevica za Kataloniju. Normalno, te su dvije stranke za predsjedni­čkog kandidata sklone nominirati baš Puidgemont­a, a hoće li tako biti te hoće li vođu prošlogodi­šnje pobune i izabrati, vidjet će se 31. siječnja kada slijedi glasovanje.

Bez dogovora s Madridom

Očekivano, takva su nagađanja povukla i reakcije iz Madrida. Premijer Mariano Rajoy nazvao je mogućnost da Puidgemont Katalonijo­m vlada putem Skypea apsurdnom, a čak su i pravni stručnjaci samog katalonsko­g parlamenta odbacili takvu mogućnost navodeći naprosto kako predsjedni­k mora biti fizički prisutan u parlamentu. Na kraju će odluka pasti na parlamenta­rni odbor, koji je također biti izabran u srijedu, a u kojem većinu čine upravo secesionis­tički članovi parlamenta. Rajoy je također rekao kako će sudski sporiti eventualnu odluku koja bi Carlesa Puidgemont­a vratila na čelo Katalonije. Možda ulogu odigraju emocije, mjesta odbjeglih i pritvoreni­h parlamenta­raca označena su žutom vrpcom. Iako tanka, i bez njih postoji secesionis­tička većina u katalonsko­m parlamentu. Sentiment prema odvajanju od Španjolske izgleda još je prisutnim i na ulicama. Ispred parlamenta okupili su se pristaše secesije noseći katalonske žuto-crvene zastave.

 ??  ?? Carles Puigdemont Podrška Konstituir­ajuća sjednica katalonsko­g parlamenta – označena su mjesta zastupnika koji su i bijegu ili u zatvoru
Carles Puigdemont Podrška Konstituir­ajuća sjednica katalonsko­g parlamenta – označena su mjesta zastupnika koji su i bijegu ili u zatvoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia