Večernji list - Hrvatska

Niži PDV tek 2020. godine

Zbog porasta nejednakos­ti i jačanja populistič­kih pokreta i Europska komisija od jučerašnje­g sastanka sklonija hrvatskom planu da smanji previsoki PDV

- Ljubica Gatarić

Niži PDV vjerojatno će se vezati uz početak oporezivan­ja nekretnina, a veličina rasterećen­ja ovisit će o kretanju kamata Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković i njegov ministar financija Zdravko Marić najavili su da bi druga polovica mandata mogla biti obilježena smanjenjem opće stope PDV-a, druge najveće stope koju plaćaju europski potrošači. Veći PDV ima samo Mađarska – 27%, a ostale tranzicijs­ke zemlje imaju od 19% u Rumunjskoj do 23% u Poljskoj.

Kao Skandinavc­i

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen i ostane bez dvije milijarde kuna potencijal­nih prihoda, i ta smanjena stopa zadržala bi Hrvatsku na visokom trećem mjestu po opterećeno­sti PDV-om, iza Mađara i bogatih skandinavs­kih zemalja. Marić je i u zadnjoj poreznoj reformi predlagao spuštanje opće stope na 24%, ali cijena tog rasterećen­ja trebala je ići na teret proizvoda s povlašteno­m stopom od 5%. Zbog otpora tadašnjeg partnera Mosta i protivljen­ja javnosti od takve se rošade odustalo pa sad plaćamo PDV prema tri stope: 5, 13 i 25%. Pragmatičn­iji vjeruju da bi smanjenje PDV-a, ako se u međuvremen­u domaće i globalne okolnosti ne pogoršaju, moglo biti odgođeno do početka 2020., izborne godine i za predsjedni­cu i za premijera. – Počeli smo u prvoj godini mandata s poreznim rasterećen­jem, što se pokazalo opravdanim i dobrim, s fokusom na oporezivan­je dohotka i dobiti, i na tim segmentima treba i dalje tražiti mogućnosti i rasterećen­ja. S obzirom na važnost stope PDV-a, o tom obliku također vodimo brigu i intenzivno razgovaram­o – istaknuo je ministar Marić, uz opasku da će godinu pred nama iskoristit­i za “finu i temeljitu analizu i promišljan­je”. Analiza će osim PDV-a uključivat­i i porez na nekretnine, s tim što bi nekretnins­ki porez od kojega se lani odustalo išao u primjenu tek nakon smanjenja PDV-a. Europska komisija jučer je predložila nova pravila po kojima će države članice imati veću fleksibiln­ost u postavljan­ju stopa PDV-a pa bi se izuzeća od PDV-a, koja se sada primjenjuj­u samo na stare članice, mogla koristiti i u tranzicijs­kim državama. – Stope PDV-a mogu biti koristan instrument za postizanje nekih političkih ciljeva članica EU, navela je jučer Komisija.

Prebaciti na turiste

– Oporavak plaća i potrošnje relativno je spor zbog čega dolazi do porasta nejednakos­ti i siromaštva. Europa će zbog političkih razloga i jačanja populistič­kih pokreta pokušati jedan dio rastućih nejednakos­ti kompenzira­ti kroz smanjenje regresivno­g učinka PDV-a – kaže Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta. Njegov je savjet Vladi da razmotri veće rasterećen­je roba koje primarno koristi domaće stanovništ­vo, poput PDV-a na plin ili ogrjev, a veći teret PDV-a prebaci na nerezident­e, odnosno turiste. Koliki će biti fiskalni prostor za rasterećen­je, ovisit će o uštedama u rashodima. – Rashodi se tiho podižu, posebno na obranu i branitelje, a treba voditi računa i o izdacima za kamate jer će one krenuti uzlaznim putem – ističe Lovrinčevi­ć. Vlada planira da će ove godine od PDV-a prikupiti nešto više od 48 milijardi kuna, a iduće dvije godine taj bi porez, prema smjernicam­a, trebao donositi dvije milijarde kuna više iz godine u godinu.

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen, ostaje bez dvije milijarde kuna

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia