Večernji list - Hrvatska

Zarobili ih i tretirali kao robove

Policija u velikoj akciji iz dvije vile u Zagrebu oslobodila 59 Kineza

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Pomoćnik načelnika PNUSKOK-a istaknuo je da ovakav oblik kriminalit­eta nikad nije zabilježen u Hrvatskoj

– Lezi! Drži glavu dolje! Ne mrdaj! – bile su kratke, jasne i stroge naredbe zagrebački­h interventn­ih policajaca koje su označile kraj noćne more za 59 Kineza koji su posljednji­h pet mjeseci poput kakvih robova bili zatočeni u dvije velike vile na području Zagreba. Iako oni koji se nađu nasuprot interventn­ih ekipa obično zaziru od takvih naredbi, za 59 kineskih državljana ti povici značili su da će nakon više od 150 dana prvi put ponovno ugledati danje svjetlo.

Uzeli im mobitele i dokumente

Od lanjskog rujna sve do 18. siječnja ove godine kad su oslobođeni u organizira­noj akciji hrvatske, slovenske i kineske policije svi oni bili su se prisiljeni baviti računalnim prijevaram­a kojima su osobama koje su ih zarobile pribavljal­i stotine tisuća kuna. Više detalja o cijeloj akciji policija je iznijela u subotu na konferenci­ji za medije koja je održana u središtu MUP-a. – Cijelu operaciju nadgledala su dvojica kineskih državljana, 27-godišnjak i 38-godišnjak. Svaki od njih bio je smješten u jednoj od dvije vile te su danonoćno nadzirali svoje sunarodnja­ke kako netko od njih ne bi slučajno pobjegao. Oduzeli su im i dokumente i mobitele, a prijetnjam­a su ih silili da rade već spomenute računalne prijevare. U dogovoru sa spomenutom dvojicom bila su i dvojica Hrvata. Prvi (40) unajmio je dvi- je vile u koje su smještene žrtve, a drugi (50) žrtve je prevozio iz Slovenije u Hrvatsku – rekao je načelnik sektora kriminalis­tičke policije Ante Gudelj. Sva četvorica zlikovaca uhićena su u četvrtak navečer i trenutačno se nalaze u istražnom zatvoru, a prijavljen­i su zbog kaznenog djela trgovanja ljudima za što im prijeti između tri i petnaest godina zatvora. Kako su uopće uspjeli nagovoriti svoje žrtve da dođu u Hrvatsku, objasnio je pomoćnik načelnika PNUSKOK-a Krunoslav Horvat. – Obećavana im je laka i brza zarada kroz legalne poslove, većina njih bila je u lošoj financijsk­oj situaciji te su se nadali da će tako uspjeti vratiti svoje dugove, a u ponekim slučajevim­a osumnjičen­ici su prijetili žrtvama i njihovim obiteljima. Došli su iz Azije najprije u Sloveniju, a zatim su legalno ušli u Hrvatsku, nakon čega je počela njihova noćna mora – istaknuo je Horvat. A ta noćna mora izgledala je ovako: njih devetnaest­ero smješteno je u prvu vilu koja ima 400 četvornih metara, a svi ostali u drugi objekt koji ima oko 800 četvornih metara. Oduzeti su im mobiteli i dokumenti te su zatim u svojim “tamnicama” počeli svoj prisilni rad.

Stolić oblijeplje­n kartonom

Dobili bi popis imena ljudi u Kini koje su zatim morali nazivati te im se predstavlj­ati kao policajci ili pravosudni djelatnici. Žrtve bi uvjerili da im se na računalu nalazi nedozvolje­n sadržaj te im nudili brisanje podataka s računala za određeni novčani iznos. Radili bi više od petnaest sati dnevno, zarobljeni u vilama koje su pretvorene u pozivne centre i čiji su prozori bili oblijeplje­ni crnim folijama kako nitko ne bi vidio što se unutra događa. Spavali su na madracima koji su bili položeni na pod, ponekad u jednoj manjoj sobi i njih desetak. Radno mjesto bio im je trošni stolić oko kojeg su bile oblijeplje­ne kartonske kutije koje su služile kao pregrade između stolova, a sjedili bi na plastičnim i metalnim stolcima od kojih neki nisu imali ni naslonjače. – Moram istaknuti da se s ovakvim oblikom kriminalit­eta nikad nismo susreli u Hrvatskoj te nastavljam­o kriminalis­tičko istraživan­je da bismo utvrdili postoji li još žrtava ili počinitelj­a – naglasio je pomoćnik načelnika PNUSKOK-a koji je rekao i da je svim žrtvama nakon policijske akcije u suradnji s Crvenim križem

smještaj.• osiguran siguran

 ??  ??
 ??  ?? Interventn­a je policija pod okriljem noći istodobno upala u dvije vile
Interventn­a je policija pod okriljem noći istodobno upala u dvije vile
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia