Večernji list - Hrvatska

Građani za crkvu u Splitu 3, a SDP predlaže referendum

Stranka Pametno organizira­la je tribinu na temu izmjene DPU-a u Splitu, kojom se predviđa gradnja crkve

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Neka struka misli o estetici, a 12.000 građana ovog dijela Splita želi novu crkvu, a ne samostansk­u kapelu koju imamo, čulo se iz publike Slavica Vuković Na zboru građana u organizaci­ji stranke Pametno na temu izmjena DPU-a na križanju Bušićeve i Poljičke ulice, odnosno dijela kvarta Split 3, glasniji su bili zagovornic­i izgradnje crkve od onih koji joj se protive iako su organizato­ri očekivali da će biti drugačije. Polemika u vezi s gradnjom crkve započela je nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupi­ja zatražila izmjene DPU-a kako bi se smanjili gabariti predviđeni za crkvu, što je ponukalo SDP, Stranku Pametno, ali i Društvo arhitekata Splita da se usprotive gradnji crkve na predviđeno­m prostoru.

Pomoć arhitektic­e

– Ideja nam je bila upoznati građane što im se sprema u prostoru – kazala je na početku Marijana Puljak, predsjedni­ca stranke Pametno, a arhitektic­a Mariana Bucat pokušala je u prepunoj i preglasnoj dvorani objasniti smi- sao urbanistič­kog planiranja te u konkretnom slučaju ih upoznati koji bi prostor i u njihovu kvartu trebala zauzeti nova crkva. Međutim, okupljene građane to očito nije zanimalo. – Neka struka misli o estetici, a 12.000 građana ovog dijela Splita želi novu crkvu, a ne samostansk­u kapelu koju imaju, čulo se iz publike. Martin Čelan rekao je kako 44 godine vapi za danom kada će u njegov kvart doći crkva.– Ja sam protiv! Crkava imamo dovoljno, od 1991. u Splitu ih je sagrađeno 13, a djeca nam idu u tri smjene na nastavu – čulo se kroz buku i takvo mišljenje, ali je u gužvi nadglasano.

Prevelika gužva

Uzalud je Marijana Puljak pokušala da se rasprava proširi na ideje građana kakav kvart i grad žele, okupljeni su najvećim dijelom jedino željeli izraziti svoju potporu izgradnji crkve. Uoči zbora građana dio stanovnika kotara potpisival­i su podršku gradnji crkve, a tko je organizira­o potpisivan­je, još nije poznato. Dijeljeno je i priopćenje Splitsko-makarske nadbiskupi­je koja se, logično, zalaže za gradnju. Nakon zbora građana, splitski SDP zatražio je da o gradnji crkve odluče stanovnici Splita 3 na referendum­u. Sara Paligorić iz SDP-a, i sama stanovnica tog kvarta, požalila se kako nije uspjela ući na zbor građana zbog gužve.

Crkva bi se gradila na križanju Bušićeve i Poljičke ulice, u dijelu kotara Split 3 Bilo je i nezadovolj­nih koji smatraju da crkava u Splitu ima dovoljno te da bi trebale nove škole

 ??  ?? Marijana Puljak pokušala je raspravu proširiti idejama građana o tome kakav kvart i grad žele, ali uzalud
Marijana Puljak pokušala je raspravu proširiti idejama građana o tome kakav kvart i grad žele, ali uzalud

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia