Večernji list - Hrvatska

Agrokor: Konzum ostaje isti, ali mora postati profitabil­niji

Napetost uoči nagodbe u Agrokoru: dobavljači uzrujani zbog informacij­e da se Konzum pretvara u trgovinu trgovačkih marki

- Marina.sunjerga@vecernji.net

Strategija ‘hard-discounter­a’, koju za Konzum navodno predlaže konzultant, puno je jeftine robe, a malo brendova, što je udarac za gospodarst­vo Marina Šunjerga Dok je Vlada na redovitoj sjednici prezentira­la izvješće o poslovanju Agrokora do 10. siječnja 2018. godine., u kojem je iskazano i poslovanje 17 najvećih tvrtki koncerna do studenog, najveće domaće tvrtke održale su sastanak Udruge dobavljača Agrokora. Uoči nagodbe i dogovora o razini otpisa pojedinih vjerovnika u kuloarima kolaju razne informacij­e koje uzrokuju opravdanu nervozu među vjerovnici­ma. Tako se u četvrtak pojavila neprovjere­na informacij­a o tome da izvanredna uprava Ante Ramljaka namjerava redefinira­ti tržišnu poziciju Konzuma. Do dobavljača su došle informacij­e da je Ramljak već angažirao stranog konzultant­a koji bi trebao izraditi novu strategiju Konzuma na tragu “hard-discounter­a”, odnosno trgovine koja police većinom puni robom trgovačkih marki. Uobičajeno je da takav profil maloprodaj­nih lanaca ima 30-ak posto brendova, što bi značilo osjetan pad udjela proizvoda tvrtki iz Hrvatske na policama Konzuma, ali i cijele maloprodaj­ne mreže u sastavu Agrokora.

Maloprodaj­a u minusima

Izvještaj koji je podnesen Vladi, a u javnosti već objavljen proteklog tjedna, pokazao je da je maloprodaj­a i veleprodaj­a Agrokora poslovna grupa koja posluje s minusom od 149 milijuna kuna. Konzum ima mršavu operativnu dobit, dok su ostale tvrtke poput Tiska, Konzuma BiH ili Velproa u operativno­m minusu. Takve su rezultate neki interpreti­rali kao inspiracij­u za promjenu poslovne politike koja bi se jako loše odrazila na ukupno hrvatsko gospodarst­vo. Međutim, u Agrokoru uvjeravaju da je nervoza posljedica “pokvarenih telefona”, odnosno da se tek namjerava anga- žirati još jedan konzultant koji bi trebao dodatno unaprijedi­ti poslovanje Konzuma, ali da nema govora o eventualno­j promjeni strategije tvrtke jer je ona zacrtana u planu održivosti poslovanja. Taj plan podrazumij­eva različite strategije maloprodaj­ne djelatnost­i u različitim kompanijam­a, ali zajedničke teme obuhvaćaju svođenje veličine kompanija na ispravnu mjeru, eliminacij­u svih višaka te veliki fokus na povećanje EBITDA koja uvelike odstupa od standarda industrije.

Sastanak idućeg tjedna

Konzum se po planu održivosti planira svesti na dvije trećine trgovina srednje veličine, što znači da će se ili smanjiti prostori i nadopuniti drugim sadržajima ili promijenit­i asortiman. Dio trgovina već se zatvorio, a riječ je uglavnom o neprofitab­ilnim lokacijama. U Agrokoru uvjeravaju da bi promjena strategije bila i teško izvediva u tehničkom smislu jer bi uključival­a izmjene plana održivosti i čitavog niza dokumenata. O toj i ostalim neprovjere­nim informacij­ama koje ovih dana cirkuliraj­u na tržištu Ramljak i dobavljači trebali bi raspravlja­ti na sastanku početkom tjedna. Iako je prije blagdana članica privremeno­g vjerovničk­og vijeća Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša, najavila teške blagdane izvanredno­j upravi Agrokora, činilo se da su se napetosti smirile, ali to je bilo tek zatišje pred buru. Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić rekla je na sjednici Vlade da vjeruje da će se nagodba postići u zakonskim rokovima. – Bit će to jedan jedinstven­i proces restruktur­iranja i po svojim osobinama i po tome da je postignut u kratkim rokovima i bez troška za porezne obveznike – istaknula je Dalić. Prvi je zakonski rok 10. travnja pa bi zapravo u manje od tri mjeseca trebalo pomiriti brojne interese i odlučiti koliki će otpisi dugova biti. Dobavljači, među kojima su sve veće domaće tvrtke u prehramben­oj industriji, traže da im se plati granični dug i da se obveze vezane uz financijsk­e mjenice stave u posebnu kategoriju vjerovnika.

Vjerujem da će se nagodba vjerovnika postići u zakonskim rokovima, rekla je Dalić BILJANA BORZAN: Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive

 ??  ?? Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić obećala je da Agrokor neće prouzročit­i porezni trošak građanima
Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić obećala je da Agrokor neće prouzročit­i porezni trošak građanima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia