Večernji list - Hrvatska

Hrvatski eVisitor dobio treću nagradu kao inovativan projekt

- radmila.kovacevic@vecernji.net Radmila Kovačević ZAGREB

U konkurenci­ji je bilo 128 različitih inovativni­h projekata iz 55 zemalja, a nagrade su uručene u sklopu sajma FITUR u Madridu

Elektronič­ki sustav za evidenciju turističko­g prometa eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizaci­je (UNWTO) za inovativno­st u istraživan­ju i tehnologij­i. U konkurenci­ji je bilo 128 različitih inovativni­h projekata iz 55 zemalja, a pobjednik je u toj kategoriji španjolski projekt „Smart Tourism System (SIT)“, dok je druga nagrada otišla u Australiju za turistički projekt „Building Planning and Design Standard (BPDS)“. Nagrade su uručene u sklopu sajma Fitur u Madridu, a za eVisitor primio ju je drirektor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Staničić.

Jedini među finalistim­a

- Među finalistim­a je eVisitor bio jedini nominirani projekt iz Hrvatske. Jako se ponosimo trećim mjestom. Sustav eVisitor važan je za hrvatski turizam i izuzetno nam je drago što je njegova kvaliteta prepoznata i u svijetu. Naš nacionalni turistički informacij- ski sustav eVisitor, inače, znatno smanjuje administra­tivni posao u procesu prijave i odjave turista, ali je i izvrstan alat za daljnji razvoj turistički­h ponuda te marketinšk­ih i promotivni­h aktivnosti svih, od privatnih iznajmljiv­ača do turistički­h tvrtki i institucij­a - kazao je Staničić, dodajući da je priznanje motivacija za nadogradnj­u sustava i stvaranje novih inovativni­h projekata. Inače, eVistor razvili su hrvatski stručnjaci, u primjenu je pušten početkom 2016., a odluka da se krene u tu inovaciju čija je cijena bila oko dva milijuna kuna donesena je u mandatu ministra turizma Darka Lorencina.

Hrvatska kao lider

Pripreme su počele još potkraj 2013., a u pokusnu fazu tog projekta u travnju 2015. prve su se uključile turističke zajednice Crikvenice, Dubrovnika, Zagreba, Malog Lošinja, Osijeka, Rovinja i Splita. Teškoće su rješavane u hodu, a eVisitor, kao jedinstven­o i središnje mjesto prijave i odjave turista te obračuna i kontrole naplate boravišne pristojbe, zapravo je relativno brzo potpuno zaživio. Inače, ta inovativna platforma za korisnike je besplatna, jednostavn­a i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu, a nudi niz dragocjeni­h podataka za praćenje turističko­g prometa. Zahvaljuju­ći tom sustavu moguće je praktički u realnom vremenu detaljno pratiti različite parametre, pa, recimo, ustanoviti koliko je turista u zemlji, gdje su smješteni, koje su dobi, iz kojih zemalja, njihov spol itd. U eVistor je umreženo oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, tristotinj­ak turistički­h zajednica, turistička inspekcija, ministarst­va turizma i unutarnjih poslova, Porezna uprava, Državni zavod za statistiku... - Priznanje Svjetske turističke organizaci­je potvrđuje da je Hrvatska danas na različite načine prepoznata kao jedan od lidera u turističko­j industriji svijeta - rekao je Staničić.

I ovo je dokaz da je Hrvatska lider u svjetskom turizmu, kaže šef HTZ-a Staničić

 ??  ?? Nagradu za projekt primio je direktor HTZ-a Ratomir Staničić (prvi slijeva)
Nagradu za projekt primio je direktor HTZ-a Ratomir Staničić (prvi slijeva)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia