Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca se poklonila žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu

- Zoran Krešić zoran.kresic@vecernji.net

Kolinda Grabar-Kitarović nije došla u dogovoreno vrijeme, skratila je posjet i nenajavlje­no obišla mjesta stradanja i Bošnjaka i Hrvata S krajnjom neizvjesno­šću očekivao se rezultat posjeta predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović u prilično “minskim poljem” zaraženo ozračje u BiH nakon njezina odlaska u Tursku i inzistiran­ja na izmjenama izbornog zakona koji bi omogućio tamošnjim Hrvatima jednakopra­vnost, presude Haaškog tribunala, problema Pelješkog mosta...

Da se nikad ne ponovi...

Hrvatska predsjedni­ca svojim je odlaskom u Ahmiće, simbol stradanja Bošnjaka u posljed- njem ratu, ali i samo nekoliko kilometara dalje u Križančevo Selo gdje je pobijeno više desetaka Hrvata, učinila prvi korak važan za relaksiran­je odnosa dvaju naroda koji podsjeća na potez njemačkog kancelara Willyja Brandta pred žrtvama holokausta. “U Ahmićima i Križančevu Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljeno­g u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsjedni­ca nakon posjeta. Imam u Ahmićima Mahir Husić pozdravio je njezin dolazak tvrdeći da je to najbolji put koji vodi suživotu. – Ovo je put koji vodi k suživotu, međususjed­skim i susjedskim odnosima na ovim prostorima, ali isto tako i međudržavn­im odnosima – rekao je Hasić.

“Uz vas smo”

U Ahmiće, gdje je u akciji HVO-a 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka, za što je osuđen cjelokupan hrvatski politički i vojni vrh iz Srednje Bosne pred Haaškim tribunalom, i Križančevo Selo, u kojemu je Armija BiH pobila 64 Hrvata, a za što nitko nije procesuira­n ni u Haagu ni pred domaćim pravosuđem, Grabar Kitarović otišla je mimo protokola. Prije toga šef diplomacij­e Igor Crnadak uzalud ju je čekao u zračnoj luci u Sarajevu večer ranije, a i svoj posjet skratila je za cijeli jedan dan, no ipak je posjetila i Derventu koja je danas bila u planu. Njezin protokol izmjenu plana opravdao je “vremenskim neprilikam­a”. Hrvatska predsjedni­ca u Vitezu se susrela s hrvatskim predstavni­cima u vlasti u Srednjoj Bosni i tamošnjim načelnicim­a te obišla bolnicu u Novoj Biloj čiju je gradnju podržao i prvi predsjedni­k Franjo Tuđman. “Hrvatska je uz vas”, poručila je hrvatska predsjedni­ca tamošnjim Hrvatima izražavaju­ći nadu da će uskoro zajedno biti u članstvu EU.

 ??  ??
 ?? vodi k suživotu ?? Spomen na 116 žrtava Predsjedni­ca s imamom Hasićem koji je istaknuo da posjet GrabarKita­rović
vodi k suživotu Spomen na 116 žrtava Predsjedni­ca s imamom Hasićem koji je istaknuo da posjet GrabarKita­rović
 ??  ?? U Križančevu Selu bošnjačke postrojbe ubile su 64 Hrvata. Nitko nije procesuira­n za taj zločin
U Križančevu Selu bošnjačke postrojbe ubile su 64 Hrvata. Nitko nije procesuira­n za taj zločin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia