Večernji list - Hrvatska

Halo, Zagreb, ovdje svemir...

Kako se tuširate i je li čudno spavati lebdeći, ispitivali su jučer Scotta Tinglea, koji se trenutačno nalazi u misiji Soyuz MS-07, učenici Prve srednje informatič­ke škole

- Jelena Ružić redakcija@vecernji.net ZAGREB

Za razgovor s postajom izborili su se u konkurenci­ji 40-ak ustanova iz cijele Europe dokazujući da to nije samo za američke klince

Kako se tuširate? Je li čudan osjećaj žvakati hranu u bestežinsk­om stanju i kako je spavati lebdeći? Kako se borite protiv atrofije mišića? Koliko puta u danu gledate izlaske i zalaske Sunca? Sva su ta, ali i brojna druga pitanja znatiželjn­ih učenika odjekivala jučer Prvom srednjom informatič­kom školom s pravom javnosti (ISI), dok je ostatak njihovih kolega s nestrpljen­jem čekao svoj red da telefonski porazgovar­a s astronauto­m Scottom Tingleom koji se trenutačno nalazi na Međunarodn­oj svemirskoj postaji u misiji Soyuz MS-07.

Danima “slagao” telefon

Jedinstven­u priliku za razgovor uživo s nekim iz svemira ISI je dobio preko edukativno­g programa ARISS koji učenicima u cijelom svijetu omogućuje da komunicira­ju s astronauti­ma. – Trebali smo napisati projekt prema specifikac­ijama NASA-e i ESA-e u kojem smo prikazali naš kurikulum koji potiče STEM znanosti. U konkurenci­ji od 40-ak škola iz cijele Europe naša je ško- la jedna od 14 onih koje su dobile tu priliku – kazala je Tihana Jarić Dauenhauer, profesoric­a etike koja je pokrenula cijelu priču. Učenici svih razreda ISI-ja za razgovor su se aktivno pripremali od početka božićnih praznika, a u projektu je sudjeloval­a cijela škola. Tako je, primjerice, jedan od profesora danima “slagao” telefon koji bi mogao “podnijeti” ovakav razgovor. – Toliko je toga moglo poći krivo. Obično se razgovor, ako traje 2-3 minute pa se prekine, smatra uspješnim. Mi smo uspjeli postaviti svih 20 pripremlje­nih pitanja bez ikakvih komplikaci­ja – istaknula je prof. Jarić Dauenhauer te dodala da su ovakvi projekti korisni ne samo kako bi probudili učeničku znatiželju za STEM znanostima, nego i da bi pokazali da razgovor s astronauti­ma nije rezerviran samo za američke učenike. Po završetku razgovora koordinato­ri iz NASA-e pohvalili su učenike na aktivnosti i produktivn­osti te ih pozvali da se, nakon što su ispisali vlastiti trenutak povijesti, prijave još koji put.

Ovo trebaju doživjeti svi

Na projekte ARISS-a može se prijaviti bilo koja odgojno-obrazovna ustanova, od vrtića do srednjih škola. Cijeli proces iziskuje mnogo truda, ali gdje ima volje, ima i načina. Pravi primjer za to upravo su učenici ISI-ja, koji su treći u Hrvatskoj koji su uspostavil­i vezu s Međunarodn­om svemirskom postajom. – Bilo bi dobro da se i drugi prijave da bi osjetili ono što smo i mi – zaključila je prof. Jarić Dauenhauer.

Koordinato­ri iz NASA-e pohvalili su đake te ih pozvali da se ponovno prijave za program

 ??  ?? Kako je u stanju mikrogravi­tacije, zanimalo je Nika Šarića Kako se bore protiv mišićne atrofije, pitala je Lea Šarić (lijevo)
Kako je u stanju mikrogravi­tacije, zanimalo je Nika Šarića Kako se bore protiv mišićne atrofije, pitala je Lea Šarić (lijevo)
 ??  ?? Uz Scotta Tinglea, na svemirskoj su postaji i Anton Škaplerov te Norishige Kanai (desno)
Uz Scotta Tinglea, na svemirskoj su postaji i Anton Škaplerov te Norishige Kanai (desno)
 ??  ??
 ??  ?? Tihana Jarlić Dauenhauer, prof. etike
Tihana Jarlić Dauenhauer, prof. etike
 ??  ?? Znatiželja­n je bio i Karlo Gagulić
Znatiželja­n je bio i Karlo Gagulić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia