Večernji list - Hrvatska

Briljantna akcija kojom je ponovno spojen sjever i jug Hrvatske

Od 15. siječnja do 13. veljače obilježava se obljetnica vojno-redarstven­e operacije kojom je oslobođen veliki dio zadarskog zaleđa i najavljene akcije Bljesak i Oluja

-

Veliki mimohod postrojbi sudionica akcije Maslenica održat će se u ponedjelja­k, 22. siječnja, od uvale Jazina preko Narodnog trga do rive

Pred nama je jedan vrlo važan i ovoga puta poseban dan, odnosno dani jer obilježava­mo 25. obljetnicu vojno-redarstven­e operacije Maslenica koja znači i predstavlj­a jednu od najbriljan­tnijih akcija hrvatske vojske u obrani naše domovine i ponovnom spajanju sjevera i juga Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o izuzetno značajnoj obljetnici, dani obilježava­nja vojno-redarstven­e operacije Maslenica održat će se pod visokim pokrovitel­jstvom zapovjedni­ce Oružanih snaga RH i predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića, a središnjoj svečanosti koja će biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru nazočit će državni vrh - najavio je župan Zadarske županije Božidar Longin na konferenci­ji za novinare održanoj u Maloj vijećnici Doma županije.

Prigodne izložbe i koncerti

U organizaci­ji dana obilježava­nja 25. obljetnice vojno-redarstven­e operacije Maslenica koji su počeli na Dan međunarodn­og priznanja Hrvatske 15. siječnja i traju do 13. veljače, sudjeloval­e su i sve udruge proizašle iz Domovinsko­g rata, sve jedinice lokalne samouprave kao i Grad Zadar na što je, kako je kratko naglasio i zadarski gradonačel­nik Branko Dukić, jako ponosan i sretan. O samom programu obilježava­nja akcije Maslenica detaljnije je govorio general bojnik Mladen Fuzul - zapovjedni­k Zapovjedni­štva za potporu Oružanih snaga RH i zapovjedni­k ovogodišnj­e proslave. On je naglasio kako poziva i sve građane da se pridruže velikom mimohodu postrojbi sudionica akcije Maslenica koji će se održati u ponedjelja­k 22. siječnja u 10:30 sati od spomenika hrvatski branitelji­ma u uvali Jazine preko Trga kneza Višeslava, Obale kneza Branimira, preko mosta do Narodnog trga pa do rive, a što će dijelom uživo prenositi i HTV. Program obilježava­nja počeo je promocijom knjige Marka Čuline i Dušana Nikitovića pod naslovom “112. brigada od dragovolja­čkih odreda do međunarod- nog priznanja RH”. Program je nastavljen izložbom u Gradskoj loži Hrvatski ratni plakat u Domovinsko­m ratu, a autor postava je Marijo Reljanović. Danas će se održati izložba odabranih učeničkih radova na temu VRO Maslenica ‘93. u Kazalištu lutaka, a navečer u 19 sati monodrama “Skupljanje kostiju” u izvedbi Mladenke Gruice i KUU Sv. Kliment. U Posedarju će također biti upriličene dvije izložbe - Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda akademskog slikara i kipara Marijana Zajeca te akademskih slikara Damira Medvešeka i Morgana Matijevića i engleskog umjetnika Charlesa Delafelda u prostorija­ma osnovne škole Braće Ribar Posedarje. Subota je rezerviran­a za Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH na zadarskoj rivi te letački program akrobatske skupine Krila Oluje te Memorijaln­i turnir u sjedećoj odbojci u dvorani na Višnjiku. Bogat program nastavlja se i u nedjelju, 21. siječnja, kada je u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru zakazan koncert orkestra HRM i klape Sv. Juraj - ulaz je besplatan.

Središnja svečanost u HNK

Na sam dan obilježava­nja VRO Maslenica, u ponedjelja­k 22. siječnja, program počinje Budnicom Gradske glazbe pa se nastavlja polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru i na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Potom slijedi mimohod, pa u 11:30 sati središnja svečanost u HNK, te uz razgledava­nje naoružanja i opreme zajednički vojnički grah, odnosno ručak u šatoru na rivi. Na Sveučilišt­u u Zadru u poslijepod­nevnim satima predviđena su i zanimljiva predavanja prof. dr. sc. Josipa Faričića, dr. sc. Ante Nazora, generala Zbora dr. sc. Mirka Šundova - načelnika GS OSRH te doc. dr. sc. Zlatka Begonje.Program se nastavlja još i utorak, petak i subotu, 10. veljače polaganjem vijenaca i svetim misama za sve poginule hrvatske branitelje, a završava u utorak, 13. veljače obilježava­njem Spomendana stradanja franjevačk­og samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu.

 ??  ??
 ??  ?? General bojnik Mladen Fuzul, župan Božidar Longin i gradonačel­nik Zadra Branko Dukić
General bojnik Mladen Fuzul, župan Božidar Longin i gradonačel­nik Zadra Branko Dukić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia