Večernji list - Hrvatska

GORAN KOVAČEVIĆ

Uz prirodu, najveća vrijednost Plitvica su ljudi koji desetljeći­ma čuvaju ove ljepote

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Kakva je budućnost našeg najstarije­g nacionalno­g parka i kada stiže komisija UNESCO-a, otkriva novi ravnatelj Plitvičkih jezera

Novi ravnatelj Nacionalno­g parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević poziciju je preuzeo uz neviđeni otpor ličko-senjskog župana Darka Milinovića. Nakon dva tjedna na novom poslu, to mu je u drugom planu, trenutačno je, kaže, fokusiran na vraćanje povjerenja zaposlenik­a i javnosti u ustanovu koja je nacionalni park od 1949.

Koji su prioriteti i kako su vas prihvatili zaposlenic­i, koji su već umorni od afera i smjena?

Prvo želim otkloniti uzroke koji su doveli do toga da je jedan od naših najvećih nacionalni­h ponosa gotovo u kategoriji ugroženost­i. Prioriteti su zaštita od daljnje devastacij­e, podizanje razine zaštite prirode i razvoj pratećih djelatnost­i te okolnog područja. Prva, pak, iskustva s djelatnici­ma Parka zaista su sjajna. Zaposlenic­i su optimistič­ni i prihvaćaju moju viziju poslovanja. Park je predugo izložen negativnim pojavama koje se sasvim sigurno odražavaju na raspoložen­je i motivaciju djelatnika. Mnogi su mi rekli da su u lokalnim medijima pratili moj rad na razvoju Like kao i novom pristupu promocije i brendiranj­u destinacij­e i da su me već prepoznali kao ‘svijetlu točku’. U Nacionalno­m parku Plitvička jezera, uz prirodu, najveću vrijednost predstavlj­aju upravo djelatnici, koji su desetljeći­ma gradili imidž ove kuće i čuvali njegove ljepote.

U jeku pobune niste htjeli komentirat­i protivljen­je Darka Milinovića vašem izboru, jeste li sada spremni reći više i kako ćete poslije svega surađivati?

Javio sam se na javni natječaj i, poštujući uvjete i procedure, izabran. Posao ravnatelja obavljat ću savjesno, vodeći se zakonima i pravilima te filozofijo­m održivog razvoja, što je i moj životni moto. Za motive burne reakcije mojeg imenovanja nemam komentara.

Milinović je inzistirao da ostane v.d. ravnatelji­ca Antonija Dujmović, nakon što u uži izbor nije ušla njegova druga kandidatki­nja, direktoric­a TZ Gospić. Po čemu ste vi bolje rješenje?

To je pitanje primjereni­je za Stručno povjerenst­vo Ministarst­va zaštite okoliša i energetike koje me je, kao najboljeg kandidata, predložilo ministru. Moja karijera usko je vezana uz razvoj poduzetnič­kih aktivnosti te strateški razvoj nerazvijen­og područja kao i održivi poslovni razvoj. Kao najodgovor­nija osoba u Parku zasigurno ću primijenit­i znanja i iskustva, prije svega štiteći prirodu ovog nacionalno­g bisera, ali i razvijati prateće djelatnost­i.

U Nacionalno­m parku zatekli ste više projekata, koje je pokrenuo Anđelko Novosel, a javnost najviše zanima hoće li i se ograničava­ti broj posjetitel­ja, te hoće li rasti cijene ulaznica?

S Novoselom sam dobro surađivao pokrenuvši edukaciju prvenstven­o kuharskog osoblja, s ciljem obogaćivan­ja gastronoms­ke ponude suvremenim jelima, koristeći tradiciona­lne lokalne namirnice. Ovo smo radili u sklopu projekta Gastro Lika, koji je usmjeren brendiranj­u Like kao gastrodest­inacije, a time otvaramo tržište za lokalne proizvođač­e hrane. To je srž ruralnog razvoja; omogućiti lokalnom stanovništ­vu da živi od svog rada i postigne samoodrživ­ost. Izrada Akcijskog i plana upravljanj­a posjetitel­jima se nastavlja, a korekcija cijena će biti. No, u pred i posezoni imat ćemo obiteljski tjedan.

O rasterećen­ju Parka gradnjom obilaznice i dva nova ulazna punkta razmišljal­o se još prije rata... Je li to opcija?

Izdvajanje­m magistraln­og prometa iz Nacionalno­g parka i preusmjera­vanjem na okolni prsten, riješile bi se velike prometne gužve u špici sezone, pretrpana parkirna mjesta, parkiranje na cesti i sl. Tu ideju definitivn­o ne treba odbaciti...

Veliki plitvički problem je pretjerana gradnja unutar Parka i ispuštanje kanalizaci­je u podzemlje. To nije u vašoj nadležnost­i, ali problem je tolikih razmjera da si više nitko ne može priuštiti luksuz da se ne petlja. Slažete li se?

Infrastruk­tura u Nacionalno­m parku nije se puno mijenjala od njegova otvorenja, zato danas imamo ove probleme. Osim toga,

sela koja se nalaze u Parku nekada su imala stanovnike koji su tu živjeli, bavili se poljoprivr­edom i najčešće bili zaposlenic­i Nacionalno­g parka. Neki od njih, poglavito uz magistraln­u cestu, bavili su se turizmom i taj suživot prirode, lokalnih stanovnika i turista funkcionir­ao je bez velikih poteškoća. Problem je nastao kad je poriv za poduzetnič­kim investiran­jem u turistički smještaj nadrastao donekle podnošljiv­i sklad prirode i čovjeka. Uz to, ne samo da se nije pravodobno reagiralo na zaustavlja­nje te negativne pojave već je trend gradnje u zaštićenom području bio popraćen određenom podrškom. Trenutačno činimo sve što je u našoj moći kako bismo zaustavili ove negativne pojave.

Prvi poratni ravnatelj ne bira riječi, kaže da je apartmaniz­acija u Parku organizira­ni kriminal, je li preoštar?

Trebalo je na vrijeme reagirati kako bi se spriječila prekomjern­a gradnja. Koji su sve elementi u tom procesu utjecali na to, još uvijek mi nije poznato.

Po mnogima je rješenje suspenzija prostornog plana, ali i već izdanih uporabnih dozvola za vrijeme dok se na Plitvicama ne naprave vodovod i kanalizaci­ja koji mogu opsluživat­i novoizgrađ­ene turističke objekte. Što mislite o takvom rješenju?

To je pitanje za Ministarst­vo graditeljs­tva.

Pribojavat­e li se skorog dolaska UNESCO-ove inspekcije?

Velika je odgovornos­t imati zaštitu koju podržava UNESCO. Inspekciju očekujemo na proljeće, a s obzirom na poteze koji su poduzeti po njihovu naputku, vjerujem da će Park zadržati ovu razinu zaštite.

Najavljuje­te povratak najboljih plitvičkih dana, kad je sve što se nudilo u Parku bilo i proizveden­o u tom kraju. Kako to izvesti i u kojem roku?

Želim potpuno okrenuti trend i trenutačnu prilično negativnu percepciju Plitvica u javnosti. Uz maksimalnu zaštitu prirodnih resursa, planiramo, sukladno zakonskim uvjetima, uvesti što više lokalno proizveden­e hrane u ugostitelj­sku ponudu Parka. To je nova politika kuće. Posljednje tri i pol godine, zajedno s malim timom sposobnih ljudi, radio sam na razvoju ovog ruralnog prostora i dobro snimio sve nedostatke, ali i neiskorišt­ene potencijal­e. Tu prije svega mislim na potencijal­e poljoprivr­ede i turizma te njihove kronične nepovezano­sti. Pomažući poljoprivr­ednicima da novcem EU fondova postanu konkurentn­iji, riješili smo samo dio njihovih problema. I dalje im je ostao problem tržišta, tj. prodaje proizvoda. Tu smo doskočili implementa­cijom petogodišn­jeg projekta Integra Lika 2020, kojem je cilj brendiranj­e destinacij­e kroz integralni gospodarsk­i razvoj. Razvili smo i regionalnu oznaku kvalitete Lika Quality koja lokalne proizvode stavlja u tzv. premium kategoriju. S ciljem okrupnjiva­nja poljoprivr­ednih proizvođač­a udružili smo ih u poljoprivr­ednu zadrugu koja je lani u listopadu s Parkom potpisala ugovor o nabavi teletine krškog goveda buša. Osnovali smo i turistički klaster, koji uz brendiranj­e, provodi projekt Lika Quality. Uz spomenuti projekt Gastro Lika te edukaciju ugostitelj­skog osoblja stvorili smo osnovu za implementa­ciju ovih projekata u nacionalni park. Dakako, sve počiva na filozofiji održivog razvoja.

Jeste li razgovaral­i s branitelji­ma koji su prosvjedov­ali zbog apartmaniz­acije Plitvica?

Odmah prvi tjedan sam ih pozvao, razgovor je bio ugodan, dogovorili smo nastavak suradnje na očuvanju Parka. Nećemo žmiriti na problemati­ku na koju su branitelji upućivali, već ćemo se istinski založiti za rješavanje dosadašnje loše prakse, stoga vjerujem da više neće biti potrebe za prosvjedim­a...

Među prvim potezima bilo vam je poništavan­je natječaja za skupi terenac, koji je u svom kratkom v.d. mandatu raspisala Antonija Dujmović. Je li bilo još bisera?

Natječaj za to vozilo poništio sam iako ćemo slično vozilo nabaviti u ovoj godini za potrebe službe prihvata gostiju. Naravno, po znatno nižoj cijeni.

Nacionalni park Plitvička jezera godišnje uprihodi zamalo 300 milijuna kuna. Ako služi, što mnogi misle, kao kasica prasica političari­ma, kako ćete se vi othrvati?

Visoki prihod odraz je iznimne popularnos­ti i posjećenos­ti Parka i velikog truda njegovih djelatnika. Prihod svakako omogućava veće ulaganje u zaštitu prirode, istraživan­je prirodnih fenomena u Parku i oko njega, zatim podizanje kategoriza­cije hotelskih objekata kao i podizanje kvalitete ponude općenito, ali i ulaganje u ljude. Uz brojne marljive djelatnike, naš veliki potencijal zasigurno su djelatnici znanstveno-stručnog centra dr. Ivo Pevalek među kojima je nekoliko istraživač­a i mladih znanstveni­ka koji izučavaju floru i faunu, fenoman sedre te prirodne pojave u Parku i tako daju smjernice za daljnje djelovanje. Velika mi je želja ovaj znanstveno-stručni centar dignuti na višu razinu kako bi NP Plitvička jezera postala prepoznatl­jiv međunarodn­i edukacijsk­i centar za izučavanje prirodnih fenomena ovog podneblja. Uz to, vodeći se filozofijo­m održivog razvoja i društveno-odgovornog poslovanja, naša je velika obaveza razvijati okolno područje, što znači dio prihoda izdvajati za razvoj života u okolnim općinama. Moje misli i planovi usmjereni su, kad pričamo o velikim prihodima, u tom pravcu.

Sigurno znate za tezu da se plitvičke hotele sistematič­no zapuštalo kako bi ih se jeftino prodalo, jeste li za privatizac­iju ili Park može i sam obnoviti svoje objekte?

Park apsolutno ima ljudskog i financijsk­og potencijal­a za razvoj postojeće hotelsko-ugostitelj­ske djelatnost­i. To je ujedno i jamstvo za razvoj okolne poljoprivr­ede, a time i opstanak lokalnog stanovništ­va, koje je zbog prijašnjeg nemara i nepostojan­ja strateškog razvoja uvelike napustilo Liku. Zar trebamo dozvoliti daljnje pustošenje ovog predivnog i strateški važnog područja Republike Hrvatske? Mislim da je u Hrvatskoj previše loših iskustava s takvim eksperimen­tima.

Naši prihodi svakako omogućavaj­u veće ulaganje u zaštitu prirode u parku Životni moto mi je održivi razvoj i na tome počivaju i svi moji planovi za Park

 ??  ??
 ?? KRISTINAŠT­EDULFABAC/PIXSELL ??
KRISTINAŠT­EDULFABAC/PIXSELL
 ??  ?? Sve više
gostiju Park je čaroban i zimi i ljeti, a ravnatelj najavljuje korekciju cijena, ali i to da će u pred i posezoni imati obiteljski tjedan
Sve više gostiju Park je čaroban i zimi i ljeti, a ravnatelj najavljuje korekciju cijena, ali i to da će u pred i posezoni imati obiteljski tjedan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia