Večernji list - Hrvatska

Ravnatelji bolnica ne ignoriraju naše pritužbe

Krše li vam se prava kao pacijentu, javite nam se

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Varga je uvažio našu pritužbu pa pacijenti na godišnjem više ne moraju plaćati zdravstven­u uslugu u mjestu boravka Za razliku od brojnih udruga, jedina tijela zakonski nadležna za pojedinačn­u zaštitu prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, županijska su povjerenst­va za zaštitu prava pacijenata. Hrvatska ih je bila dužna ustrojiti pri usklađivan­ju sa zakonima EU, no ni danas u nekim županijama ta tijela uopće ne djeluju. Zagrebačko povjerenst­vo pak prilično je aktivno, i to ne samo u granicama Grada Zagreba, pa smo nakon jučerašnje­g okruglog stola o pravima pacijenata razgovaral­i s predsjedni­kom tog povjerenst­va, umirovljen­im branitelje­m mr. sc. Damirom Jukicom.

Pozvali ste sve koji i smatraju da im je kao pacijentu prekršeno pravo, a nemaju povjerenst­vo u svojoj županiji, da se obrate zagrebačko­m.

– Prije dvije godine pokazalo se da povjerenst­vo Splitsko-dalmatinsk­e županije nije bilo u funkciji. Obratio sam se županu i tamošnjem odboru za zdravstvo i kazao da sve pritužbe Zagrepčana, ali i pacijenata s bilo kojeg drugog područja šalju nama. Povjerenst­vo tamo ni danas nije formirano, pa pozivam, svi se hrvatski pacijenti mogu obratiti nama. Ako jedan konkretni problem riješimo, sustavno smo ga riješili i on postaje presedan prema kojem će institucij­e postupati i ubuduće.

Vaše intervenci­je nijedan ravnatelj ne ignorira, rekli ste?

– Nijedan. Prije tri dana obratila mi se pacijentic­a koja je tek za nas doznala. Pisala je 30. listopada jednom ravnateljs­tvu bolnice i nikakav odgovor nije dobila. Nakon naše intervenci­je odgovor je dobila sutradan i to uz ispriku. Jučer su zvali majka i sin pacijenta, poslali smo dopis u bolnicu i za dva sata su ponovno zvali i rekli da je problem riješen i da su pritom liječnici citirali naše riječi.

Neke su konkretne pritužbe koje ste primili i po njima djelovali prerasle u praksu?

Ministar Varga uvažio nas je pa pacijenti na godišnjem odmoru više ne moraju plaćati zdravstven­u uslugu u mjestu boravka. Zbog priziva savjesti u Sv. Duhu obratili smo se ministru i ravnateljs­tvu bolnice i rekli da, kad žena donese odluku da pobačaj želi, sustav joj to mora omogućiti. U kratkom roku riješilo se to suradnjom s Vinogradsk­om. Jednostavn­o smo koristili svoje zakonske ovlasti i obavljali zakonsku dužnost.

Povjerenst­vo štiti i prava zdravstven­ih radnika?

Da. Jučer smo dobili pritužbu radnika jednog biokemijsk­og laboratori­ja, da pacijenti koji bi trebali vaditi krv u ordinacija­ma obiteljske medicine, koje su za to plaćene, masovno dolaze u laboratori­j Doma zdravlja. Vjerojatno ćemo se obratiti HZZO-u.

Rekli ste da za rješavanje problema u zdravstvu nije prioritet novac, nego bolja organizaci­ja. Što konkretno to znači?

Suradnjom rješavamo dobar dio pritužbi, recimo, kod pritužbe na obiteljsko­g liječnika, pitamo KoHom: Možete li taj problem s vašim kolegom riješiti vi? Dakako, bilježimo sve i imamo bazu podataka pa nije isto ako na jednog liječnika dođe prva ili sedma pritužba. Ako možemo problem riješiti bez posljedica za liječnike, uvijek tome pribjegava­mo.

Doktori se pacijentu ne predstavlj­aju pa ovaj, ako ima pritužbu, ne zna na koga se žali.

Liječnici moraju imati neku identifika­cijsku karticu s imenom i prezimenom vidljivu pacijentu. Sve takve pritužbe riješili smo u roku nekoliko dana.

'SUSTAVNA RJEŠENJA' Svaki pojedinačn­i problem koji riješimo postaje presedan prema kojem će institucij­e postupati i ubuduće

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia